Hordeum jubatum L. | Ierburi decorative

Specia de orz decorativ este Hordeum jubatum L., sunt specii de graminee inalte de pana la 70 de cm. Se intrebuinteaza pentru infrumusetarea grupelor si buchetelor decorative.Popular o mai intalnim sub denumirea de Coada veveritei.

Este foarte folosita in gradinile moderne, in grupuri, si atrage prin inflorescentele sale deosebite. Se inmulteste prin seminte, tolereaza foarte bine solurile saline si creste foarte bine pe soluri argiloase cu PH de la neutru spre alcalin. Germinatia semintelor este inhibata de temperaturile calde, de aceea de cele mai multe ori, vara cand se scutura florile si semintele sunt luate de vant si in toamna incoltesc iar odata cu venirea frigului ierneaza, si odata cu venirea primaverii incep sa creasca din nou. Fiecare planta produce peste 200 de seminte. Daca doriti sa inmultiti acasa, atunci semanati din februarie pana in aprilie intr-o rasadnita si repicati. Rasarirea poate avea loc dupa 14 –  21 de zile. Dupa ce le-ati transplantat in ghivece mici , la circa o luna de zile le puteti planta in locul definitiv. Sunt foarte atragatoare ca plante de bordura si de frontiera. Inflorirea se produce in luna iunie- iulie.

Florile de paie si ierburile decorative au o mare intrebuintare in arta florala, in sezonul de iarna, cand florile proaspete de obicei se gasesc in cantitate mica. Sub denumirea de flori de paie, care se mai numesc si imortele, se intelege o grupa a florilor anuale, ale caror flori taiate, uscate cu pricepere isi pastreaza aspectul proaspat mai multe luni, fara a-si schimba forma si a-si pierde culoarea, datorita structurii lor tari , paioase. Din florile de paie fac parte Acroclinium, Ammobium, Helicrysum, Gomphrena, Xeranthemum, Rhodanthe, Statice. Dintre ierburile decorative se intrebuinteaza Agrostis, Brisa, Stipa, Lagurus, Panicum, Hordeum, Eragrostis. Toate acestea fac parte din familia Gramineae.

Publicat 13/ 02/ 2013

Foto beechwoodlandscape.blogspot.com

Comments are closed.