Lalelele semitimpurii

Lalelele din grupa Mendel. Sunt provenite din încrucişarea lalelelor timpurii de ghiveci, Duc Van Thol, cu soiurile din grupa Darwin.  Tija florală înaltă poate atinge 50 de cm, poartă în vârf flori frumoase, ce impresionează prin tonurile culorilor de o minunată strălucire. Forma florilor este cupiformă. Coloritul lor este variat, au calitatea de a fi forţate timpuriu, caractere moştenite de la soiul Duc Van Thol. Soiurile cuprinse în această grupă înfloresc în câmp în prima decadă a lunii mai. Cele mai valoroase soiuri sunt:

Early Queen, de culoare roz lila. Planta poate atinge 35 de cm înălţime. Pentru a se obţine flori între 21 şi 26 decembrie trebuie începută forţarea între 1 şi 5 ale aceleiaşi luni.

Her Grace. Floarea este mare , în formă de cupă, atingând înălţimea 7-8 cm. Petalele, de culoare albă cu marginea roz lila, au forma eliptic ascuţită. Centrul florii este roz deschis. Staminele sunt albe, iar anterele galbene. Se recomandă atât pentru cultura liberă cât şi pentru cea forţată. Poate atinge înălţimea medie de 40 de cm. La forţat se poate introduce în jurul datei de 15 ianuarie. Frunzele sunt creţe şi au culoarea verde-gri-albăstruie.

White Sail . Florile sunt de mărime mijlocie, în jur de 7 cm înălţime, în formă de cupă. Petalele au formă eliptică, de culoare crem spre alb, cu marginea întoarsă spre înlăuntrul florii, al cărei centru este galben deschis. Staminele au culoarea petalelor, iar anterele sunt galbene. Frunzele sunt slab creţe, de culoare verde-gri-albăstruie. Dă bune rezultate în câmp şi în cultura forţată. În seră se poate introduce la 20 decembrie.

Brightling. Florile de mărime mijlocie, nu depăşesc 7 cm înălţime, au formă de ceaşcă. Petalele sunt eliptice, ascuţite, de culoare rozcu baza galbenă. Staminele şi anterele sunt negre. Frunzele creţe sunt colorate în verde gri-albăstrui. La forţat se poate introduce la 1 ianuarie . Planta poate atinge  în medie 42 de cm.

Weber. Floarea este mare , în formă de ceaşcă. Petalele au formă ovoidă, culoarea alb roz lila cu bază galbenă violteă. Staminele sunt albe, iar anterele galbene. Se introduce la forţat în jurul datei de 1 ianuarie. Planta poate atinge în medie 42 de cm.

Fridjof Nansen. Floarea este mare , între 7 şi 8 cm înălţime, de culoare roşie şerlac, pe dos cu nuanţă violetă. Centrul florii şi staminele au culoarea violet închis, iar anterele maro. Frunzele sunt slab creţe. Se recomandă pentru cultura forţată. În seră se poate introduce la 20 decembrie. Planta poate atinge 40 – 45 de cm înălţime.

Hildegarda are flori de culoare carmin roşu viu. Atinge 30 de cm înălţime, forţarea poate începe la 15 decembrie.

Krelage Triumph. Petalele sunt de culoare roşie închis, centrul florii violaceu şi anterele violet închis spre negru. Este unul din cele mai bune soiuri ale acestei grupe. Are o perioadă lungă de înflorire. Se introduce la forţat în 15 decembrie . În condiţiile din ţara noastră planta poate atinge circa 30 de cm înălţime.

Orange wonder. Are culoarea oranj. În cultura liberă planta poate atinge 35 de cm înălţime. La forţat se introduce pe 1 ianuarie.

Van Der Eerden. Acesta este unul din cele mai frumoase soiuri. Florile , cu formă globuloasă, sunt mari, diametrul lor poate depăşi 100 de cm. Culoarea petalelor este roşu viu strălucitor. Înălţimea medie este de circa 40 de cm, are o lungă durată de înflorire şi înfloreşte mai devreme decât soiurile grupei din care face parte. La forţat se introduce la 1 ianuarie.

Atlet. Are culoarea florii alb curat. La forţat se poate introduce la 1 ianuarie.

Cellini. Floarea are culoarea roşie.Se poate forţa începând cu data de 25 decembrie.

Imperator are floarea mare de culoare roşie carmin. Forţarea se poate începe în jurul datei de 20 decembrie. Planta poate atinge 40 de cm înălţime.

Piquante. Petalele au culoarea roşie ca cireaşa, cu marginile albe. Se introduce la forţat pe 20 decembrie. Înălţimea plantei poate fi de circa 40 de cm.

