Murraya – familia Rutaceae- cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Murraya este un gen cu circa 10 specii arbustive originare din arhipelagul indonezian. Dintre acestea specia cea mai cultivata ca planta de interior este Murraya exotica L. – Murraya.

Particularitati biologice.Planta creste ca un arbust foarte bine ramificat , cu inaltimea de pana la 40 – 50 cm. Frunzele sunt imparipenat compuse , cu foliolele mici , ovale , colorate in verde intens , lucioase. Florile sunt mici , tubuloase cu 5 lobi rotunjiti , cerate , albe , foarte placut si intens parfumate. Inflorirea are loc abundant primavara si in prima parte a verii. Dupa trecerea florilor se formeaza fructe tip drupe mici , ovale , verzi la inceput si rosii aprins in faza de maturare.

Exigente ecologice.Murraya este o planta de sera calda si umeda , bine luminata.Temperatura optima pentru crestere si inflorire este de 20 – 22 grade C. Plantele pot fi tinute si iarna in astfel de conditii , dar pentru o crestere si inflorire mai frumoase este bine ca iarna sa fie trecute pentru o luna de zile printr-o perioada de repaus relative , cand se mentin in spatii bine laminate cu temperatura de 15 – 16 grade C si se uda mai rar. Substratul de cultura trebuie sa fie fertil , bogat in humus , bine drenat , cu pH usor acid.

Producerea plantelor.Cel mai adesea plantele se obtin pe cale generative , din seminte semanate in faza de maturare a pulpei ( cand aceasta este rosie ).Semintele se separa de pulpa si se seamana la suprafata intr-un substrat de turba.Plantele cresc foarte incet , astfel incat de la semanat si pana la obtinerea de plante vandabile , capabile sa infloreasca , sunt necesari 1,5 – 2 ani.

Inmultirea se mai poate realize si prin butasi de varf de lastari , primavara.Inradacinarea butasilor este destul de dificila , motiv pentru care se folosesc stimulenti de inradacinare.

Ingrijirea plantelor.In fiecare an , primavara devreme se face inlocuirea pamantului de la suprafata , iar odata la 2-3 ani se face transplantarea totala in pamant proaspat.In timpul sezonului cald substratul se mentine permanent reavan, iar iarna sa se usuce usor intre doua udari.O data la 2 saptamani se fertilizeaza fazial cu ingrasaminte minerale complexe NPK , aplicate sub forma de solutii cu concentratia  de 0,1 – 0,15 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 10.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

 

Comments are closed.