Lobelia – Lobelia Erinus – Lobelia curgătoare – Dacă aveţi nevoie de mult albastru în compoziţiile dvs a-ţi făcut alegerea corectă.

Lobelia sau Lobelia erinus, sau Lobelia curgătoare ori Lobelia Pendula, toţi sunt hibrizi de lobelia, cu un port compact, potrivit pentru cultura in ghivece sau în coşuri suspendate, pretabil asocierii cu alte plante de balcon şi grădină.

 


 

Soiurile şi hibrizii noi de Lobelia se autocurăţă, au un caracter compact, înfloresc continuu din luna mai până toamna târziu şi ne oferă o gamă de culori şi nuanţe pornind de la albastru închis, sau albastru cu ochi alb, sau mov cu ochi alb, alb pur, chiar şi violet, deci sunt destule resurse pentru compoziţii deosebite.

Hibrizii noi pentru anul 2011 ne sunt propuşi de producători din gama Lobelia erinus Laguna, Lobelia erinus Techno heat, ambii produşi de Syngenta Flowers Olanda, prin producătorii zonali din Ungaria şi din vestul ţării noastre, hibrizi foarte rezistenţi la exterior şi la expuneri în soare direct, toleranţi la secetă dar nu în mod excesiv.

Lobelia a apărut în Europa în urmă cu câteva sute de ani, adusă din America Centrală şi America de Sud, iar numele provine de la botanistul de origine belgiană Matthias de Lobel, botanist ce a trăit intre anii 1538- 1616. Genul Lobelia este un gen de flori cu aproximativ 400 de specii, cu cele diverse întrebuinţări,Lobelia siphilitica şi Lobelia cardinalis au fost considerate tratament pentru sifilis, extracte de Lobelia inflata conţin lobelină, substanţă care a arătat efecte pozitive în tratamentul de rezistenţă a celulelor tumorale- multidrog.  În America de Nord, proprietăţile medicinale includ tratamente pentru vărsături, antispastic, sedativ, diuretic în medicina tradiţională a amerindienilor. Are anumite similitudini cu nicotina, de aceea uzul intern al Lobeliei poate fi periculos  pentru femei însărcinate, copii şi persoane cu boli cardiace. O altă specie, Lobelia chinensis, este folosit de către medicina tradiţională chineză ca una din cele 50 de ierburi fundamentale.

Hibrizii care ne interesează pe noi din punct de vedere ornamental, din gama Lobelia erinus, sunt foarte apreciaţi în cultură datorită varietăţii de culori şi a toleranţei la călduri excesive, secetă, se pretează la cultura în diverse straturi de flori şi la asocieri diverse, deasemeni în coşuri suspendate produc mereu o cascadă de flori ce nu se decolorează,de un bogat şi strălucitor albastru.

 

Ghivece mici de 9 cm cu Lobelia erinus – varsta 2 luni de la transplantare

Fişă tehnică

Expunere

Poate fi expus în soare direct , pe balcoane sau terase, ideal ar fi într-un loc unde să aibă după amiaza uşor umbrită.

Substratul de pământ

Bogat în substanţe organice, lobelia iubeşte solurile fertile, un amestec de turbă cu mraniţă şi pământ de pădure la care să adăugaţi 10 % nisip pentru un bun drenaj.

Apa

Menţineţi substratul umed, nu udaţi excesiv, dar nici să –l lăsaţi să se usuce. Deasemeni pulverizarea pe frunze este de dorit. Apa de ploaie sau apa dedurizată este cea mai bună alegere.

Fertilizare

În perioada de creştere aplicaţi un îngrăşământ pentru flori de balcon diluat în apa de udat o dată la 2 săptămâni. Din iulie puteţi reduce îngrăşarea suplimentară la o cadenţă de o dată pe lună.

Înmulţire

Prin seminţe şi butaşi. La noi cea mai largă metodă este prin seminţe. Semănaţi în luna februarie într-o jardinieră sau o tavă de semănat, cam după 14- 21 de zile ar trebui să răsară, apoi transplantaţi în ghiveci de 9 cm atunci când răsadul are 2- 3 frunze adevărate. Atenţie la semănat, seminţele fiind foarte mici acoperiţi-le cu un strat foarte fin de turbă.

În concluzie pentru a vă bucura de forma lor compactă şi atrăgătoare menţineţi substratul umed, solul să fie în permanenţă bogat în substanţe organice iar dacă doriţi să obţineţi plante pentru a le cultiva în grădina dvs din seminţe , înarmaţi-vă cu multă răbdare pentru că au nevoie de minim 2 luni după ce au răsărit pentru a înflori.

 

Mult succes!

 

Jardiniera semanata cu Lobelia erinus. Semintele fiind foarte mici, s-a cam facut abuz de cantitate

atunci cand s-a semanat. Se vede ca deja este timpul pentru repicare in ghivece, sau in pahare de unica

folosinta.

 

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 28.03.2011 iSEO

 

 

 

Comments are closed.