Faze de dezvoltare la floarea soarelui

Ontogeneza florii-soarelui a constituit obiectul a numeroase studii care au permis stabilirea fazelor de dezvoltare la aceasta planta.

1.Faza incoltirii si rasaririi se caracterizeaza prin cerinte speciale fata de temperatura. In functie de temperatura solului la adancimea de insamantare si de umiditatea si oxigenul necesar , durata fazei se poate prelungi de la 10 la 30 zile.Soiurile precoce rasar mai repede decat cele tardive.

2.Faza formarii frunzelor se caracterizeaza prin cerintele pentru o anumita durata a lungimii zilei. Durata acestei faze depinde de soi , de conditiile de iluminare si de temperatura. Numarul frunzelor formate depinde , de asemenea , de particularitatile de soi , de lungimea zilei de lumina si de conditiile de nutritie si aprovizionare cu apa in faza formarii frunzelor. In faza de formare a frunzelor are loc diferentierea principalelor organe vegetative.Din meristemul terminal se formeaza tulpina cu primordiile foliare , dupa care conul de crestere se mareste in diametru dand nastere , dupa segmentarea sa , receptaculului inflorescentei.

3.In faza diferentierii primordiilor receptaculului , plantele au nevoie de o buna aprovizionare cu apa si lumina. Formarea receptaculelor mari , cu un numar mare de emergente florale , este conditionata de cresterea viguroasa a plantelor in faza anterioara.Faza diferentierii primordiilor se termina cu 5-7 zile inainte ca bobocul sa fie vizibil in varful de crestere al plantei.

4.Faza cresterii active se caracterizeaza prin cerinte egale in privinta principalilor factori de vegetatie , temperatura , lumina si apa.In aceasta perioada , dinamica cresterii in inaltime a tulpinii si cresterea suprafetei foliare inregistreaza ritmul cel mai intens , atingand maximum in ultimele doua saptamani dinaintea infloririi.

5.In faza de inflorire , floarea soarelui are nevoie de umiditate relativa ridicata a aerului si temperatura moderata.

6.Formarea si umplerea semintelor constituie doua faze distinct , a caror durata depinde in mare masura de conditiile de temperatura si de aprovizionare cu apa.

In prima faza , odata cu formarea si cresterea semintelor , are loc acumularea intensa a uleiului si stabilirea acestuia , catre sfarsitul fazei , la un anumit nivel. In a doua faza se intensifica procesul de umplere a semintelor , crescand greutatea si marimea lor , in timp ce continutul relativ de ulei al miezului ramane aproximativ la acelasi nivel.

Publicat 11/02/2013

Foto www.iseoverde.ro

Comments are closed.