Lucrari de infiintare a unei culturi de frezia

Lucrarile solului si de dezinfectie sunt aceleasi ca la cultura garoafei.Pentru a consulta si alte manuale de tehnici ale culturii la diferite specii floricole va recomandam sa folositi casetele de cautare din site -ul nostru. Sunt doua casete, prima care va afiseaza rezultatele cautarii de pe intregul web, si a doua caseta afiseaza toate rezultatele din site-ul flori-cultura.ro. Tehnicile de cultura si alte materiale despre cum sa cultivam diverse specii floricole le veti gasi in rubrica atelier, insa diferite materiale care sunt ale momentului le publicam si la sectiunea de noutati ABC News.

La fertilizarea de baza se foloseste mranita circa 100 tone / ha si turba rosie circa 100- 250 tone / ha care imbunatatesc calitatile fizice , biologice si servesc la corectarea aciditatii.

Dupa dezinfectie se incorporeaza ingrasaminte chimice, apreciindu-se intre 250 – 300 kg / ha superfosfat, 100 – 200 kg / ha sulfat de potasiu, 80 – 100 kg / ha sulfat de magneziu , functie de starea de fertilitatea a solului . Un sol bine aprovizionat este considerat atunci cand contine 10 – 20 mg azot , 40 – 60 mg P2O5 , 100 mg de K2O , la 100 grame de sol.

Urmeaza perfectarea nivelarii care se realizeaza manual si trasarea brazdelor late de 100 – 120 cm, si a potecilor de 40 de cm. Cu 24 de ore inainte plantarii bulbilor se face udarea de aprovizionare, astfel ca terenul sa fie reavan.

Pe fiecare brazda se pun 7 – 8 randuri distantate la 10 -12 cm. Distanta pe rand este de 6- 8 cm, iar adancimea de 6 – 8 cm. Numarul de plante la 1 m2 poate fi de 80 – 150 .

Plantarea se realizeaza manual prin infingerea bulbilor la adancimea corespunzatoare  in pamantul foarte bine afanat. Epoca plantarii bulbilor este august- octombrie.

Cultura freziei din samanta se infiinteaza prin semanat direct in solul serei la distantele de 10 – 12 cm intre randuri si 3- 4 cm pe rand. Dupa rasarire se face rarirea cu care ocazie se completeaza golurile prin repicarea rasadurilor.

Se mai poate semana in ladite , ghivece, pe parapete la distantele de 4 / 2- 3 cm , urmand ca infiintarea plantatiei sa se faca prin repicarea rasadului direct la locul definitiv.

Semintele se tin in apa calda timp de 48 de ore, pentru germinare, dupa care se seamana la 1 cm adancime.

Perioada semanatului este aprilie- mai. Semanatura se mulceste cu un strat de turba in grosime de 1 – 2 cm care la rasarire se indeparteaza.

In vederea infiintarii culturii prin rasad, acesta se uda bine cu o zi inainte. Scoaterea se face introducand mana sub plante , nu prin tragere sau smulgere . Plantarea se executa cu plantatorul , rasadul ingropandu-se pana la colet. Imediat se uda cu furtunul cu presiune joasa pentru a se asigura un contact rapid si bun al radacinilor cu solul. Perioada plantarii rasadurilor este inceputul lunii august.

Mult succes !

Flori-cultura.ro

Publicat 03.12.2012

Comments are closed.