Încălzirea globală ar putea creşte randamentul culturilor agricole la 96 %

Deceniile următoare vor aduce pentru fermierii britanici un boom agricol susţin cercetătorii. În cazul în care creşterea temperaturii globale prezisă de climatologi se adevereşte specialiştii se aşteaptă ca randamentul terenurilor agricole să crească la circa 96% spune un ultim raport dat publicităţii de Met Office. Culturi cum ar fi grâu, sfeclă de zahăr, orz, cartof, rapiţă, ar putea fi un boom agricol pentru fermierii din Anglia datorită creşterii temperaturii medii pe timpul nopţii  ceea ce va prelungi culturile de vară mai mult timp.

Previziunile climatologilor  privind deficitul de apă, inundaţii, temperaturile medii anuale, dau o licărire de speranţă fermierilor care consideră că sunt şanse ca pierderile anuale din cauza secetei din timpul verii să fie limitate. Culturile ar putea fi însămânţate mai devreme  , maturarea lor fiind înainte de venirea zilelor toride şi uscate ale verii, evitându-se astfel pierderile din timpul săptămânilor fierbinţi de vară.

Kirsty Lewis, consultant în programul climatologic al Met Office, a declarat recent pentru ediţia electronică Daily Mail: „ – Creşterea temperaturilor medii pe timpul nopţii va scădea posibilitatea de îngheţ pe timpul nopţii, factorul principal ce determină productivitatea producţiei agricole în Marea Britanie.”

Proiecţia randamentului culturii de grâu este de 4,19% până în anul 2020, 9,28 % până în anul 2050 şi 7,48% până în anul 2080.

Cu toate acestea, reprezentantul fermierilor, Guy Gagen, consilier al Uniunii Naţionale a Fermierilor din Regatul Unit, este sceptic privind aceste studii spunând : „- Nu este adevărat că îngheţul este factorul cel mai critic în cele mai multe dintre culturile agricole din ţara noastră. Principalul risc noi îl vedem ca fiind stresul termic.Este posibil ca aceste culturi agricole înfiinţate mai repede, ar urma să crească mai repede , dar fără expunerea la soarele zilelor mai lungi de vară, ceea ce ar putea duce la o scădere a randamentului, contrar previziunilor publicate de Met Office.”

Cu toate acestea, specialiştii ce au lucrat la ultimul raport ce arată proiecţia evoluţiei climatologice în Marea BRITANIE până în anul 2100, susţin că vom spune adio verilor ploioase, ele ar putea deveni o raritate în Anglia, până la sfârşitul secolului urmând a-şi face apariţia seceta prelungită şi temperaturile crescute pe timpul verii. Un sfert din populaţie ar urma să se confrunte cu o creştere a stresului legat de consumul de apă, cantitatea de apă fiind insuficientă pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi, cum ar fi gătitul, spălatul, etc.

Temperaturile în Marea Britanie ar urma să crească cu circa 3 grade celsius în sudul ţării, iar în nord cu circa 2,5 grade celsius, comparativ cu media 1960- 1990 , vor fi ierni mai umede şi veri mai uscate. Concret în următorii 10 ani vom vedea un plus de 35 de zile anuale surprinzător mai calde în comparaţie cu 50 de ani în urmă.

Paradoxal, dacă generaţiile următoare ar urma să primească o raţionalizare a apei la robinete, riscul de inundaţii creşte foarte mult, iar nivelul mării creşte, susţin cercetătorii.

Toate predicţiile făcute pentru 24 de ţări europene pot fi confirmate dacă nu se ia nici o măsură de reducere a emisiilor de carbon. Studiul a fost comandat de către secretarul guvernului Cameron pe probleme de energie, Chris HuHne, al cărui departament este însărcinat cu punerea în aplicare a unui plan de reducere a emisiilor de carbon cu 80% până în anul 2050.

Secretarul de stat britanic pentru energie , Chris Huhne, a declarat : „- Acest raport evidenţiază pericolele foarte reale cu care ne confruntăm dacă nu limităm emisiile de carbon. Viaţa pentru milioane de oameni ar putea fi schimbată pentru totdeauna, aprovizionarea cu apă şi cu alimente şi în general mijloacele de subzistenţă este pusă sub ameninţare. Guvernul Cameron doreşte un acord global, cu forţă juridică la nivel mondial, pentru a menţine creşterea temperaturii medii anuale sub două procente.”

Autor Constantin Claudiu

Publicat 06.12.2012

Foto :Reuters.com

Comments are closed.