Matthiola – Mixandra – Flori de gradina

Familia Cruciferae

Genul Matthiola reuneşte circa 50 specii originare din bazinul mediteranean, Europa de Sud, dintre care cea mai cultivată ca plantă anuală este Matthiola incana R. Br. – mixandră.Numele este dat in onoarea  naturalistului italian din secolul 16 si medic, Pietro Andrea Matthioli (1500-1577), care a identificat pentru prima Matthiola Incana. Importata în Anglia, imediat după descoperirea sa , a ramas o vreme necunoscuta, până în secolul 19, cand  Townsend William Aiton a identificat-o  ca un membru al familiei  Brassicaceae. Matthiola Incana  a devenit curand un favorit în grădina engleză. 
Planta prezintă o tulpină cu portul variabil, de la 20 la 80 de cm şi rădăcina pivotantă, puţin ramificată. Tulpina este aproape lignificată la bază şi ramificată în treimea mijlocie şi superioară, fiind acoperită în întregime de o pubescenţă fină, cenuşie. Frunzele sunt medii ca mărime, întregi, lanceolate sau obovate, scurt peţiolate şi dispuse altern, colorate în verde deschis, puternic pubescente. Florile sunt actinomorfe, simple sau involte, discret şi plăcut parfumate, dispuse în raceme dense sau laxe, colorate în nuanţe diferite de roz, roşu, alb, violet, galben.
Înflorirea are loc de la începutul verii până toamna târziu.
Mixandrele preferă solurile profunde, fertile, bogate în humus, bine drenate şi expuse la soare, potrivit de umede. Nu suportă căldurile excesive, creşterea şi înflorirea fiind mai frumoase în condiţii de temperaturi moderate.
Înmulţirea şi cultura. Se înmulţeşte prin seminţe semănate face în sere, în lădiţe, în februarie – martie sau în solarii sau răsadniţe, în luna martie. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 °C, plantele răsar după 8–10 zile de la semănat. Răsadurile se repică o singură dată, de preferat în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm, după 4–6 săptămâni de la răsărire. Plantarea răsadurilor în câmp se face la sfârşitul lunii aprilie, la distanţele de 20–35 cm.

Dupa plantare se iriga periodic, fara a lasa plantele sa sufere de apa, mai ales cand este foarte cald in timpul zilei ,insolatia puternica asociata cu seceta sunt daunatoare plantelor. Spatiul de cultura trebuie sa fie bine aerisit. Se evita udarea plantelor pe frunze. Matthiola creste si se  dezvolta bine in conditii de temperaturi moderate, 20 grade Celsius in timpul zilei si 10-15 grade Celsius in timpul noptii. Se recolteaza cand primele flori din  inflorescenta sunt deschise, indicat ar fi ca recoltarea sa se faca dimineata.  Dupa recoltare se pastreaza florile la temperaturi de 10-14 grade Celsius.

Există mai multe varietati  anuale,  Matthiola  annua, care va inflori rapid şi are flori parfumate, duble, apoi  Matthiola  longipetala bicornis (Noapte parfumata )  anuala care are o singura culoare a florii, violet, si  emite un miros dulce ,omniprezent în fiecare noapte. Mai poate fi cultivata  pentru scopuri medicinale, Pierandrea Mattioli, spunea despre aceste plante au proprietatea de a spori pofta de dragoste, parfumul extras din flori are proprietati afrodisiace.

Publicat 21.02.2012

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

Foto : http://www.thelovelyplants.com

 

Comments are closed.