Lumea orhideelor – Cei mai cultivaţi şi răspândiţi hibrizi de orhideea – Un hobby pentru toată viaţa IV.

Astăzi orhideele exotice ne sunt accesibile în orice florărie. Genetica modernă cât şi hibridizarea continuă au creat hibrizi de orhideea de o frumuseţe răpitoare. De cele mai multe ori ai impresia că sunt create pe altă planetă, că sunt aduse din spaţiu, pentru pasionaţii de floricultură  este o adevărată încântare să faci o plimbare prin raioanele de grădină din hypermarketuri.

Ne propunem şi noi să aducem la cunoştinţa cititorilor noştri, câţiva hibrizi mai cunoscuţi şi răspândiţi, pentru a ne completa colecţia personală  de orhidee , cât şi pentru a rememora împreună unii hibrizi şi calităţile lor. Lumea orhideelor este un subiect inepuizabil, poate cel mai plăcut unui împătimit al perfecţiunii florale.

Orhideea Miltonia

Sunt foarte mulţi hibrizi,originari din Brazilia,  diverşi ca şi formă şi dimensiune, iar pentru mulţi dintre ei florile aduc uneori cu ale panseluţelor, sunt asemănătoare cu ale panseluţelor. Au fost aduse în Europa în anul 1837 de către John Lindley, iar după îndelungi încrucişări au devenit nelipsite din colecţiile pasionaţilor de orhidee.Sunt toate epifite şi au pseudobulbi pentru acumularea substanţelor de rezervă. Iarna rezistă până la temperatura de 8 grade celsius, în timp ce vara temperatura nu trebuie să crească mai mult de 22 de grade celsius. Udare moderată, umiditate atmosferică 60 %, este foarte populară şi uşor de îngrijit.

 

 

 

Orhideea Odontoglossum

Este un gen de orhidee cuprinzând un număr de peste 100 de specii, în comerţul horticol sunt abreviate OdM. Au fost descrise prima dată de botanistul german Karl Sigismund Kunth în anul 1816.Sunt de origine tropicală iar hibrizii ce stau la originea lor poartă denumirea de Cambria. Au nevoie de o ridicată umiditate ambientală şi temperaturi cuprinse între 7 – 10 grade celsius iar pe timp de vară temperatura maximă este de 25 de grade celsius. Au pseudobulbi, florile sunt grupate în spicuri, poartă denumirea populară de orhideea tigru datorită florilor pestriţe. O îngrijire corectă face să apară an de an lăstari noi ce pot fi divizaţi toamna spre înmulţire. Sunt foarte îndrăgite de iubitorii de orhidee pentru spectaculozitatea florilor şi mărimea lor impresionantă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orhideea Phalaenopsis

Orhideea molie o mai întâlnim ca şi denumire, în unele părţi ale Europei este denumită orhideea fluture, denumirea vine din limba greacă „ Phalaina „ ce înseamnă molie, sunt orhidee orginare din Malayesia. Florile seamănă cu nişte fluturi iar perioada de înflorire durează câteva luni de zile bune. Cer o temperatură pe timpul verii în jur de 25 de grade celsius şi o umiditate de 60 – 70 %.După ce florile au trecut este recomandat ca tulpina floriferă să nu se taie. Pe timpul iernii nu suportă temperaturi sub 10 grade celsius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orhideea Oncidium

Numele provine din limba greacă, „ onkos „, genul a fost stabilit de Olaf Scwartz în anii 1800, este un gen foarte popular în rândul iubitorilor de orhidee, sunt câteva sute de specii şi câteva mii de hibrizi din acest gen Oncidium. Toţi au pseudobulbi, pe timpul verii suportă o temperatură în jur de 25 de grade celsius, pe timpul nopţii nu mai jos de 12- 14 grade celsius, umiditate ridicată. Pe timpul verii pot fi fertilizate chiar şi o dată pe săptămână, puteţi utiliza formula 30 – 10 – 10, adică un îngrăşământ bogat în uree.

 

 

Orhideea Paphiopedilum

Forma florii seamănă cu un pantof, uşor alungită, sunt toate orhidee terestre, nu au pseudobulbi, în ghiveci formează un mănunchi mărişor de rădăcini ce pot atinge dimensiuni impresionante. Mai este denumită Orhideea „ Papucul Doamnei „ datorită formei alungite de pantof, ce are rolul de a atrage insectele polenizatoare. Sunt iubitoare de lumină puternică, dar nu soare direct, fiecare nou lăstar produce flori grupate în raceme. Umiditate atmosferică de 60 – 70 %, o udare o dată pe săptămână, fertilizări pe timpul verii cu un îngrăşământ echilibrat sunt cheia succesului pentru a avea flori în fiecare an.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orhideea Vanda

Provin din Filipine unde cresc pe trunchiurile arborilor, sunt foarte decorative, flori spectaculoase, au rădăcini cărnoase, lungi, florile sunt reunite în grupuri, sunt iubitoare de lumină multă dar nu soare direct, şi cer o umiditate de 60 % . Sunt orhidee epifite, multe din ele sunt foarte parfumate, iarna au nevoie de un minim de 15 grade celsius, deci faţă de celelalte specii şi genuri descrise mai sus sunt foarte pretenţioase la căldură, iar vara nu suportă temperaturi mai mari de 32 de grade celsius. Vara le puteţi scoate pe terase acoperite, sau să le cultivaţi în coşuri suspendate, şi sunt foarte iubitoare de fertilizări suplimentare. Utilizaţi pe timpul verii un îngrăşământ 30- 10 – 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.05.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.