Gazonul – prima fertilizare la gazon pentru o reluare optimă a vegetaţiei – Atelier de primăvară – Lucrări de întreţinere la gazon.

Gazonul are nevoie la începutul primăverii de o minimă îngrijire pentru o reluare optimă a vegetaţiei. Semănarea golurilor, o fertilizare suplimentară sunt lucrări absolut necesare în această perioadă.

 


În zona de sud a ţării această lucrare poate începe din martie, iar în jumătatea de nord a ţării se poate face şi în aprilie. Gazonul are nevoie pentru a-şi relua creşterea de o minimă fertilizare cu îngrăşăminte cu eliberare lentă împrăştiate manual, sau mecanizat dacă aveţi o suprafaţă mai mare. Această fertilizare trebuie făcută înainte de prima tăiere a gazonului, pentru a avea de la început o creştere sănătoasă şi bogată, echilibrată, şi pentru a suporta mai bine prima tăiere. De aceea, dacă aruncaţi un ochi prin grădină odată cu primele zile mai calde de primăvară, această împrăştiere trebuie făcută cu puţin timp înainte de a –şi relua creşterea, o distribuire foarte târzie a acestei fertilizări va avea ca afect o pornire mai târzie şi o tundere deasemeni mai târzie.. Alegeţi un îngrăşământ bogat în azot, cu eliberare lentă, nu exageraţi cu o cantitate foarte mare pentru a nu provoca daune, pentru acest lucru cereţi detalii de la magazinul agricol de unde achiziţionaţi îngrăşămintele.

Una din lucrările ce trebuiesc efectuate în această perioadă este însămânţarea eventualelor goluri în gazon, la o privire atentă veţi vedea că sunt unele mici goluri negre în gazon provocate atacul anumitor agenţi patogeni pe timpul iernii ce au distrus vechiul covor de iarbă. Pentru remediere, totdeauna semănaţi cu acelaşi tip de seminţe care le-ţi folosit la înfiinţarea gazonului, pentru a avea acelaşi tip de covor ierbos. Înainte semănare porţiunile mici de de pete negre de pământ lucraţi-le cu o cazma, sau cu o sapă mai mică, printr-o uşoară săpare , mărunţire şi nivelare, eliminare a eventualelor rădăcini sau gunoaie. După aceea puteţi semăna seminţele distribuindu-le uniform , şi la urmă acoperiţi-le cu puţin nisip , sau pământ negru de grădină mărunţit. Timpul de încolţire al seminţelor depinde foarte mult de zona în care locuiţi şi de căldura de afară, teoretic în maxim 10 zile ar trebui să răsară noile pete de gazon. Nu trebuie să vă faceţi probleme cu faptul că arată mai mic şi sărăcăcios la început pentru că în scurt timp îl va ajunge pe celălalt iar prima tundere va egaliza situaţia.

 

Cum rezolvăm semănarea pe terenurile în pantă?
Se poate întâmpla să avem goluri şi pe terenurile în pantă, sau chiar la înfiinţarea gazonului , tehnica este aceeaşi, însă nu este uşoară, mai ales în perioadele ploioase atunci când acţiunea apei, în unele cazuri ploaie torenţială,  poate genera aluviuni ce îndepărtează seminţele de pe teren, lăsând nişte goluri, sau chiar şanţuri ce strică aspectul şi va dăuna covorului de iarbă.
Pentru a preîntâmpina această problemă , mai intâi de toate trebuie să se pregătească terenul cu prelucrarea generală  şi apoi se trece la o împărţire a lui pe zone,zone mai  mici pentru plantare. Cel mai bun mod este de a împărţi  spaţiul în benzi orizontale de la partea de sus a pantei spre partea inferioară, pentru a putea însămânţa progresiv, dacă panta este foarte mare, dacă nu este mare şi suprafaţa permite o însămânţare totală atunci se poate face toată suprafaţa. Când am terminta de prelucrat terenul, mărunţit şi nivelat în mod absolut perfect puteţi trece la însămânţarea seminţei, manual în benzi paralele, apoi perpendicular pe ele un alt rând de semănar. După semănare suprafaţa respectivă trebuie acoperită cu un strat fin de pământ amestecat cu nisip, în aşa fel încât suprafaţa să rămâna la fel de uniformă. O operaţie la fel de importantă este tasarea siprafeţei, cu o scândură, sau cu un rulou dacă suprafaţa este mai mare. Această operaţie trebuie efectuată corespunzător pentru a compacta foarte bine solul, eventual chiar de mai multe ori . În final , înainte de o udare fină, se va proteja suprafata cu un material  neţesut pentru a lăsa lumina, aerul şi apa să treacă, prevenind precipitarea fluxurilor şi  formarea de şanţuri  în pământ în cazuri de ploi torenţiale. Acest material  neţesut  poate rămâne în vigoare până când sunt seminţele germinate respectiv iarba creste la o lungime de 5 –  8 cm, după care puteţi să o scoateţi sau să rămână acolo. Călcarea covorului nou creat  ar trebui să fie evitată până când suprafaţa de iarbă devine compactă şi acoperirea este bună, deasemeni trebuie evitat în primele luni călcarea sau tunderea pe timp umed sau când terenul este ud de la ploi .

O variantă mai scumpă însă de formare a covoarelor de iarbă pe terenurile în pantă este acoperirea suprafeşei cu rulouri de gazon şi fixarea lor mecanică. Este o variantă mai rapidă, dar la fel trebuie evitată călcarea ierbii câteva luni de zile pentru o înrădăcinare corectă. În imaginile alăturate sunt înfăţişate acoperirea unei suprafeţe în pantă destul de mare prin rulouri de gazon, lucrare efectuată de firma noastră la amenjarea unei cascade într-un parc public.

 

 

Mult succes!

 

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.04.2011   iSEO

 

Comments are closed.