Ikebana

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

 Ikebana reprezintă una dintre artele tradiționale japoneze, având o vechime de peste 600 de ani, fiind utilizată de către călugării budiști, în ritualurile de a oferi flori morților. Pe la jumătatea secolului al XV-lea apar primele stiluri în aranjamente, devenind, astfel, artă și desprinzându-se de originile sale religioase. În secolul al XVI-lea începe să apară, în locuințele japonezilor, un loc în care se găsesc un vas cu tămâie, un tablou și o Ikebana.

Denumirea Ikebanei este compusă din două cuvinte – Ikeru = a face pe cineva să trăiască și Bana = floare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Criterile de realizare a unei Ikebana

Simbolismul – este primul principiu în realizarea unei Ikebana și are trei elemente esențiale: Shin = Cerul, Soe = Omul și Hikae = Pământul.

Shin, reprezintă ramura principală, care dă structura Ikebanei, fiind linia primară și reprezintă cerul, având simbolul unui cerc. Ramura se înclină la maxim 100 – 150, față de verticală.

Soe, este ramura secundară și înfățișează omul, având simbolul unui pătrat. Ramura secundară se înclină la maxim 450, față de verticală.

Hikae, întruchipează pământul și are simbolul unui triunghi. Această ramură se înclină, față de verticală, la 750.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simbolismul mai este reprezentat și prin speciile de plante uzitate în amenajarea unei Ikebana: ramură de Cireș înflorit = primăvara, ramură de Piersic înflorit = sărbătoarea fetelor, Bambus = înțelepciune, Iris = apă curgătoare, Lotus = putere sau bărbăție, Bujor = forță sau bogăție, etc.

Asimetria – pentru japonezi, dar și asiatici în general, simetria este echivalentul falsului, deoarece aceasta nu există în natură, prin urmare asimetria există în tot.

Simplitatea și modestia – japonezii consideră că dacă Ikebana este mai simplă, cu atât aceasta este mai frumoasă.

Efemeritatea – cel ce realizează o Ikebana, sau procură elementele necesare realizării acesteia, începe prin a-și cere iertare de la floarea pe care o culege. Japonezii consideră că întâlnirea cu floarea respectivă se petrece doar o singură dată în viață.

Perfectiunea liniei – pentru respectarea acestui criteriu se întrebuințează ramuri strâmbe, contorsionate, sau chiar rădăcini. Ramurile drepte nu sunt utilizate în amenajarea unui Ikebana.

Vasele care se folosesc pentru Ikebana sunt din: bronz, metal, ceramică, sticlă, porțelan, sau lemn și au diferite mărimi. Dimensiunile vasului, pentru aranjamente, au o înălțime (h) și un diametru (d), care sunt importante pentru stabilirea lungimilor lui Shin, Soe și Hikae. Exemplu de calcul pentru un vas mare: pentru lungimea lui Shin = 2xh + d, Soe = ¾ din Shin, iar Hikae = ¾ din Soe.

 

 

 

 

 

 

Există trei stiluri importante în arta Ikebanei, acestea fiind Rikka, Nageire și Moribana. Ulterior sunt înființate Școli (Ikenobo, Ohara și Sogetsu), care inițiază în tainele celor trei Stiluri de Ikebana.

Stilul Rikka, fiind și cel mai vechi dintre cele trei stiluri. Aranjamentele sunt voluminoase, mari și se pot admira numai din față. Vasele utilizate sunt din bronz, cu înălțimi cuprinse între 20cm – 30cm. Se folosesc în aranjamente de 7 – 9 tije, care nu ating marginile vasului, iar în centru este simbolizat, în general, muntele sacru – Fiji.

Școala Ikenobo de Ikebana, aceasta promovează Stilul Rikka și a fost înfințată acum aproximativ 500 de ani. La baza fondării acestei Școli a stat un călugăr budist.

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

Stilul Naigere, a apărut prin secolul al-XVI-lea, odată cu Ceremonia Ceaiului. Aranjamentele sunt așezate în vase înalte și înguste, de aproximativ 40cm – 50cm, care sunt realizate din bambus, ceramică, etc. Sunt folosite flori de sezon, care se pot atinge de marginea vasului, nu ca la Stilul Rikka sau Moribana, unde nu este permis. Acest tip de aranjament se poate admira din toate părțile.

Școala Ohara de Ikebana, a fost înfințată acum aproximativ 150 de ani și inițiază în aranjamente Stil Naigere și Moribana. Începe să se simptă influența occidentală, odată cu importarea a numeroase soiuri de plante noi pentru Japonia.                                                                                                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

Stilul Moribana, acest mod de aranjament se realizează în vase mici, aproape plate, tip castron. Pentru ca plantele întrebuințate să fie așezate în poziția dorită, se uzitează, în mod obligatoriu, Kenzan (perie cu țepi din sârmă, în care se înfig plantele). Indiferent de forma vasului, kenzan-ul este așezat într-o parte a acestuia, evitându-se astfel simetria, iar plantele nu au voie să atingă marginea acestuia. Respectându-se scara din natură, se realizează mini peisaje, iar florile sunt așezate cu fața spre privitor, chiar dacă acest tip de aranjament poate fi privit din orice parte.

Școala Sogetsu de Ikebana, înființată în anul 1927, dă o abordare contemporană și revoluționează Stilul Moribana. În această Școală este permisă folosirea a tot felul de materiale, de exemplu: ramuri uscate, rădăcini, piatră, sticlă, sau pânză.                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikebana este cel mai iubit și uzitat tip de aranjament floral, folosit în întreaga lume, depășind de multă vreme granițele Japoniei. Acest stil de aranjament floral a reușit să influenteze, benefic, într-o oarecare măsură, momente în artă și cultură, ridicându-se la rang de măiestrie. Acest mod de dispunere permite îmbinarea, în mod fericit, a tuturor elementelor naturii (vegetație, piatră, lemn, apă) împreună cu elemente moderne (sticlă, metal), permițând artistului să realizeze aranjamente deosebite, aducând în fața privitorului o parte de peisaj, sau de natură.

Bibliografie:

“Arhitectura Peisageră”, de Ana – Felicia Iliescu, apărută la Editura “Ceres”, București, în 2006.

http://www.gardenvisit.com/book/gardens_of_japan_1928

Sursa imaginilor:

http://www.ikebana-today.com/en_ikebana_history.html

https://leejaywalker.wordpress.com/2012/01/page/2/

http://musingsandmurmurs.wordpress.com/2011/01/22/week-12-ikebana/

http://www.kadosha.co.jp/en/products/detail.php?product_id=1137

http://ikeba-na.com/ikebana_vase.html

http://www.samadhicushions.com/Ikebana_Suiban_vertical_cylinder_11_inches_tall_p/s-2800.htm

http://ikebanabyjunko.co.uk/Rikka.htm

Classic style Rikka Ikebana

http://www.holymtn.com/garden/Ikebana2.htm

http://ikebanabyjunko.co.uk/Nageire.htm

http://keithstanley.com/?tag=moribana

 

 

Comments are closed.