Gazania – Flori de gradina

 

Familia Compositae
Gazania este un gen cu circa 30 specii originare din Africa de Sud, cea mai cultivată ca plantă anuală fiind specia Gazania splendens Hort. – gazania.Un alt soi de popular este cultivat Gazania agregare ( Gazania rigens ), care are un număr de soiuri de nume, inclusiv “Aztec”, “Burgundy”, “Regele de cupru“, “Red Fiesta”, “Goldrush” şi “Moonglow”.    
Planta formează o rozetă bogată de frunze cu înălţimea variind între 10 şi 30 cm, în funcţie de soi. Frunzele sunt sesile, oblong–lanceolate, colorate în verde închis pe partea superioară şi verde–arămiu pe partea inferioară (aspect datorat pubescenţei foarte dense). Florile sunt grupate în calatidii mari, asemănătoare margaretelor, cu ligule oval–eliptice, ascuţite la vârf şi colorate în nuanţe foarte diferite de galben, alb, roz, roşu, crem, portocaliu; înfloresc din iunie până toamna târziu, în octombrie, numai ziua, pe timp însorit.
Solicită soluri însorite, bogate în humus, umede, drenate.
Înmulţirea şi cultura. Se înmulţeşte prin seminţe. Semănatul se face în lădiţe, în sere sau în solarii şi răsadniţe, în luna martie. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 °C, plantele răsar în 7–10 zile de la semănat. Răsadurile se repică o singură dată, în lădiţe, după 2 săptămâni de la răsărire iar după alte 2–3 săptămâni se plantează în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm; repicatul se poate face şi direct în ghivece sau plăci alveolare. Plantarea răsadurilor în câmp se face în luna mai, la distanţele de 20–25 cm. Se aplică lucrările generale de îngrijire.Florile trecute se indeparteaza pentru a stimula reinflorirea. Pentru ca florile trecute seamana cu mugurii florali inca nedesfacuti dar arata ceva mai dezorganizat decat acestia, aveti grija cand indepartati florile trecute sa nu le confundati cu mugurii.Atacul unor ciuperci ca mucegaiul cenusiu poate surveni in urma unei udari excesive. Acesta se combate cu un fungicide speciale. Primavara plantele pot fi infestate cu tripside, care se trateaza cu insecticide pe baza de piretru.

Florile mari, asemănătoare cu margaretele, de Gazania Splendens acoperă planta în întregime în timpul perioadei de înflorire, ceea ce o face fantastică pentru borduri. Plantaţi această plantă anuală în grupuri mari pentru a obţine un efect spectaculos.  În borduri sau într-un covor de flori, puteţi combina Gazania Splendens cu alte plante colorate, de exemplu cu daliile, pot fi un companion foarte  bun.Una dintre cele mai bune soiuri de plante cu frunze  argintii decorative disponibile, Gazania este  rezistenta la secetă, de aceea poate fi o alegere foarte buna pentru un amestec de flori mari colorate.  Ele vor inflori toata vara si pot fi plantate si in containere pentru terasa, in jardiniere la balcon, numai sa -i asigurati o udare regulata pentru a avea o inflorire abundenta.

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

Foto : http://www.swallowtailgardenseeds.com

Publicat 18.02.2012

 

Share

Comments are closed.