Lucrari de infiintare a culturii de crizantema

Pregatirea terenului include lucrarile : defrisarea culturii anterioare, dezinfectia, ingrasarea, mobilizarea solului , marcarea.

Dupa eliberarea serei de resturile culturii premergatoare , pentru asigurarea unui agrofond corespunzator , se administreaza mranita, turba sau alte materii organice ( pamant din talas de lemn, scoarta de copaci ). Acestea se incorporeaza printr-o aratura adanca la 28- 30 cm si prin maruntirea cu freza ( de 2 ori). Deasemeni se mai incorporeaza aproximativ 80-100 tone /ha mranita , iar daca este de unde se poate incorpora pana la 300 tone/ ha mranita.

La dezinfectie se procedeaza ca si pentru cultura de garoafa prezentata in articolele din rubrica atelier.

Dupa dezinfectia se aplica ingrasamintele chimice de baza : 600- 800 de toner / ha superfosfat si 400 de kg / sulfat de potasiu. Aplicarea se face  prin imprastiere, iar apoi se incorporeaza printr-o foarte buna prelucrare a solului  cu rotosapa, asigurandu-se totdata si o buna nivelare.

Urmeaza fixarea spalierilor si a sarmelor care marcheaza randurile. Distantele de plantare se stabilesc in functie de vigoarea solului  si de numarul de tulpini florale care se lasa pe planta. Plantele ce vor fi ciupite si lasate cu 2-3 brate se spatiaza la 15 x 18 cm ; 18x 20 cm ; 18 x 22 cm. Plantele cu o singura tulpina florala se planteaza la 15 x 13 cm. Latimea brazdelor se face de 105 – 110 cm.

Cu 1- 2 zile inainte de plantare se face o irigare de aprovizionare. Plantarea se face la adancimea la care au fost butasii in patul de inradacinare. Dupa plantare se uda cu furtunul, individual fiecare planta, cu apa la presiune foarte mica.

Epoca de plantare pentru inflorirea toamna este 15 VI – 01.VII  pentru soiurile timpurii, si 01.VII – 10.VII pentru soiurile semitimpurii si tarzii.

Mult succes!

Flori-cultura.ro

Publicat 03.12.2012

Foto : http://www.thegardenhelper.com


Share/Bookmark

2 Comentarii

 1. ioana says:

  Ma intereseaza daca crizantemele se pot cultiva si afara sau  numai in sere. Cum se cultiva aceste flori in ghivece?

 2. Constantin Claudiu says:

  Puteti sa le cultivati si afara si in sera. Singura diferenta este ca in sera sunt protejate de eventualele intemperii ( gheata, furtuni, vant puternic ) care
  pot cauza mari daune culturii de crizantema. Deasemeni puteti programa perioada de inflorire , etc .
  Deasemeni, pe timpul iernii, puteti sa le adapostiti in sere sau solarii reci ( fara incalzire ) unde ele pot sa-si faca perioada de repaus vegetativ.

  In Ungaria spre exemplu , se cultiva crizantemele ce se comercializeaza la fir ( asa cum a ti vazut in pozele de pe site) in solarii lungi de circa 100 de metri, ori direct in pamant, ori in ghivece asezate pe pamant.Pe timpul verii producatorii care cultiva crizanteme la ghiveci le amplaseaza afara, in locuri special amenajate pentru a putea instala instalatii de irigare prin picurare.

  Deci recomandarea noastra este sa le cultivati in orice maniera, sunt flori usor de cultivat, care se adapteaza in orice zona a tarii noastre. Atentie ca sunt soiuri care se cultiva numai la ghivece si soiuri care se cultiva numai pentru flori la fir. Intrebati acolo unde cumparati materialul vegetal ce soiuri doriti, perioada de inflorire etc.

  Ca sa intelegem ce doriti sa faceti si sa va raspundem in mod exact trebuie sa ne spuneti  ce vreti sa faceti, cum vreti sa faceti, in ce zona a tarii vreti sa faceti o cultura de crizantema pentru a va putea sfatui cat mai bine cu putinta.
  Tehnologii de productie va putem trimite pe mail, daca ne solicitati acesti lucru.
  Cu stima,