Lalelele timpurii

Lalelele simple timpurii.Cuprind cele mai vechi soiuri si se caracterizeaza prin aceea ca infloresc devreme , iar durata infloririi este , in medie de 16 zile.Florile sunt mari in forma de cupa.In general , petalele sunt ascutite si indoite , avand o coloratie destul de variata : alb sau galben , unicolore sau multicolore , iar dispozitia diviziunilor variata.Inaltimea plantelor , in conditii bune de cultura ,poate sa ajunga la 45 cm.Cele mai multe soiuri se folosesc in cultura fortata , dar merg bine si in cultura libera.Printre soiurile care prezinta un interes mai mare si care au dat bune rezultate , in conditiile din tara noastra , sunt:
General de Wet – cu floare mare, este unul dintre cele mai frumoase soiuri timpurii. Are culoarea oranj şi emană un miros plăcut. În cultură liberă planta poate atinge 30-35 de cm şi înfloreşte între 15 şi 20 aprilie. Forţarea ei poate începe în jurul datei de 1 ianuarie.
Prinz Carnaval – florile în formă de cupă înaltă de 7-9 cm, cu petalele ovoid ascuţite, de culoarea roşie şi galbenă strălucitoare, au în mijloco pată mov sau roşie carmin. Apar în a doua decadă a lunii mai . Cele 3-4 frunze nu sunt încreţite şi au culoarea gri albastră. Se foloseşte pentru flori tăiate în cultură liberă în parcuri şi grădini , şi la forţat. În seră se poate introduce la 1 ianuarie, Planta poate să ajungă până la 40 de cm înălţime.
Sunburst – are floarea în formă de cupă mai largă, înaltă de 8-10 cm, de culoarea galbenă, roşie închis. Centrul florii este verde, staminele galbene, cu striuri verzi, anterele galbene. Înfloreşte în prima decadă a lunii mai şi poate atinge până la 35 de cm înălţime. Frunzele sunt slab încreţite. Se foloseşte în parcuri , în cultura liberă şi în cultura forţată. În seră, în vederea forţării, se poate introduce în jur de 1 ianuarie.
Couleur Cardinal – Floarea este oval cupiformă, înălţimea cupei este cuprinsă între 6 şi 8 cm. Petalele au reflexe purpurii, iar pe partea exterioară au un strat de ceară gros violet-albăstrui-gri. Petalele exterioare sunt alungite. Centrul florii este galben cu o margine îngustă de nuanţă neagră. Staminele sunt galbene cu antere negre. Înfloresc în perioada 25-30 aprilie iar durata înfloririi poate fi până la 18 zile. Frunzele de culoare verde albăstrui, sunt slab ascuţite, iar frunza de jos este larg lanceolata.
Se recomanda cultura libera si fortata.Se foloseste ca floare taiata si la ghiveci , la decorarea interioarelor si in parcuri.In sera , pentru fortat , se introduce la 25 ianuarie.
Plantele pot atinge , in medie , 35 cm inaltime.
Ibis are floarea in forma de cupa , cu inaltimea intre 5 si 7 cm.Petalele au un aspect stralucitor galben deschis sau roz inchis.Cele exterioare au o dunga verde galbena de-a lungul nervurii.Centrul florii galben , anterele negre si staminele galbene ii dau un aspect placut.Infloreste intre 10 si 15 aprilie si poate atinge 30 cm inaltime.Frunzele , de un verde inchis , cu un strat de ceara gros , sunt slab ascutite la varf.Se recomanda pentru cultura libera si fortata.La fortat se poate introduce la sfarsitul lunii decembrie , inceputul lunii ianuarie.
Mon Tresor , cu floarea mare , inalta de 8-10 cm, de culoare galbena inchis luminos.Petalele au forma eliptica cu varful ascutit.Staminele si anterele sunt galbene.In cultura libera infloreste in primele zile ale lunii mai.Planta poate atinge 25-30 cm inaltime.Fortarea poate incepe de la 1 decembrie.Cele 3-4 frunze nu sunt incretite si au culoare verde albastruie.
Proserpine are floarea mare , in forma de cupa , de 7-9 cm inaltime , de culoare roz inchis.Petalele periantului au forma ovoida , rotunjita.Cele exterioare au pe spate un strat de ceara argintie.Centrul florii este crem deschis , filamentele staminale violet inchis.Infloreste in prima decada a lunii mai in cultura libera , iar la fortat se poate introduce la 1 decembrie.
Inaltimea plantei este cuprinsa intre 25-30 cm.
Frunzele au culoarea verde-gri-albastruie.
Van der Neer are flori in forma de cupa , de culoare purpurie , violoet deschis , inalte de 8-11 cm.Petalele exterioare sunt ascutite sus si usor indoite in afara. Centrul florii este galben cu marginea violet deschis.Anterele si staminele sunt colorate in galben.Se foloseste in cultura libera pentru flori taiate ( inflorind in prima decada a lunii mai )si in cultura fortata. Planta poate atinge 35 cm inaltime.
Keizerskroon are flori foarte mari , de un rosu aprins , cu marginea galbena.Centrul florii este galben , iar anterele negre.Merge foarte bine in cultura libera inflorind intre 10 si 20 aprilie si poate atinge inaltimea de 35-40 cm.In cultura fortata merge bine cu conditia de a nu fi introdus in sera mai devreme de 1 februarie.
Bellona.Floarea are culoarea galbena aurie.Da bune rezultate in cultura de camp. Se poate folosi cu succes si la fortat , introducandu-se in sera la 1 ianuarie.Planta poate atinge 40 cm inaltime.
Prinz von Oesterreich.Culoarea florii este rosie portocalie.Acest soi deriva din General de Wet. de la care, in afara de culoare , a mostenit toate caracterele.Fortarea poate incepe la 1 ianuarie.Planta poate atinge 30 cm inaltime.
Briliant Star are floarea potrivit de mare , rosu aprins.
Da rezultate bune in cultura fortata numai daca se introduce in sera la 1 decembrie.Introducandu-se fortat la aceasta data obtinem flori in jurul datei de 25 decembrie. Planta poate atinge 25-30 cm inaltime.

Autor Constantin Claudiu
Publicat 15.12.2011
Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Comments are closed.