Gardenia – familia Rubiaceae – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Genul  Gardenia reuneste circa 58 specii originare din China si Africa de Sud. Dintre acestea , cea mai frecvent cultivata ca planta de interior este specia Gardenia  jasminoides Ellis – gardenia.

Particularitati biologice.Planta creste ca un arbust cu inaltimea de la 20 – 30 cm la 50 – 60 cm , in functie de soi. Frunzele sunt oval-eliptice , medii ca marime, lucioase , colorate in verde intens cu nervuri evidente. Florile , mai mult sau mai putin involte , sunt albe , catifelate , foarte intens si placut parfumate , calitate datorita careia gardenia este una dintre cele mai dorite si mai apreciate plante de interior. In conditii optime de cultura , inflorirea se poate esalona din primavara pana toamna tarziu. De la aparitia bobocilor florali si pana la inflorire sunt necesare 45 – 50 zile.

Exigente ecologice. Gardenia are nevoie de multa lumina si de udare consistenta siconstanta din primavara pana toamna; plantele nu se vor expune insa direct la soarele arzator din amiezile de vara. Iarna plantele se trec printr-o perioada de repaus relativ cand se mentin in incaperi racoroase (12 – 14 grade C ) bine luminate si se uda rar cu cantitati mici de apa. Gardenia este sensibila la variatiile de temperatura si la curentii reci de aer care cauzeaza caderea bobocilor florali inainte de deschidere si chiar caderea frunzelor.

Plantele de Gardenia manifesta si o sensibilitate ridicata la uscaciunea atmosferica , motiv pentru care este necesara pulverizarea frecventa a acestora , mai ales in spatiile calduroase. Are nevoie de substraturi usoare , fertile , cu multa turba , bine drenate , cu pH-ul in jur de 6.

Producerea plantelor. Se inmulteste prin butasi de varf de lastari prelevati cu calcai din lastarii anului anterior , primavara. Inradacinarea este destul de dificila , motiv pentru care este necesara folosirea stimulentilor rizogeni. Temperatura optima pentru inradacinarea butasilor este de 24 – 26 grade C in substrat si 22 – 24 grade C in atmosfera.Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 85 – 90 %.

 Ingrijirea plantelor.Dupa plantarea in ghivece butasii inradacinati se ciupesc de 1-2 ori pentru stimularea ramificarii. Primavara devreme se fac taieri de corectare a formei plantei cand se inlatura lastarii firavi si prost plasati. Dupa taieri plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat , bogat in turba si mranita foarte bine descompusa. Udarea in timpul sezonului cald se face astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan , in timp ce iarna udarea se face mai rar; udarea se face doar cu apa acida. Fertilizarile faziale se fac in sezonul cald , la interval de 2 saptamani cu ingrasaminte minerale complexe in raportul N 1 : P 0,4 : K 1,5 , aplicate sub forma de solutii cu concentratia de 0,05 – 0,07%.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 04.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.