Lalelele din grupa Triumph.

Lalelele din aceasta grupa au rezultat prin incrucisarea lalelelor din grupa Darwin cu soiurile din grupa lalelelor simple , timpurii.Fata de grupa Darwin , ele infloresc cu una , doua saptamani mai devreme.Tijele florale sunt viguroase , inalte ( in jur de 45 cm ) , au flori mari , rigide si cu frunzis bogat.Pot fi folosite la amenajarea parcurilor si gradinilor , in cultura de camp pentru obtinerea de flori taiate si ca planta le ghiveci.In cultura libera infloresc in luna aprilie. Fortarea se poate incepe de la 1 ianuarie , in functie de soi.Culoarea florilor este rosie smeurie , rosie oranj , alba etc.Floarea , a carei inaltime poate ajunge la 10 cm , are forma de cupa.Inaltimea medie a plantei este de 70 cm.

Cele mai importante soiuri sunt :

Korneforos.Florile ,  de un frumos rosu inchis , cu partea exterioara a petalelor nuantata in violaceu , au forma de cupa , de 7-8 cm inaltime.Centrul florii este galben deschis cu dungulite de culoare violet.Staminele sunt crem deschis , iar anterele violet.Este foarte buna pentru cultura fortata.Fortarea se poate incepe la 10 ianuarie.

Elmus.Florile sunt mari , insa mult mai delicate.Petalele sunt de culoare rosie deschis cu marginile albe.Au o perioada scurta de inflorire.In cultura libera infloreste in jurul datei de 5 mai.

Alberio.Culoarea florii este rosie visinie cu o dunga ingusta pe margine , de culoare galbena.Este in forma de cupa , cu inaltimea de 9-10 cm.Centrul florii este in forma de stea , de culoare galbena , cu o margine verde albastruie.Staminele sunt albe , anterele violet.In cultura libera infloresc in jurul datei de 5 mai.La fortat se poate introduce in prima decada a lunii ianuarie.

Aviator.Floarea este in forma de cupa larga , nu prea mare , cu petalele rotunjite , de culoare rosu carmin cu marginea alba.Centrul florii este crem , staminele de culoare alba , iar anterele negre.La fortat se poate introduce la 20 ianuarie.

Mr. Kerbert. Floarea are marime mijlocie , 7-8 cm inaltime.Petalele au forma eliptica ascutita si culoarea crem deschis , cu un fond roz pal.Are centrul crem-alb , staminele si anterele crem.Frunzele sunt crete , de culoare verde-gri-albastruie.Se recomanda pentru parcuri , unde poate creste pana la 40-45 cm inaltime si are un coeficient mare de inmultire.

Red Giant.Foarea este in forma de cupa mare , de cuolare rosie aprinsa.Petalele au marginea intoarsa in interiorul florii , a carui centru este crem.Staminele au culoarea violet inchis , iar anterele sunt galbene.Frunzele sunt putin incretite.Se recomanda pentru cultura fortata.In sere se pot introduce la 12 ianuarie.

Rose Beauty.Floarea este in forma de cupa , de marime mijlocie , de cuoare roz inchis cu marginea alba , iar centru florii este crem.Petalele sunt eliptice , staminele de cuoare alba , iar anterele de culoare galbena.Se recomanda pentru cultura fortata , in care scop se poate introduce in sera in jurul datei de 1 februarie.Inaltimea plantei este de 40 cm.

Kansas.Este unul dintre soiurile bune.Floarea , de marime mijlocie , este de culoare alba.Merge bine atat in cultura libera , cat si in cultura fortata.Fortarea poate incepe in jurul datei de 15 ianuarie.

Aureola.Floarea este de culoare rosie stralucitoare cu marginea galben aurie.In cultura fortata da rezultate bune , insa este un soi tarziu.In sera se poate introduce la 1 februarie.

Edith Eddy.Floarea este mare , de culoare rosie carmin , cu marginea alba.Este un soi inalt , de 60-65 cm inaltime.La fortat se introduce intre 1 si 10 ianuarie.

Denbola.Floarea este mare , rosie violeta cu marginea alba.Este un soi destul de apreciat atat in cultura libera , cat si in cea fortata.In sera se poate introduce la 10 ianuarie.

Emmy Peeck.Floarea de culoare roz liliachiu.Este un soi de fortare timpurie , se introduce in sera la 10 decembrie.

Fiery Star are culoarea florii rosie. Acest soi este apreciat si in cultura fortata , deoarece , in jurul datei de 1 ianuarie , poate inflori.Se poate introduce la fortat intre 10 si 15 decembrie.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 15.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

 

Comments are closed.