Gerbera Jamesonii – Gerbera – un buchet de flori catifelate – poate fi cultivată la ghiveci cât şi pentru flori tăiate – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Gerbera – Gerbera Jamesonii – Margherita del Transvaal – cunoscută sub mai multe denumiri gerbera este foarte apreciată în aranjamente florale.

 


Familia Asteraceae

În vestul Europei este cunoscută şi sub denumirea Margherita del Transvaal, originară din Africa de Sud,din regiunea Transvaal ,  astăzi fiind preferaţi în cultură  hibrizii de gerbera, mult mai rezistenţi, productivi, şi cu o paletă de culori largă. Gerbera este o plantă erbacee ce se poate cultiva ori în ghiveci, ori direct în pământ, cea mai largă formă este cultivarea în ghiveci primăvara iar apoi transplantarea ei direct în ronduri, borduri,sau orice altă compoziţie de exterior. În special, în ultimii ani au apărut hibrizi noi, culori din ce în ce mai deosebite şi de talie nouă.

Frunzele sunt de culoare verde închis, mari, lobate , florile sunt de culori din cele mai variate, de la alb, crem până la roşu închis, violet, roz, fiind deosebit de utilizate ca şi flori tăiate. Gerbera este o floare deosebit de populară, foarte mult folosită în decoraţiuni de grădină, în aranjamente de flori tăiate, fiind debordantă oricărui privitor, te cucereşte pe loc. Cu toate că a fost mult studiată de botaniştii germani, numele ei provenind de la botanistul german Traugott Gerber, astăzi este cultivată şi comercializată de horticultorii olandezi în toată Europa, cât şi pe alte continente. Practic, toate soiurile noi ce le vedem în florării sunt creaţia horticultorilor olandezi, mare parte fiind produse în serele din Olanda.  Astăzi, se cunosc peste 40 de specii de Gerbera jamesonii, cele mai cultivate pentru flori tăiate fiind Gerbera jamesonii Barberton, apoi  cele din seria Serrata, Tomentosa şi Viridifolia.

Cum alegem o plantă bună?

Cumpăraţi numai plante la început de înflorire, cu o singură floare deschisă, planta trebuie să arate viguroasă, cu vegetaţie bogată şi numeroşi boboci, cu frunze multe şi fără pete sau frunze deformate.

 

Fişă tehnică

Expunere

Gerbera se poate planta în grădină, sau în straturi de flori , se poate asocia şi cu alte plante . Are nevoie de mult soare şi de zone ferite de vânt şi curenţi puternici de aer. Dacă alegeţi cultivarea în asociere cu alte plante atunci nu uitaţi să aveţi în vedere dimensiunile de care are nevoie o plantă, ea poate atinge înălţimi de 35- 45 cm, iar în diametru poate ocupa în jur de 40 cm, deci la un strat de 1 metru lăţime se plantează maxim 3 rânduri de gerbera, fiind foarte importantă pregătirea solului în mod corespunzător. O expunere însorită va produce mai multe flori.

Apă

Udaţi cu regularitate şi este recomandat de evitat băltirea apei. Deasemeni este bine să nu lăsaţi substratul de pământ să se usuce.

Substratul de pământ

Gerbera preferă solurile cu reacţie neutră, fertile şi bine drenate. De aceea dacă faceţi un amestec de pământ nu uitaţi să puneţi şi o parte de nisip de râu, pe lângă 30 % mraniţă sau pământ de grădină, 30 % turbă brună, 20 % pământ de frunze ( de pădure ), iar restul nisip de râu.

 

Fertilizare

În perioada de creştere are nevoie de îngrăşări suplimentare, apoi după ce vedeţi că se formează primul boboc de floare răriţi administrarea îngrăşămintelor la o cadenţă de 10 – 15 zile. Este bine să folosiţi îngrăşăminte dizolvabile în apa de udat.

Boli şi dăunători

Gerbera este sensibilă la boli fungice, care apar foarte repede în cazul excesului de apă, sau a unei aerisiri necorespunzătoare., cât şi la alte boli ce atacă rădăcina dacă drenajul apei nu este corespunzător. O altă problemă poate apărea atunci când transplantaţi şi o îngropaţi prea adânc în pământ, aici trebuie avut grijă să rămână coletul plantei deasupra substratului de pământ.

Înmulţire

Se face prin seminţe , semănate de obicei primăvara şi apoi transplantate în luna aprilie spre mai. Dacă semănaţi într-o răsadniţă , seminţele germinează de obicei în 3 săptămâni de zile, după care atunci când plăntuţele au 2 frunze adevărate transplantaţi  în ghivece mici de 9 cm. Temperatura optimă de germinare a seminţelor este de 22- 25 de grade celsius. O altă metodă de înmulţire este prin divizarea tufei care se face tot primăvara.

Gerbera Jamesonii este preferată de cultivatorii de flori tăiate, în ultima vreme ajungând în topul celor mai folosite flori tăiate în diverse aranjamente florale datorită rezistenţei deosebite ce o are floarea tăiată ,poate rezista chiar şi 2 săptămâni.

 

Mult succes!

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 06.04.2011 iSEO

 

 

 

Comments are closed.