Lucrari de infiintare a culturii de crizantema

Pregatirea terenului include lucrarile : defrisarea culturii anterioare, dezinfectia, ingrasarea, mobilizarea solului , marcarea.

Dupa eliberarea serei de resturile culturii premergatoare , pentru asigurarea unui agrofond corespunzator , se administreaza mranita, turba sau alte materii organice ( pamant din talas de lemn, scoarta de copaci ). Acestea se incorporeaza printr-o aratura adanca la 28- 30 cm si prin maruntirea cu freza ( de 2 ori). Deasemeni se mai incorporeaza aproximativ 80-100 tone /ha mranita , iar daca este de unde se poate incorpora pana la 300 tone/ ha mranita.

La dezinfectie se procedeaza ca si pentru cultura de garoafa prezentata in articolele din rubrica atelier.

Dupa dezinfectia se aplica ingrasamintele chimice de baza : 600- 800 de toner / ha superfosfat si 400 de kg / sulfat de potasiu. Aplicarea se face  prin imprastiere, iar apoi se incorporeaza printr-o foarte buna prelucrare a solului  cu rotosapa, asigurandu-se totdata si o buna nivelare.

Urmeaza fixarea spalierilor si a sarmelor care marcheaza randurile. Distantele de plantare se stabilesc in functie de vigoarea solului  si de numarul de tulpini florale care se lasa pe planta. Plantele ce vor fi ciupite si lasate cu 2-3 brate se spatiaza la 15 x 18 cm ; 18x 20 cm ; 18 x 22 cm. Plantele cu o singura tulpina florala se planteaza la 15 x 13 cm. Latimea brazdelor se face de 105 – 110 cm.

Cu 1- 2 zile inainte de plantare se face o irigare de aprovizionare. Plantarea se face la adancimea la care au fost butasii in patul de inradacinare. Dupa plantare se uda cu furtunul, individual fiecare planta, cu apa la presiune foarte mica.

Epoca de plantare pentru inflorirea toamna este 15 VI – 01.VII  pentru soiurile timpurii, si 01.VII – 10.VII pentru soiurile semitimpurii si tarzii.

Mult succes!

Flori-cultura.ro

Publicat 03.12.2012

Foto : http://www.thegardenhelper.com


Comments are closed.