Lobelia – Flori de balcon, jardiniera sau gradina

Familia Campanulaceae

Genul Lobelia cuprinde peste 350 specii anuale sau perene, originare din Africa de Sud. Dintre acestea se cultivă frecvent ca plante anuale speciile: Lobelia erinus L., Lobelia pendula Hort., Lobelia fulgens Willd. – lobelia, fluturaşi.
 Lobelia erinus. Talia plantei este de numai 10–15 cm, fiind puternic ramificată de la bază. Ramificaţiile sunt subţiri şi garnisite cu frunze mici, oblong–ovate sau invers ovate la bază şi lanceolat–lineare spre vârf, dispuse altern şi colorate în verde intens, strălucitor. Florile sunt florile sunt mici, bilabiate, dispuse în număr mare în inflorescenţe terminale tip racem lax; sunt colorate cel mai adesea în albastru azuriu dar se întâlnesc şi soiuri şi hibrizi cu florile colorate în roşu, roz, alb, violet; înfloresc toată vara, până toamna târziu.
Lobelia pendula. Se deosebeşte de specia precedentă prin lungimea mult mai mare a ramificaţiilor, care pot atinge 80–100 cm. Este la fel de floriferă şi se pretează îndeosebi pentru utilizarea în vase suspendate, basket, ghivece cu agatatori.
Lobelia fulgens. Planta are creştere erectă, piramidală, cu tulpina ramificată de la bază şi înaltă de 100–120 cm. Frunzele sunt lanceolate, uşor pubescente, cu marginea uneori rulată. Florile sunt mai mari decât la speciile precedente, bilabiate, cu una din petale trilobată, colorate cel mai adesea în roşu aprins; înfloresc din iunie până în septembrie – octombrie.
Speciile de Lobelia preferă solurile uşoare, cu fertilitate medie, bine însorite. Pe solurile cu fertilitate ridicată şi în condiţii de umbră creşte vegetativ foarte mult în detrimentul înfloririi.  
Înmulţirea şi cultura. Toate speciile de Lobelia se înmulţesc prin seminţe, nefiind exclusă şi înmulţirea vegetativă prin butaşi de vârf de lăstari. Semănatul se face în sere (în lădiţe), solarii sau răsadniţe, în cursul lunii februarie. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 °C, plantele răsar după 10–14 zile de la semănat. După răsărirea plantelor temperatura se scade la 15–16 °C.  Răsadurile se repică cel mai bine în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm, câte 3–4 plante la ghiveci (alveolă) şi se ciupesc de 2–3 ori până la plantarea în câmp, pentru obţinerea unei ramificări cât mai bogate a plantelor. Plantarea răsadurilor se face în cursul lunii mai, la distanţele de 15–20 cm Lobelia erinus şi 30–40 cm Lobelia fulgens.

Publicat 21.02.2012

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://flowers-macrophotography.blogspot.com


Comments are closed.