Floarea soarelui – gustul verii – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Cu florile sale de aur ce par să urmeze mereu soarele. Sunt plante foarte uşor de cultivat, pot fi folosite şi în compoziţiile floricole de exterior, mai nou au apărut soiuri cu talie pitică, ce sunt oferite spre vânzare în reţeaua importatorilor de flori din Olanda, plante foarte căutate pentru diverse aranjamente floricole insolite. Floarea soarelui este sinonimă cu viaţa, lumina, bucuria de a trăi.


Plantă versatilă, cultivată la nivel industrial pentru producţia de ulei atât de folosit peste tot în lume,dar şi pentru varietăţile de grădină  pentru frumuseţea florii.

Floarea soarelui este originară din America de Nord, la început a fost introdusă în Europa ca plantă cu floare şi ca o curiozitate botanică, asemenea multor altor specii ce veneau de pe continentul nord-american. Spre exemplu, tomatele, doar pe la începutul secolului XVIII devin o cultură alimentară.

Floarea soarelui aparţine familiei Asteraceae, este o plantă iubitoare de soare, cultivată la umbră creşte fără vigoare şi nu va înflori. Genului Helianthus aparţine circa 55 de specii de plante erbacee, anuale sau perene, de foarte mare rusticitate. Specia Helianthus anuus este cea mai răspândită , şi este prezentă cu mai multe talii, de la 50 cm înălţime soiurile pitice până la 4 metri înălţime. Frunzele sunt peţiolate, în formă de inimă, opuse, cu marginea dinţată. Tulpina este groasă şi robustă, puţin elastică. Sub acţiunea vântului puternic şi a greutăţii excesive a florii se poate rupe. Aparatul radical este foarte bine dezvoltat, cu o bună ancorare în substratul de pământ.

Floarea este sub formă de disc, ligulată, de culoare galbenă, hermafrodită cu organe sexuale masculine şi femeieşti. Fecundarea este entomofilă, realizată de insecte. Floarea poate să ajungă la diametrul de 50 cm uneori, sau la varietăţile de grădină pot forma mai multe flori de diametru mai mic. Sămânţa este de fapt un fruct şi este o achenă, acoperită de un strat fibros ce protejează sămânţa propriu-zisă. Floarea se poate recolta atunci când se usucă.

Când semănăm ?

Soiurile pentru grădină, de talie pitică sau chiar şi cele înalte, se pot semăna direct în pământ spre sfârşitul lunii aprilie, când nu mai există pericolul gerurilor târzii de primăvară. Pământul trebuie lucrat foarte bine din toamnă, pentru că floarea soarelui are nevoie de un teren fertil, bogat în substanţe organice. Aşadar, împrăştierea îngrăşămintelor naturale din toamnă este indicată.

Alegeţi o expoziţie sudică, cu mult soare, fără vânt dominant ce poate dăuna. Adâncimea de semănat este de circa 2 cm, iar distanţa de plantare este de circa 40- 60 de cm. Dacă înfiinţaţi o bordură , ori o frontieră în grădină, puteţi apela la trucul de a semăna circa 3 seminţe în locul ales, păstrând distanţa de plantare de 40 cm să spunem, iar după răsărire, atunci când plantele ating înălţimea de 10 cm se răresc. Dacă doriţi să aveţi flori mai spre toamnă atunci puteţi întârzia semănatul funcţie de cum aveţi nevoie de flori. Deasemeni, dacă doriţi să aveţi flori mai devreme puteţi să semănaţi într-o jardinieră prin luna martie şi apoi să repicaţi prin luna mai în locul ales.

Cum le utilizăm în grădină ?

Funcţie de talie ne alegem variantele de cultivare. Soiurile de talie de circa  un metru înălţime le putem asocia foarte bine în ronduri cu specii ca de exemplu gaillardia, coreopsis, helenium sau rudbeckia, sub formă de amestec, ori respectând planul al doilea de plantare. Cele mai înalte le putem planta ca al treilea element, primele două elemente fiind speciile de flori alese cu talie mai mică.

Floarea soarelui ornamentală se împarte în două categorii : soiurile cu o singură tulpină şi o singură floare, iar cea de-a doua categorie a soiurile cu tulpina ramificata şi cu mai multe flori. Aceasta a doua categorie este mult mai apreciată pentru înflorirea pe rând , singura condiţie de îngrijire fiind eliminarea cu un foarfece al florilor trecute pentru a stimula o nouă înflorire.

Soiurile decorative de grădină cele mai întâlnite în oferta peisagiştilor sunt : Russian giant , soi cu înălţime de circa 4 metri, viguros cu floare foarte mare, de culoare galben clar , ce produce seminţe de mărime mare, apreciate pentru gustul lor. Autumn beauty, varietate bicoloră. Color fashion cu flori ce au discul central negru închis, cu petalele ce pot fi de culoare galben luminos, galben ou sau roşu.  Cultivatorii ce folosesc material de la Syngenta Flowers, oferă hibridul Sunsations F1, hibrid pitic , foarte viguros cu flori ce rezistă foarte mult , cu petale galben auriu şi discul central negru. Este un hibrid foarte potrivit pentru cultura la ghiveci, deci poate fi folosit pentru decorarea teraselor, ori a balcoanelor.

Modalităţi de îngrijire

Floarea soarelui cultivată în scop decorativ nu necesită lucrări deosebite de întreţinere. O dată semănate în mod corect, trebuie udate foarte bine, iar după răsărire trebuie eliminate buruienile manual pentru a păstra cultura curată şi pentru o bună pornire în vegetaţie a plantelor. În caz că terenul unde le-am semănat face crustă, atunci este necesară o praşilă pentru spargerea crustei. Soiurile foarte înalte dacă le-am cultivat într-un colţ al grădinii este bine să le sprijinim cu un tutore de bambus spre exemplu, pentru a nu se rupe tulpina sub greutatea florii.

Ca boli şi dăunători posibili amintim bolile fungice cauzate de o eventuală umiditate prelungită, puteţi stropi pentru a preveni apariţia bolilor.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 10.08.2011

 

Comments are closed.