Hippeastrum – familia Amaryllidaceae – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Genul  Hippeastrum , cunoscut mai mult sub numele de Amaryllis (care este insa un alt gen ) , include circa 70 specii bulboase originare din regiunile  tropicale si subtropicale ale Americii. Dintre acestea cea mai cultivate este specia horticola Hippeastrum hybridum Hort. – hipeastrum , crin de camera , amarilis.

Particularitati biologice. Este o planta bulboasa , cu bulbi tunicati mari din care cresc inaintea frunzelor lineare si carnoase sau odata cu acestea tije florale de 40 – 80 cm , care sustin in varful lor 2 – 4 flori rosii , roz sau albe. Din bulbii mai mari se pot dezvolta si cate 2 sau 3 tije florale.

Planta solicita repaus evident pentru o perioada de 2 – 3 luni dirijat de obicei spre sfarsitul toamnei – iarna astfel incat inflorirea sa se produca primavara – vara. Prin asigurarea conditiilor optime specifice atat repausul cat si inflorirea pot fi dirijate in orice perioada a anului.

Exigente ecologice. In perioada de vegetatie , plantele de Hippeastrum  solicita temperature de 16 – 20 grade C associate cu multa lumina si umiditate moderata , atat in substrat cat si in atmosfera. In timpul repausului bulbii se mentin in ghivecele in care au stat pe parcursul vegetatiei , la temperature de 10 –  12 grade C , fara sa se ude.

Solicita substraturi mijlocii , bogate in humus , bine drenate.

Producerea plantelor. Amarilisul se inmulteste prin separarea bulbilor noi care se formeaza la baza bulbului matern ; bulbii mici pot deveni floriferi dupa 2 – 3 ani de cultura fara repaus. Mai rar plantele se pot inmulti si prin seminte , acestea formandu-se in urma polenizarii artificiale a florilor de catre om sau de catre albine. La plantele obtinute din seminte inflorirea este posibila dupa 4 – 5 ani de cultura.

Ingrijirea plantelor. Toamna plantele se uda tot mai rar pana cand frunzele se usuca si plantele intra in repaus peste iarna. Primavara bulbii se transplanteaza in substrat proaspat si se reiau udarile , la inceput mai rar si apoi tot mai des , pe masura ce plantele reintra in vegetatie , asigurandu-se in acelasi timp conditiile corespunzatoare privitoare la lumina si temperatura. Fertilizarile faziale se fac lunar cu ingrasaminte minerale complexe avand raportul NPK in favoarea fosforului si potasiului si aplicate sub forma de solutii cu concentratia de 0,1 – 0,15 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 04.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.