Lithops | Plante suculente pentru apartament | Familia Aizoaceae | Video

Plantele suculente cu frunze sunt foarte pretenţioase faţă de lumină, multe dintre ele suportând soarele direct chiar şi în timpul verii, Lithops fiind una din plantele cele mai iubitoare de soare. Ca şi cactuşii, aceste plante manifestă pretenţii ridicate faţă de intensitatea luminoasă şi pe parcursul iernii, când plantele se trec printr-un repaus relativ, desigur nu atât de pronunţat ca în cazul cactuşilor. În raport cu temperatura plantele suculente cu frunze suportă temperaturi de până la 40–45 °C vara, optimul termic pentru această perioadă fiind de 30–35 °C. În timpul iernii temperatura optimă este de 12–15 °C ziua şi 10–14 °C noaptea, în funcţie de specie. Udatul se face rar şi cu moderaţie avand grija ca apa sa nu balteasca in farfuriuta de sub ghiveci.

Lithops este unul dintre cele mai interesante genuri de plante suculente, incluzând circa 40 specii pitice, originare din regiunile stâncoase semi-deşertice din Namibia şi Africa de Sud. Cele mai cunoscută este specia Lithops dinteri Schwant. Planta, având înălţimea de circa 3 cm şi lărgimea (deschiderea) de 10 cm, formează o singură pereche de frunze foarte cărnoase şi suculente, invers tronconice, cu partea exterioară convexă şi partea interioară dreaptă. Sunt colorate în galben–cenuşiu, pătate în partea superioară cu 5–15 striuri punctiforme, brun–roşcate. La sfârşitul verii – jumătatea toamnei, între cele două frunze se formează câte o floare asemănătoare compozitelor, cu diametrul de până la 4 cm şi petalele subţiri, galbene. Foarte mic ca diametru, faciale de până la 20 x 14 mm, cea mai mare parte aproximativ 14 X 10 mm. Numărul de capete până la 6 sau mai multe, cea mai mare parte 2-3.

Colectate de către Ernst J. Rusch în august 1926, a primit denumirea de Lithops in onoarea  profesorului Kurt Moritz Dinter, care a contribuit atât de mult la cunoașterea botanică a acestei specii, prin foarte multe calatorii care le-a facut în Sud Africa de Vest (în prezent Namibia) în timpul anilor 1897-1935.

Speciile de Lithops sunt plante de plin soare tolerând foarte bine insolaţia puternică din zilele de vară. Au nevoie în timpul iernii de o temperatură de14–16 °C. Cateva specii de Lithops descoperite relativ recent

L. subsp dinteri dinteri var. Dinteri
ACF “Dintergreen”
L. subsp. Dinteri dinteri var. Brevis
L. subsp dinteri. Frederici
L. subsp dinteri. Multipuncta

Dupa ce a trecut perioada de inflorire planta nu mai are nevoie de apa si poate intra in repaus vegetativ.Udarea se reincepe abia dupa ce frunzele vechi s-au uscat complet. Substantele de rezerva acumulate in frunzele sale suculente mici vor fi folosite pentru dezvoltarea de noi frunze de unde anul urmator vor aparea alte flori.Frunzele sale se aseamana cu niste pietre, sunt foarte recomandate pentru constructia de terarii, pentru decoratiuni in care se folosesc cactusi si alte plante suculente.

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto www.easycactus.co.uk

Comments are closed.