Gradina in sticla dupa 53 de ani

Un inginer electrician din Surrey a plantat pentru prima data aceasta gradina care se vede in imagine in anul 1960, intr-o vreme in care era la moda acest gen de cultivare a plantelor de interior. Asadar, in anul 1960 a plantat 4 plante in interiorul acestei damigene de 50 de litri pe un substrat de pamant de flori. Dupa ce a sigilat damigeana , in urmatorul an de zile 3 dintre plantele cultivate au murit, insa spre surprinderea sa, cea de-a patra planta a continuat sa creasca lent, dar sigur.Ultima data cand a umblat la damigeana pentru a uda a fost in 1972, cand a uns dopul de plastic foarte bine , a udat bine si a inchis din nou ermetic damigeana. Asadar, de 40 de ani nu a mai deschis damigeana!!!

Iata ca dupa atata timp planta a supravietuit, ba mai mult, a prosperat si s-a dezvoltat prin fotosinteza chiar daca nu avea contact cu aerul din exterior. In timpul zilei, ea absoarbe energia solara de la lumina zilei, apa de la umezeala ce se creeaza in interior, dioxidul de carbon si substantele nutritive de la frunzele compostate care se uscau si astfel se produce ciclic oxigenul necesar dezvoltarii plantei.

In 1975 s-a mutat intr-o alta locuinta in Surrey, a amplasat sticla sub scara ce ducea la etaj, si dupa ce s-au scurs inca 27 de  ani damigeana arata la fel de bine. Acum , dl. David Latimer,pensionar in varsta de 80 de ani,  spera ca daca copiii lui nu vor damigeana , vrea sa lase sticla catre Royal Horticultural Society. Cele 4 rasaduri plantate in 1960 erau 1 exemplar iedera, o pilea, un chlorophytum si un Tradescantia. Primele 3 au pierit in primii 2 ani, iar Tradescantia s-a dezvoltat foarte frumos in fiecare an, totul cu doar doua udari.

Expertul Chris Beardshaw a declarat pentru editia electronica a ziarului dailymail : “ – Acesta este un exemplu foarte bun de modul in care o planta este capabila de a se recicla intr-un mediu complet izolat.”

Cum poti sa-ti faci si tu gradina ta in sticla!

Ideea de a avea o gradina intr-un recipient de sticla, egal ca este vorba de o damigeana, sticla, sau un borcan, totul pleaca de la incercare de a crea un habitat special ce mai tarziu va necesita putina intretinere.

In primul rand , pentru a alege un recipient optim este necesar sa alegeti ceva cu gatul mai larg, pentru a avea acces usor. Pentru amestecul de pamant , este bine sa faceti un compost format din pamant de gradina, nisip, turba, nisip grosier. Pentru a planta puteti folosi o lingura de lemn mai mare. In cele din urma , va trebui sa introducem planta aleasa, sau plantele, cert este ca aveti nevoie de plante mici si putine, spre exemplu puteti alege Adiantum, Traddescantia, Chlorophytum. Plantele le puteti ajusta cu ajutorul unul betisor, si a unei pensete. Adaugarea unui strat de pietris la final dupa plantare va face ca sa tina compostul grupat si micro-gradina va arata perfect.

Dupa aceasta , gradina este gata pentru a fi amplasata pe pervazul unui geam, sau intr-un loc cu multa lumina, avand grija ca udarile sa se faca moderat , rar , si cu mare atentie.

 

Mult succes!

Foto : www.dailymail.co.uk

Comments are closed.