Lucrari de infiintare a culturii de garoafe

La pregatirea solului se au in vedere asigurarea necesarului de hrana si eliminarea sau neutralizarea nematozilor, agentilor fitopatogeni si a semintelor de buruieni. Mai intai se face defrisarea culturii premergatoare si aratura profunda la 35- 40 de cm. Fertilizarea de baza cuprinde cel mai adesea 150- 300 tone / ha gunoi semifermentat, 500/ 600 kg / ha superfosfat, 300 kg/ ha sulfat de potasiu si 150- 200 kg/ ha sulfat de magneziu. Pentru imbunatatirea conditiilor de aerisire si permeabilitate se adauga 100- 200 tone / ha turba.

Atentie deosebita se acorda corectarii PH-ULUI , intre 6,5 si 7,5 trebuie sa fie, iar daca este nevoie se foloseste carbonat de calciu sau carbonat de sulf.

Dozele de ingrasaminte chimice se calculeaza in functie de nivelul optim pe care trebuie sa-l atinga solul si anume:

N : 15-25 MG / 100 grame de sol uscat

P  : 5-8 MG / 100 grame de sol uscat

K :  25- 35 MG / 100 grame de sol uscat.

Incorporarea materiilor organice se face cu ajutorul rotosapei si frezei inainte de dezinfectie, iar a ingrasamintelor minerale dupa dezinfectie.

Dezinfectia se realizeaza pe cale termica , prin vaporizarea apei, avandu-se grija ca dupa aburisire sa se aplice 1- 2 udari prin aspersiune a 15 minute fiecrae pentru racirea solului si spalarea excesului de saruri, sau pe cale chimica cu Basamid sau Dozomet, cate 500 kg/ ha sau Di-Trapez in cantitate de 600- 700 kg . ha.

Lucrarea de dezinfectie chimica se efectueaza cu echipament de protectie, dimineata pe racoare. Incorporarea se face cu freza dupa care se uda.Zilnic se pulverizeaza substratul in reprize de 5- 10 minute, in decurs de o saptamana pentru mentinerea umiditatii si pentru a se forma o crusta la suprafata care nu lasa vaporii sa iasa din pamant. Rezultate bune se obtin cand solul este foarte bine maruntit , umed si cat mai profund posibil, liber de orice resturi de plante si imediat acoperit cu folie de plastic care se lasa circa 48 de ore sau mai mult.

Dupa o pauza de trei saptamani de la tratare se mobilizeaza solul cu freza pentru aerisire si se face proba de toxicitate cu plante de salata.

Pasteurizarea cu vapori este cea mai buna metoda pentru dezinfectia substratului din cadrul parapetelor sau bacurilor inaltate. Vaporii de apa nu dau rezultate satisfacatoare pentru controlul bolilor in cazul culturilor efectuate direct in solul serelor  in afara de situatia cand brazdele sunt captusite cu plastic si au drenuri care sa poata permite aerisirea si patrunderea vaporilor de jos, controland astfel in adancime bolile si nematozii.

Tehnica aerisirii vaporilor incalziti la 60 – 70 grade C conduce la economia de energie si supravietuirea unor organisme ale solului , comparativ cu vaporizarea la 98 – 100 grade C.

Desimea convenabila este de 30 – 40 de plante / m 2, pentru o cultura de 1,5  -2 ani , productiile maxime apreciindu-se la 200 flori / m2, respectiv 4- 6 flori / planta in primul an de cultura.

Brazdele pot avea latimea de  90 – 120 de cm. Dintre sistemele de plantare folosite la noi in tara amintim:

a)      In benzi a cate doua randuri distantate la 25 de cm, pe fiecare brazda se planteaza doua benzi la distanta de 40 de cm, distanta intre plante pe rand este de 12 cm.

b)      Cinci randuri pe brazda la distanta de 15 cm si 17 cm  intre plante pe rand.

c)      7 – 8 randuri pe brazda distantatela 15 cm si 19 cm intre plante pe rand. In acest caz numarul de plante la hectar este de 240.000 de plante cand plantarea se face in martie – aprilie si 260.000- 270.000 cand se infiinteaza cultura in luna iunie.

In regiunile cu luminozitate intensa, desimea plantelor poate fi mai mare. Adancimea la plantarea butasilor inradacinati poate fi un factor critic pentru succesul sau esecul culturii . Butasii se planteaza la adancimea la care au fost in substratul pentru inradacinare, radacinile raman aproape la nivelul solului iar lucrarea de fixare a plantei se realizeaza cel mai bine cu degetele.  Solul se uda bine inainte de plantare si se stropeste cu un fungicid specific pentru Rhizoctonia solani. Dupa plantare se uda individual cu furtunul cu presiune joasa, administrandu-se putina apa.

Cu privire la sustinerea plantelor se are grija ca inainte de plantare sa se monteze spalierii de capete si cate unul intermediar. Dupa aceea se intind sarme de-a lungul randurilor si se fixeaza inelele care asigura sustinerea plantelor chiar din momentul plantarii. Inelele se fixeaza la distantele intre plante pe rand  si trebuie sa ramana la 10 cm deasupra solului. Deci intinderea sarmelor care marcheaza randurile si asezarea inelelor de sustinere se fac inainte de plantare.

Dupa plantare in decurs de o luna se instaleaza restul de spalieri intermediari , la 3 metri distanta unul de altul. Epoca optima de plantare este din martie pana in mai-iunie.

Mult succes

Flori-cultura.ro

Publicat 03.01.2012

Comments are closed.