Gazonul de la vecinul nostru este mai verde ca al nostru?

Se pare ca peste 42 % din oamenii care locuiesc la tara se uita cu jind peste gard la gradina vecinului. Invidia pune stapanire pe noi atunci cand gazonul vecinului este proaspat tuns si arata foarte bine. Peste 8 % din repondentii unui ultim sondaj de opinie din Marea Britanie au declarat ca sunt atat de gelosi pe gradina vecinului incat ar fi in stare sa saboteze munca vecinului numai de –ar iesi gradina sa in evidenta. Unul din 10 repondenti au declarat ca o gradina dezordonata si neingrijita scade frumusetea si farmecul unui cartier de locuinte .

Peste 25 % din britanici declara ca simt o concurenta tacita si acerba atunci cand vine vorba despre cea mai frumoasa gradina de pe strada lor.

Sondajul efectuat recent in Marea Britanie arata ca peste 42 % din adulti se uita cu invidie peste gard la vecinul lor care are peluza imaculata , sau la geamurile de la balcon infrumusetate cu cosuri curgatoare , draperii costisitoare, sau mobilier de gradina elegant. Cel mai mare factor care starneste gelozia vecinilor se pare ca este o peluza bine ingrijita si tunsa proaspat, dar si cei care au gradini foarte mari, suprafete mari care creaza un cadru aparte.

Un succes foarte mare il au si produsele ce se vand in centrele de gradina. Unul din produsele care se vinde foarte bine online si prin magazinele de gradina este gelul impotriva buruienilor numit Roundup Gel. Acest gel are un efect foarte rapid asupra buruenilor, practic daca intinzi putin gel peste buruienile nedorite acestea dispar in cateva zile. De aceea, acest gel a devenit unul din produsele de top in vanzarile centrelor de gradina.

Purtatorul de cuvant  al producatorului gelului Roundup, dl. Gary Philpots,a declarat in cadrul acestui sondaj : “ – Acest sondaj arata in mod clar ca exista o concurenta acerba intre proprietarii de gradini din Marea Britanie. Aceasta concurenta poate fi sanatoasa pana la un punct, pentru ca pastreaza spiritul de munca si dorinta de a avea cea mai frumoasa gradina. Practic oricine poate avea o gradina si un gazon perfect.”

Peste 16 % din repondenti au declarat ca nu ar lauda munca vecinului lor pentru a –i da satisfactie. Deasemeni, aproape o treime au declarat ca se apropie in mod regulat de vecinul lor pentru a-i cere sfaturi gradinaresti, despre cum sa tunda un gazon si despre cum sa ingrijeasca un arbore. Un procent de 35 % din repondenti au declarat ca nu ar face niciodata acest lucru, adica sa mearga sa ceara sfaturi vecinului, ei prefera sa ingrijeasca gradina fara sa ceara sfaturi vecinului. 

Peste 18 % din repondenti au declarat ca prefera sa plateasca ajutor profesionist de la firmele de gradinarit pentru a avea o gradina perfecta.

Nemultumirea cea mai mare a proprietarilor de gradina visavis de cum arata gradina lor a fost ca gazonul era prea neuniform, ca avea buruieni, sau ca gradina este prea mica , ori ca gradina dispune de prea putin spatiu verde si de prea mult beton.

Peste 43 % din repondenti au declarat ca sunt profund deranjati daca vecinul lor are gradina mizerabila si neingrijita. Unul din zece repondenti a declarat ca s-a simtit iritat daca vecinul lor a copiat unele aspecte din gradina lor atunci cand si-a amenajat propria gradina.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 04.05.2012

Sondaj publicat in editia electronica DailyMail

Comments are closed.