Idee unica de tundere a gardului viu in Anglia

 

Unul din cele mai frumoase garduri vii din lume este cel din Gradina de la Longleat House, Marea britanie, un gard viu plantat sub forma de labirint  pe o lungime de peste 2 km. Gardul viu a fost infiintat in anul 1975 , proiectat de arhitectul peisagist Greg Bright si a devenit unul din cele mai populare amenajari din lume. Este realizat din Taxus baccata, la vremea aceea fiind necesare peste 16.000 de plante pentru aceasta amenajare, astazi el depasind 3 metri inaltime, ajungand la maturitate, de o frumusete coplesitoare.

Lucrarile de ingrijire sunt realizate de 2 gradinari, iar de cand s-a apelat la aceasta noua inventie, aceste picioroange de metal , tunderea nu dureaza mai mult de o saptamana. Aceasta operatie se realizeaza de doua ori pe an, tunderea de baza in luna iulie, cand i se da forma si se retuseaza in totalitate si , iata ca si acum in ianuarie, o tundere usoara, de corectare fina, fara o interventie foarte mare asupra materialului vegetal, mai ales ca deschiderea Gradinii de la Longleat House se face pe 11 februarie.

Gradinarii Ollie Quelch si Dorian Bell- Stephens au fost dotati cu aceste picioroange reglabile ce pot ajunge si la 6-7 metri inaltime totala, au o dubla utilizare, prima pentru a tunde cu lejeritate gardul viu si a doua pentru a gasi la terminarea zilei iesirea din labirint. Ideea le-a venit de la muncitorii in constructii , care le folosesc pentru tencuirea plafoanelor, si dupa ce s-au facut teste pe ambii muncitori , daca pot lucra la inaltime, mersul pe ele in jur de o ora in fiecare zi pentru antrenament,  daca pot pasi cu usurinta mai ales ca folosesc utilaje specifice pentru tundere cu motoare pe benzina, Paul Thompson, managerul adjunct al Gradinii Longleat le-a permis sa lucreze pe aceste picioroange. Picioaroangele sunt realizate din aluminiu si sunt reglabile. Anterior se folosea o schela de lemn cu o platforma pe ea.Din punct de vedere a protectiei muncii s-au facut o serie de evaluari de risc inainte de a incepe munca pe aceste picioroange.

Biletul de intrare pentru vizitarea intregii proprietati costa 10 lire iar pentru grupuri se acorda reduceri de 10 %. Daca doriti sa vizitati si Castelul Longleat veti plati separat, turul intregii proprietati se face in fiecare zi la 12 fix, punctualitate englezeasca , si dureaza circa o ora. Cei care vor sa vada si interioarele Castelului Longleat House construit in anul 1540 si cumparat de catre Johne Thynne cu doar 53 de lire ( la valoarea banilor din acea vreme ). Aici puteti vedea cea mai mare colectie privata de carti din Europa, peste 40.000 de volume amplasate in 7 biblioteci, iar in Sala Mare din Castel veti gasi camasa in care a fost imbracat regele Charles I cand a fost executat in anul 1649.Mai multe informatii despre gradina Longleat House si despre istoria sa gasiti accesand linkul aici.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 01.02.2012

Foto dailymail.co.uk

 

 

Comments are closed.