Lalelele duble timpurii
In majoritatea cazurilor , dublarea florii s-a obtinut prin transformarea organelor de reproducere in petale , rezultand astfel flori semiinvolte si involte.Multe soiuri au fost obtinute prin selectie din plantele soiului vechi , Murillo.Varietatile cuprinse in aceasta grupa au frunzele mai mari fata de cele din prima grupa , tulpina mai puternica , iar valoarea lor ca flori taiate este mai scazuta , deoarece tija florala este mai scurta (cca 30 cm ).
Diametrul florii este mai mare ca la prima grupă, ajungând până la 12 cm. Petalele, mai întinse şi regulat imbricate ( se acoperă ca şi ţiglele de pe acoperişul caselor), micţorându-se dinspre exterior spre centru , sunt sau erecte sau oblice, în funcţie de deschiderea florii . Faţă de grupa precedentă , perioada de înflorire este mai lungă în medie cu 5 zile. Petalele au vârful ascuţit sau retezat şi pot fi în număr de până la 22.
Ca şi la grupa precedentă, sunt flori cu fond alb sau galben, roşu sau stacojiu, cu diferite reflexe, apoi bălţate, striate, marginate, şi colorate diferit. Intensitatea înmulţirii vegetative este mai slabă. Sunt varietăţi pitice , înalte, timpurii, semitimpurii şi târzii. Florile având o durată de folosire mai lungă, sunt socotite plante de mare efect. Varietăţile care prezintă importanţă mai mare atât pentru forţat cât şi în cultura liberă sunt în special cele provenite din Murillo, care sunt splendide pentru forţat şi foarte bune pentru cultura liberă.
Electra are culoarea roşie bordo, cu marginile petalelor de culoare mai deschisă , floarea este mare bătută, cu centrul galbenşi anterele negre. În câmp înfloreşte între 10 şi 15 aprilie , la forţat se poate introduce în jurul datei de 15 ianuarie.
Bonanza are culoarea roşie carmin cu marginea galbenă. Se recomandă atât pentru cultura liberă cât şi pentru forţat. Poate atinge 40 de cm înălţime, forţarea se poate începe la 15 ianuarie.
Goya are floarea roşie portocalie. Se poate introduce la forţat de pe 15 ianuarie.
Mareşal Niel are floarea de culoare galbenă . Poate merge şi în cultură forţată numai dacă se introduce în seră la 15 ianuarie.
Peach Blossom , cu floarea roz închis, se poate introduce la forţat pe 15 ianuarie.
Scarlet Cardinal cu floare foarte mare, de culoare roşie portocalie. Dintre lalelele duble este cea mai bună pentru forţat. Forţarea poate începe pe 10 decembrie, înălţimea plantei poate atinge 25 de cm.
Triumphator are floarea de culoare roz strălucitor. Merge şi la forţat, se poate introduce în seră la 15 ianuarie.
Murillo este un soi vechi de la care prin selecţie s-au obţinut majoritatea lalelelor timpurii, cu flori mari, bătute, cu diametrul de până la 10 cm. Petalele sunt ovoid ascuţite , de culoare albă cu o nuanţă albă – roz, cu excepţia celor exterioare, care au pe spate culoarea galbenă verzuie. Staminele sunt galbene, iar anterele galbene deschis concrescute cu petalele. Înfloreşte în prima decadă a lunii mai. Frunzele sunt puternic încreţite, de culoarea verde, gri albăstruie. Se recomandă pentru cultura liberă, mai ales în parcuri , deoarece durata perioadei de înflorire este destul de mare. Megre foarte bine în cultura forţată. În seră, în vederea acestui scop, se poate introduce pe 15 ianuarie.
Orange Nassau are floarea portocalieroşcată cu diametrul maxim de 12 cm, cu un număr mare de petale, 17-19, ovoide, alungite, având baza galbenă. Staminele sunt galbene, iar anterele negre concrescute cu petalele. Frunzele creţe au culoarea verde gri spre albastră. Merge bine la forţat şi în cultura liberă. În seră se poate introduce la 15 ianuarie. Planta poate atinge 30-35 de cm înălţime.
Mr. Van der Hoef . Florile au diametrul de până la 12 cm, sunt asemănătoare florilor de bujor. În periant sunt 20 de petale de culoare galbenă. Petalele exterioare au pe dos o dungă verde deschis. Staminele si anterele sunt tot galbene, Înfloreşte în prima decadă a lunii mai . Frunzele de culoare verde argintie, sunt slab încreţite. Plantele au înălţimea de 30 de cm. Forţarea cepelor se poate începe în jurul datei de 15 ianuarie.
Vuurbaak . Florile cu diametrul de maxim 10 cm, au culoarea roşie închis. Periantul are un număr de aproximativ 15 petale , cu baza galbenă. În cultura liberă înfloresc în jurul datei de 5 mai, iar în cultura forţată în jurul datei de 25 ianuarie dacă se introduc în seră la 5 ianuarie, înălţimea plantei este de circa 25 -30 de cm.
Salmonetta. Florile de culoare roz, pe margine galben creme, iar la bază galbene au forma florilor de bujor. Diametrul poate atinge 10 cm. Petalele din exteriorul periantuluiau pe dos o dungă verde. Staminele sunt galbene, iar anterele galbene deschise sunt concrescute cu petalele. Înfloreşte în prima decadă a lunii mai, iar tija florală nu depăseste 35 de cm inaltime. Frunzele au un strat gros de ceară şi au culoarea verde-gri-albăstruie.
Autor Constantin Claudiu
Publicat 15.12.2011
Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.