Grădina mea de vis – Gânduri şi emoţii de toamnă
Nimic nu este mai frumos ca un ceai servit în grădină, mai ales în luna septembrie, când grădina este în dispoziţia ei maximă. Mi-am proiectat propria grădină pentru a mă face să mă simt mereu în vacanţă, să mă scoată din problemele cotidiene şi să mă ducă în vacanţa mult visată unde pot să lecturez ceva uşor pe un fotoliu de grădină la umbra unei pergole, ori cu o cană de ceai în mână la vestita oră de 5 după amiază.
Grădina conceptuală are tendinţa de a trimite grădinarul spre o proiectare avantgardistă, un design ce foloseşte o singură idee, sau concept, pentru a susţine totul.
Mi-am amenajat propria grădină în fiecare an după nevoile de moment. Dacă acum câţiva ani mi-am dorit doar un petec de gazon, dar bine îngrijit, acum vreau mai multe specii, să mă bucur de mai multe specii, să fie o împletire a plantelor legumicole spre exemplu cu cele decorative . Petecul meu de grădină nu este mare , maxim 20 de metri pătraţi cu tot cu o terasă mică, dar cu siguranţă este exotic, aleg totdeauna plante care se potrivesc perfect condiţiilor din grădina mea ,ce este invariabilă plină de păsări, albine, fluturi şi din când în când mai apare şi câte o broască.
Cu toate că mereu am studiat stilurile de grădini, arhitectura peisageră, trendurile peisagiştilor moderni, în grădina mea nu poţi găsi un stil anume! Am renunţat la idealul acesta. Pentru că vreau să scriu pe pământul din grădină mereu cu plante noi, îmi plac plantele anuale, mă ajută să desenez pete în colţul meu de grădină în fiecare an. Împrospătez totdeauna starea de spirit cu o nouă înfăţişare.Cultiv ridiche alături de petunia, ori ceapă comestibilă alături de lobelia, pentru că iubesc armonia naturii.
O grădină este mai mult decât o colecţie de plante, la fel cum şi o pictură este mai mult decât vopsele întinse pe pânză. Unele grădini sunt locuri paşnice şi relaxante, altele sunt concepute pentru a scoate în evidenţă bogăţia proprietarului, forţa lui, ceea ce te poate intimida uneori. Am întâlnit grădini care te fac să râzi atunci când le priveşti. Gândiţi-vă la modul cum acţionează grădina dvs asupra stării dvs de zi cu zi!
Pentru mine emoţia este sursa mea de inspiraţie, dar şi un factor de analiză, folosesc criticul intern pentru a-mi îmbunătăţi designul grădinii mele.
O altă sursă de inspiraţie deosebit de importantă este vizita în alte grădini, particulare ori grădini celebre, ele ajută întotdeauna la reîmprospătarea imaginaţiei mele. Aşa cum studenţii la arte vizitează o expoziţie, tot aşa şi noi avem nevoie să facem schimb de experienţă cu alte imagini de grădină pentru a ne lua notiţe, pentru a face comparaţii , pentru a comenta modul în care plantele sunt combinate ori modul în care punctele focale sunt atinse.
O altă dezbatere aprinsă priveşte plantele folosite în amenajare, ce să folosesc? Plante cu flori sau plante decorative prin frunze? După părerea mea frunzişul stă la baza grădinii, aşa cum într-o orchestră instrumentele cu coarde stau la baza ei. Apoi extrem de importantă este talia plantelor folosite. Unii designeri spun că „ starea de talie” este ceea ce înseamnă examinarea efectului general pentru a ne asigura că nimic nu este nelalocul lui.
Pasiunea mea pentru cultivarea plantelor m-a învăţat că trebuie să le utilizez pentru a crea o atmosferă, aşa cum o producţie teatrală o proiectează spectatorului.
Da, anul viitor o să plantez două rânduri de ardei capia şi două fire de roşii căţărate pe o pergolă , aşa cum alţii folosesc trandafiri căţărători pentru o imagine renascentistă, eu voi crea o imagine ecologică cu ajutorul roşiilor .
Autor Constantin Claudiu
Publicat 03.09.2011