Gardul viu – Ghid de întreţinere şi lucrări pentru o dezvoltare armonioasă.

Gardurile vii au devenit preferatele iubitorilor de grădină, dacă moda cu thuja smaragd pe frontieră este pe cale de a se trece, gardurile vii au început să fie în topul preferinţelor peisagiştilor. Sunt o parte integrantă a peisajului nostru urban, explozia de construcţii din perioada comunistă a adus foarte multe spaţii verzi şi parcuri de unde gardurile vii nu lipseau.

Astăzi, moda lor a revenit.Odată cu şlefuirea gustului publicului consumator de verde, diversitatea din amenajările noastre cunoaşte noi valenţe.

De cele mai multe ori atunci când avem nevoie de o porţiune de frontieră din gard viu nu ne mai asigurăm de condiţiile pedologice. Etapă deosebit de importantă, pentru că unele specii folosite la gardul viu, respectiv cele din lemn câinesc, sunt pline reclamele cu vânzări de gard viu, sunt cele mai ameninţate de către o ciupercă ce poate fi în pământ, extrem de dăunătoare acestei specii. Ciuperca Mierea, menţionată de Brian Greig , specialist anatomopatolog din cadrul Serviciului Arboricultural din Marea Britanie, se găseşte în sol şi afectează foarte mult dezvoltarea rădăcinii la unele specii folosite la plantarea de gard viu. Această ciupercă este cel mai mare coşmar pentru grădinarii britanici şi afectează în special gardurile vii din lemn câinesc, chiar şi unele plante erbacee, bujorii pot fi afectaţi.Acolo unde s-a descoperit această ciupercă în sol, singurul remediu a fost eliminarea plantelor infectate şi scoaterea cât mai mult din pământ a rădăcinilor şi înlocuirea substratului respectiv. John Adlam , consultant pentru cultivatorii comerciali, sfătuieşte plantarea de gard viu din alte specii, mai puţin vulnerabile, precum Taxus baccata ( tisa) , Carpinus betulus ( carpen), Cupressus Leylandii, etc.

Am studiat problema infestării gardurilor vii în urma unui client la care jumătate din circa 10 metri de gard viu i s-a uscat.Acţiunea ciupercii a fost ajutată şi de ploile numeroase din acest an, ploi abundente, apoi combinat cu solul compactat a făcut ca plantele să fie extrem de vulnerabile la atac. Mă rog, am eliminat tot ce era uscat, am înlocuit substratul de pământ şi am replantat la loc. Deocamdată sunt semne că vegetaţia este pe calea cea bună, dar s-ar părea că nu este de ajuns. Specialiştii englezi au lansat un produs care conţine o serie de bacterii prietenoase sistemului radical, Bacillus subtilis, care ajută la menţinerea sănătoasă a rădăcinii. Acest produs se numeşte REVIVE, şi este produs de firma Agralan, www.agralan.co.uk , tel. +44 01285860056. În Anglia costă circa 9 lire sterline  un flacon de 500 ml suficient pentru circa 500 metri pătraţi.

S-au obţinut foarte bune rezultate şi la alte specii folosite la gard viu, precum păducelul, trandafirul, prunus, sau oricare alte plante din familia Rosaceae. În cazul gardurilor vii plantate acum 30- 50 de ani, sunt foarte multe prin România, în mai toate oraşele, care încă sunt în picioare unde se doreşte păstrarea şi tratarea lor corespunzătoare atunci avem nevoie de un regenerator de teren.După cum am observat, politica comunităţilor locale este următoarea : „- Nu mai sunt de actualitate, arată rău şi trebuie înlocuite!”.Remarci suficiente pentru  cei ce mişună prin primării . Dacă în alte ţări europene politica de conservare a tot ceea ce ţine de istorie este clară, îngrijim şi întreţinem tot ceea ce s-a construit din bani publici, la noi e invers. Scoatem tot din pământ şi plantăm 10 thuja smaragd, mai punem 10 bănci şi gata parcul! După care băgăm în buzunar nişte comisioane grase. În Anglia sunt în picioare garduri vii de sute de ani, cu o textură impecabilă. Am văzut la noi în ţară garduri vii din cele mai diverse specii, care au fost scoase din pământ doar în ideea de a înlocui cu altceva şi de a mai încasa nişte bani. Nu sunt impotriva refacerii spatiilor verzi, dimpotriva, insa am impresia unui heirupism electoral ieftin pentru populatie si scump pentru buzunarele lor tot mai largi. Firme capuse pe langa primarii sug seva ce ar trebui sa alimenteze dezvoltarea tarii de fapt.

Dar să revenim la utilajele de regenerat terenul, după părerea mea o invenţie extrem de interesantă acolo unde vrem să îngrijim o grădină cu vârsta de 100 de ani spre exemplu, sau chiar si un gazon de 10 ani spre exemplu. Acest utilaj ne ajută să îmbunătăţim drenajul solului şi să introducem pietriş şi alge marine atât de binefăcătoare rădăcinii.Aceste maşini fac nişte găuri la circa un metru adâncime şi introduc aer comprimat în prima fază, necesar aerării terenului compactat de mulţi ani, apoi se fac aceste găuri pentru introducerea pietrişului şi a  algelor marine.

În caz de înlocuire a anumitor plante uscate , cea mai bună perioadă pentru această lucrare este toamna, astfel încât până în primăvară să poată restabili  măcar parţial poziţia. Solul va fi înlocuit pe o adâncime de minim 60 de cm, plus 60 de cm pe fiecare parte a şanţului.

Cazuri asemănătoare am observat că se întâlnesc şi la gardurile vii din thuja, cupressus şi alte specii de chiparos folosite în amenajările de gard viu. Dar aici, găsim alţi dăunători, în special afidele maro. Acest atac începe cu luna martie , aprilie, afidele se hrănesc cu partea verde a plantei şi eliberează o toxină ce provoacă colorarea în maron a anumitor porţiuni din plantă. Dacă vă uitaţi cu atenţie acestea pot fi uneori văzute cu ochiul liber. Aplicaţi imediat insecticide sistemice, în special numai în sezonul de vegetaţie, când seva curge prin plantă. Cazurile studiate de mine arată că aceste atacuri produc pagube pe circa 50 % din plantă, rareori usucă planta întreagă. Toate manualele care le+am studiat arată că o recuperare completă a speciilor atacate poate dura până la 5 ani de zile. Vor creşte ramuri verzi din nou peste părţile afectate.

Dacă nu puteţi aştepta atât de mult, este recomandat să scoateţi plantele atacate, înlocuiţi substratul de pământ şi replantaţi alte specii.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 05.09.2011

 

Comments are closed.