Genial – Noi hibrizi de Petunia care rezista la temperaturi sub zero grade Celsius

Oamenii de stiinta sunt gata sa aduca pe piata petunia care rezista la temperaturi de pana la – 10 grade Celsius. Noii hibrizi sunt rezultatul unei munci de peste 10 ani de zile de hibridare, iar rezultatele sunt uimitoare. Vom avea in curand Petunia care va continua sa infloreasca la temperaturi de pana la – 10 grade Celsius.

Petunia este una din cele mai populare flori de balcon, de jardiniera, flori de vara care infloreste continuu si care ne bucura cu florile sale dntr-o gama foarte larga de culori. Este utilizata de peisagisti in primul rand pentru rusticitatea si calitatea sa deosebita in utilizarile din straturile de flori, din paturile de flori, in parcuri, spatii verzi, ronduri, rabate, etc. Este foarte rezistenta la praf, are capacitatea de a se regenera si autocurata dupa fiecare ploaie, hibrizii recenti au floarea foarte mare si de aceea aspectul decorativ este din cel mai deosebit.

Petunia_sub_zero_noii_hibriziNoul hibrid este denumit provizoriu “ Bellow Zero” , si va ramane inflorit multa vreme fata de alte specii de vara care s-au stins demult. Specialistii l-au creat prin hibridare intr-o statiune de cercetari la poalele Muntelui Vezuviu, in Italia, unde este in mod constant rece in timpul lunilor de iarna. Procesul de “ Cross-hybridising” a inceput in anul 2003, iar an de an au fost selectate soiurile hibride care rezista cel mai mult la frig, si plantate anul urmator. Astfel, s-a ajuns in 2013, cu acest hibrid nou, care a plecat la vanzare exclusiv prin reteaua de distributie a furnizorului olandez Van Meuwen. Ultimii 3 ani, intre 2010 si 2013, hibrizii au fost testati in aer liber in zona Ipswich, Suffolk , Marea Britanie.

Andrew Tokdly, managerul horticol de la firma Lincolnshire, care este distribuitor la firma Van Meuwen, a declarat recent : “ – Cercetarile si procesul de hibridare a avut loc in Italia iar specialistii de acolo sunt extrem de atenti cu pastrarea secretului acestor studii. Noile plante le-am testat si au raspuns foarte bine la conditiile climatice din Anglia. In timpul iernii au fost foarte rezistente la frig si s-a observat o usoara scadere a productiei de flori, dar alte probleme nu am observat. Apoi, in primavara urmatoare, au inceput din nou sa infloreasca foarte abundent. Pentru inceput avem la dispozitie culorile, roz, violet si rosu si cateva nuante de portocaliu.”

Pretul la care pentru inceput le gasim pe piata doar in Marea Britanie, este de circa 7 lire ( 10 euro) pentru 5 plante de rasad.

Acum, nici nu ne putem imagina cate beneficii vom avea de pe urma acestor noi nibrizi de petunia daca ne gandim la brumele de toamna care omoara toate amenajarile la inceputul toamnei. Practic ne vom duce cu aceeasi amenajare pana in luna ianuarie daca nu avem parte de foarte multa zapada la inceputul iernii. Deasemeni, in locurile ferite, unde nu este zapada, vom avea flori inflorite pana la Boboteaza.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 29/03/2013

Noi_hibrizi_de_surfinia

Comments are closed.