Floricultura în lume (I) – Statele Unite ale Americii

Începem astăzi un nou serial despre floricultură, un serial ce se doreşte o informare a cititorilor noştri şi a floricultorilor din ţara noastră cu privire la producătorii floricoli din diversele colţuri ale lumii. Nu în ultimul rând ne interesează consumatorul de flori din ţările civilizate, nevoile sale, tendinţele pieţei, pentru a învăţa mai multe despre această industrie. Dezvoltarea producţiei floricole în ţara noastră ar trebui să facă parte dintr-o politică a Ministerului prin sprijinirea întreprinzătorilor cu programe concrete, punctuale, cu politici pe termen lung.

În Statele Unite ale Americii pe lângă Departamentul de Stat al Agriculturii funcţionează Institutul Naţional de Cercetare în Floricultură şi Plante, US National Arboretum, ce conduce un program foarte larg de cercetare, dezvoltare şi aplicare a noilor tehnologii pentru flori şi industria pepinierelor. Accentul este pus pe crearea de noi specii de plante florale şi lemnoase care prezintă rezistenţă la boli, insecte şi la stresul de mediu.

US National Arboretum desfăşoară activităţi de cercetare cu un impact major asupra multor domenii din agricultură, mediu şi grădinărit, activităţi ce se întind pe mulţi ani de cercetare şi studiu ştiinţific. Spre exemplu ,unul din programele de vârf  este Programul de descoperire şi aplicare a compuşilor din plante naturale pentru înlocuirea pesticidelor chimice. Un alt program ce a început în anii 60 şi se desfăşoară şi în prezent este Programul de Dezvoltare de tehnici de diagnosticare şi identificare a bolilor la plante. Recent , s-au emis 6 brevete de producţie pentru biopesticide fabricate din seminţe de neem (Azadirachta indica), pentru controlul dăunătorilor la plante şi a agenţilor patogeni.

Pe lângă aceste programe mari de cercetare la nivel naţional, sunt o sumedenie de alte programe de cercetare pentru îmbunătăţirea speciilor şi soiurilor floricole. În ultimii ani s-au produs noi hibrizi de crini, Lilium longiflorum( hibrizi de crin oriental LO), Lilium elegans (hibrizi de crin asiatic LA), disponibili în multe culori şi forme, hibrizi concepuţi a înlocui crinii de Paşti în Statele Unite. O altă lucrare înscrisă la Jurnalul de patologie al plantelor este Studiul privind efectul uleiului de cuişoare asupra bacteriilor patogene şi a ofilirii bacteriene la tomate si muşcate. Studiul explorează posibilitatea de a folosi acest produs natural ca un fumigant de aplicat pe sol pentru controlul bacteriei R. Solanacearum, cauza ofilirii bacteriene , boală vasculară care o întâlnim la peste 450 de specii de plante , inclusiv plante ornamentale cum ar fi muşcatele spre exemplu. Experimentele efectuate au constat în tratarea solului infestat cu 5 ml de ulei de cuişoare la un kilogram de sol. Acest tratament a redus populaţia de bacterii R. Solanacearum până la un nivel nedetectabil, ulterior nici una din plantele transplantate în acest sol nu a mai dezvoltat simptome de ofilire bacteriană. Importanţa acestei descoperiri este foarte mare pentru că poate fi preluată şi utilizată cu succes de către producătorii de plante ornamentale şi roşii ca alternativă ecologică la utilizarea bromurii de metil pentru combaterea acestei bacterii.

foto : seminte de  azadirachta indica 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 14.11.2011

Comments are closed.