Gomphrena | Plante floricole nemuritoare ( Video )

Speciile floricole nemuritoare prezintă bracteele sau inflorescenţele în totalitatea lor persistente, fiind decorative atât în stare proaspătă cât şi ca material vegetal uscat. Din acest motiv ele mai sunt denumite imortele sau flori de paie. Imortelele sunt utilizate atât în decorul parcurilor şi grădinilor în timpul sezonului cald cât şi ca flori tăiate uscate, în diferite tipuri de aranjamente florale. Genul Gomphrena reuneşte circa 90 specii originare din America tropicală, Australia, Africa şi Asia, cea mai cunoscută fiind specia Gomphrena globosa L. – gomfrena, bumbişori, bumbuscuţe.

Planta este puternic ramificată de la bază, atingând o înălţime de 30–40 cm. Ramificaţiile sunt repente la bază şi erecte spre vârf, acoperite cu perişori. Frunzele sunt amplexicaule, obovate sau ovat–lanceolate, cu marginile întregi şi colorate în verde–violaceu. Florile sunt lipsite de corolă, aceasta fiind înlocuită de bractei pergamentoase persistente, foarte variat şi viu colorate, reunite în capitule globuloase sau ovoide, grupate câte 2–3 în vârful ramificaţiilor.  Înflorirea are loc din iulie până toamna târziu.  Ambele specii cresc şi înfloresc frumos pe soluri nisipoase, nu prea bogate în elemente fertilizante, permeabile, însorite, ferite de curenţii de aer şi cu umiditate moderată.

Înmulţire.

Înfiinţarea culturii se realizează prin plantarea de răsaduri produse în sere, solarii sau răsadniţe, în luna martie. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18 °C, plantele răsar în 12–14 zile de la semănat. Răsadurile se repică după 2–3 săptămâni de la răsărire în cuburi nutritive, plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm. Plantarea răsadurilor la locul de cultură se face în luna mai, la distanţele de 25–30 cm.

Imortelele sunt deosebit de apreciate ca flori tăiate uscate, grație caracterului persistent ale bracteelor și inflorescențelor. Ele sunt întâlnite însă și în decorul estival al parcurilor și grădinilor. Sunt specii termofile și iubitoare de lumină; au nevoie de soluri mijlocii, fertile, bine drenate, cu umiditate moderată la început şi mai scăzută în partea a doua a verii. Din punct de vedere tehnologic imortelele sunt tratate ca specii anuale. Înființarea culturilor se face numai prin plantarea de răsaduri, spre sfârșitul lunii mai, după trecerea pericolului brumelor și înghețurilor târzii. Pentru a le putea usca ele se taie pe timp de soare, cand sunt complet desfacute, se leaga, si se usuca la umbra sub un acoperis.

Publicat 11/02/2013

Bibliografie

G.E. Kiselev, Floricultura, editura Agro-silvica de Stat, 1956, Bucuresti

Conf.Univ.Dr. Florin Toma, Floricultura, Editura Bucuresti, 2010

Foto www.efloras.org

butterflygardening.wordpress.com

Comments are closed.