Ingrijirea trandafirului japonez

Trandafirul japonez (Hibiscus rosa-sinensis) – toata lumea cunoaste rotile de flori mari , in nuante intense de roz , rosu , galben si portocaliu , care aduc aminte de lumea tropicala din insulele Caraibe.

Hibiscus  face parte dintre plantele de ghiveci care trebuie mutate in alt vas abia dupa ce radacinile umplu tot ghiveciul.In plus , coroana si marimea vasului trebuie sa se afle intr-un raport echilibrat.Folositi pamant de calitate , afanat si aerisit.Astfel , radacinile nu vor suferi din cauza umezelii statute.Cel mai bun moment de schimbare este primavara.La baza copaceilor puteti planta alte specii.Cele mai potrivite sunt florile de vara , care raman pitice si care arata bine pe marginea vasului.

Unele persoane se mira cand micul lor trandafir japonez face lastari lungi.Acest lucru este legat deseori de faptul ca planta , altminteri robusta , sufera :are frunze galbene , care apoi cad sau este atacata de daunatori.Motivul este tratamentul special pe care planta il primeste uneori in florarii:pentru a ramane mica si stufoasa , ea este tratata cu substante chimice care inhiba cresterea.Dupa ce efectul acestora trece (aproximativ un an) , plantele de ghiveci incep sa creasca nestingherite.In acest caz , trebuie sa aveti rabdare si sa le ingrijiti bine mai departe.La nevoie , le puteti taia.

Pentru a face mai multe flori , Hibiscus are nevoie de un loc protejat si cald , care sa fie insorit in cea mai mare parte a zilei.Insa planta nu trebuie expusa soarelui direct .In felul acesta , culorile sunt cele mai frumoase..In plus , in decursul zilei sau in functie de temperatura , unele soiuri isi modifica nuantele.Se poate intampla ca o planta sa faca flori diferite.

Trandafirul japonez poate fi scos afara in luna mai.Este foarte important ca temperatura sa nu mai scada sub 12 grade C.Plantele tropicale nu suporta deloc frigul!In primele doua sau trei zile ,  trandafirul japonez trebuie amplasat la umbra , ca sa se poata aclimatiza.

Udarea plantelor trebuie sa se faca astfel incat pamantul sa aiba o umiditate constanta.Ingrasamantul se administreaza in doze saptamanale si , in plus , o data la 2 saptamani se administreaza o doza minima de ingrasamant biologic.

Hibiscus are nevoie de o taiere anuala , pentru a ramane compact si stufos.Taierea se poate face de la sfarsitul lui februarie pana in august.O taiere puternica , la care lastarii laterali se scurteaza pana la 10 cm , duce la o forma frumoasa.Dureaza trei luni pana cand plantele incep sa infloreasca.

Trandafirul japonez ierneaza in sera sau in casa.Este important ca temperatura sa nu scada sub 12 grade C , de preferinta 15 grade C.Plantele trebuie amplasate intr-un loc luminos si nu direct langa calorifer.Iarna se uda mai putin , caci necesarul de apa este mai mic decat in timpul verii.

Soiuri recomandate pentru crestere rapida si flori multe : “ Jacqueline Koo “ , “Eye of the Storm” , “Tylene “ sau “Herm Geller”.

Flori-cultura.ro

Publicat 10.01.2012

Foto : http://www.tropicopia.com

Comments are closed.