Folosirea florii soarelui salbatice de catre indieni

Numeroase scrieri istorice si etnografice atesta folosirea semintelor de floarea soarelui salbatica de catre indienii nord-americani ca aliment si condiment si releva semnificatia acestei plante in viata triburilor locale primitive.

Expeditia lui Lewis si Clark din secolul trecut in regiunea raului Lemhi din Idaho si Wyoming a gasit floarea soarelui salbatica foarte raspandita in zona tribului Shoshoni , ai carui membri adunau semintele si le foloseau ca hrana. Cremony (1868) , descriind viata sa printre indienii Apaches ( New Mexico) , mentioneaza ca acestia zdrobeau semintele de floarea soarelui , obtinand o faina din care pregateau un fel de paine foarte gustoasa. Palmer( 1878) relateaza ca indienii Pah-Utes din Utah recoltau cantitati mari de seminte din speciile H.petiolaris si H.lenticularis , pe care le uscau la soare , le macinau si din faina obtinuta pregateau o paine gustoasa si nutritiva ca si “painea de porumb” , mancata de albi.

Nu se cunosc dovezi care sa ateste posibilitatea folosirii semintelor de floarea soarelui ca sursa de ulei , in perioada precolumbiana.

Floarea soarelui a fost folosita si pentru vindecarea unor boli. Indienii Dakotas tratau bolile de piept cu o infuzie obtinuta prin fierberea capitulelor de floarea soarelui , fara foliolele involucrale. Indienii Zuni foloseau radacinile de floarea soarelui impreuna cu radacinile altor plante medicinal , pentru vindecarea muscaturilor de sarpe.

Planta apare si in diferite ceremonii primitive , precum si in mituri si legende indiene. Indienii Hopi din estul Arizonei isi decorau capetele cu inflorescente de floarea soarelui in timpul dansurilor rituale sau le asterneau de-a lungul drumului pe unde trecea procesiunea. Petalele erau uscate , macinate si folosite pentru vopsirea fetei in galben. Pasarile artificiale de ceremonie erau vopsite cu apa neagra , obtinuta prin inmuierea semintelor de floarea soarelui. Foarte frumoase sunt decoratiile facute de tinerii indieni Hopi pe peretii colibelor. Unul dintre aceste desene murale reprezinta o planta de floarea soarelui cu capitul mare , cu flori radiare galbene conturate in negru , cu discul negru si cu tulpina si frunzele colorate in albastru inchis.Se credea ca floarea soarelui exercita o influenta buna si era folosita in antiteza cu inflorescentele de scaiete , care intruchipau inamicii din triburile vecine.

Comments are closed.