Lumea orhideelor – Cei mai cultivaţi şi răspândiţi hibrizi de orhideea – Un hobby pentru toată viaţa III.

Astăzi orhideele exotice ne sunt accesibile în orice florărie. Genetica modernă cât şi hibridizarea continuă au creat hibrizi de orhideea de o frumuseţe răpitoare. De cele mai multe ori ai impresia că sunt create pe altă planetă, că sunt aduse din spaţiu, pentru pasionaţii de floricultură  este o adevărată încântare să faci o plimbare prin raioanele de grădină din hypermarketuri.

Ne propunem şi noi să aducem la cunoştinţa cititorilor noştri, câţiva hibrizi mai cunoscuţi şi răspândiţi, pentru a ne completa colecţia personală  de orhidee , cât şi pentru a rememora împreună unii hibrizi şi calităţile lor. Lumea orhideelor este un subiect inepuizabil, poate cel mai plăcut unui împătimit al perfecţiunii florale.

Orhideea Brassavola

Numele  este dedicat lui Antonio Brassavola, medic originar din oraşul Ferrara , Italia, ce a trăit în jurul anilor 1500. Sunt toate orhidee epifite, florile pot să ajungă la diamentrul de 15 cm, iar culoarea poate fi albă sau verde. Culoarea devine albă dacă este polenizată de insectele nocturne. Au florile parfumate îndeosebi pe timp de noapte. Preferă lumină cât mai multă şi temperatură în jur de 25 de grade celsius. Iată şi denumirea câtorva specii de Brassavola cele mai răspândite, Brassavola acaulis, Brassavola cucullata, Brassavola fasciculata, Brassavola retusa.

 

Orhideea Cattleya

Numele este dat de William Cattleya, horticultor şi colecţionar de orhidee  ce a trăit în secolul 19. Sunt împărţite în 2 mari categorii : Cattleya unifolate, adică cu o singură frunză, şi Bifoliate, cu două sau mai multe frunze. Provin din America centrală şi Mexic, au flori mari, spectaculoase, ce pot atinge chiar şi un diametru de 30 de cm. Sunt toate orhidee epifite, au nevoie de multă lumină, temperatura ideală între 14 şi 25 de grade celsius, cât şi o umiditate ambientală foarte ridicată, între 50 şi 60 %. Florile de orhideea cattleya sunt foarte folosite în aranjamentele florale şi buchete, datorită florilor foarte mari .Sunt disponibile în toate culorile, mai puţin negru şi albastru, floarea are 3 petale  , iar a patra este crescută ca o buză pentru a atrage atenţia insectelor polenizatoare. Pentru a evita apariţia bolilor fungice măriţi circulaţia aerului. Orhideea cattleya înfloreşte foarte bine dacă i se asigură lumină indirectă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cymbidium orhideea

Provin din China şi Japonia, au fost aduse în Anglia în jurul anilor 1780 de către James Fothergill . Cele mai comune orhidee, şi cele mai cultivate în vas. Unele sunt terestre, altele pot fi epifite, florile sunt reunite în spicuri, sunt în general plante destul de înalte dar există şi câteva specii mai pitice. Putem spune că sunt cele mai uşor de cultivat, suportă temperaturi pe timpul iernii de până la 7 grade celsius, iar pe timpul verii chiar şi la 30 de grade celsius pot rezista. Este de recomandat dacă vă îndrăgostiţi de orhidee să începeţi accest hobby cu îngrijirea accestor specii de orhidee, cymbidium. Pentru  a le asigura un climat bun pentru înflorire, cât şi o durată mai lungă a florilor menţineţi temperatura mediului în jur de 24 – 25 de grade celsius. Florile sunt uşor parfumate.

 

 

 

 

 

 

 

Orhideea Dendrobium

Provin din Asia şi Australia şi variază mult ca şi dimensiuni sau ca aspect . Toate speciile de dendrobium sunt epifite, iar numele vine din grecul „ dendron” ce înseamnă floare, şi „ bios „ ce înseamnă viaţă. Au nevoie de foarte multă lumină pentru a înflori. Cresc foarte repede vara, iar pe timpul iernii se opresc din creştere, au nevoie de o umiditatea în jur de 60 %, o aerisire foarte bună, şi transplantare o dată la 4 ani. Fertilizaţi de două ori pe lună, temperatura pe timp de zi între 22 şi 28 de grade celsius, iar noaptea între 10 şi 14 grade celsius. Florile pot fi folosite ca şi flori tăiate, rezistă destul de bine în vază.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.05.2011

Comments are closed.