Mirabilis – Barba imparatului sau Frumoasa noptii – Flori de gradina
Familia Nyctaginaceae
Genul Mirabilis reuneşte circa 25 specii erbacee, originare din America, dintre acestea cea mai cultivată ca plantă anuală fiind specia Mirabilis jalapa L. – noptiţe, frumoasa nopţii, barba împăratului, minunea din Peru. In Anglia este foarte utilizata ca planta de bordura, sau de frontiera , si mai este denumita ” Floarea de la ora 4 ” , aluzie la faptul ca deschiderea florilor este spre dupa amiaza.
Planta are rădăcinile îngroşate şi tulpina cu noduri proeminente, bine ramificată, înaltă de 70–80 cm. Frunzele sunt ovate, ascuţite, peţiolate, dispuse opus, colorate în verde intens. Florile sunt tubuloase, asemănătoare unor pâlnii, grupate câte 3–6 în inflorescenţe tip racem lax şi colorate în nuanţe diferite de roşu, roz, galben, alb. Înfloresc din iunie până toamna târziu, sunt plăcut şi discret parfumate şi se deschid noaptea iar ziua doar pe timp noros.Flori rosii, roz, violet, galbene sau albe. Isi deschid florile in jurul orei 4 dupa-amiaza si imbalsameaza aerul noptii cu parfumul lor delicat sau isi deschid florile atunci cand cerul este innorat. Uneori poate produce flori de mai multe culori pe o singura tulpina.
Preferă solurile argiloase, fertile, profunde, însorite.Pentru ca florile se deschid in jurul orei 4 dupa-amiaza este indicat sa fie plantata intr-un loc unde poate fi vazuta la inceputul serilor. Sunt potrivite pentru fundalul straturilor mixte de flori, jardinière, gradinile rustice sau le puteti creste ca un arbust anual.
Înmulţirea şi cultura. Mirabilis se înmulţeşte prin seminţe, semănate direct la locul de decor, spre sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, în cuiburi sau rânduri distanţate la 20–40 cm (în funcţie de vigoarea soiului). Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 °C, plantele răsar în 7–10 zile de la semănat.Abundenta apei poate duce la putrezirea tuberculilor, de aceea este necesar un drenaj potrivit al acesteea. Impotriva paduchilor verzi se foloseste un insecticid pe baza de piretru.
Se aplică lucrările generale de îngrijire.
Publicat 21.02.2012
Bibliografie
Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975
Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010
Foto : http://www.robsplants.com