Fructele mai puţin aspectuoase vor putea fi vândute conform noilor norme UE.

Mere calitatea I culese la timp si pastrate in conditii optime

În 2009, o interdicţie UE cu privire la produsele proaspete care nu se potrivesc formelor şi dimensiunilor standard , inclusiv castraveţi buclaţi sau mai strâmbi ,morcovii noduroşi, rădăcinoasele în general care nu au forma cea mai bună, fructele cu pete pe ele, etc.,  a fost ridicată. Până la acel moment peste  20 % din produsele agricole ce nu corespundeau erau  aruncate sau folosite ca hrană pentru animale, deoarece nu respectau Directivele europene.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Fermierilor Naţionale din Anglia a declarat: “- Agricultorii britanici ştiu că nu întotdeauna natura respectă regula de a produce mere perfect rotunde sau morcovi perfect drepţi. Oamenii ar trebui să acorde şansa de a cumpăra şi fructele şi legumele cu forme mai ciudate , pentru că au un gust la fel de bun, şi astfel sprijinim producătorii noştri.”

În Marea Britanie un pachet de mere frumoase din punct de vedere cosmetic costă circa 2, 2 lire, iar împărţit la numărul de mere din pachet ar fi 34 de penny un măr. Un lanţ de magazine a vândut cu mare succes o serie de fructe mai puţin perfecte vizual, spre exemplu mere care aveau o mică pată pe ele cu 1,6 lire pachetul format din acelaşi număr de mere, împărţit la numărul de mere din pachet a ieşit 24 de penny pentru un măr. Şi nu doar atât! Acest lanţ de magazine a vândut tot anul fructe şi legume cu forme imperfecte pentru a fi folosite la dulceaţă, compoturi şi zarzavaturi pentru iarnă. Aici au intrat căpşuni, roşii, prune, mere, morcovi, etc., iar succesul a fost deplin. S-au vândut în cantitate dublă la preţ mult mai mic decât cele cu forme cosmetice.

Şi ca să continuăm cu merele, un cultivator de mere din Suffolk a pierdut jumătate din recoltă pentru că anul trecut brumele târzii de toamnă şi îngheţul au afectat merele lăsând pe coajă câteva marcaje inestetice. În ciuda acestor pete inestetice gustul este la fel de bun cu cele de formă fără cusur. De multe ori unele fructe se deteriorează şi din cauza transportului şi depozitării în condiţii optime.

Această nouă directivă este deosebit de importantă pentru micii fermieri.

Mere patate de bruma tarzie de toamna.

Comments are closed.