Factorii de vegetatie la floarea soarelui

Temperatura. Floarea soarelui este o planta iubitoare de caldura , avand nevoie pentru germinare de o temperatura medie de peste 5 grade C in decurs de 24 de ore. Semintele nu incoltesc la o temperatura mai mica de 4 grade C. Cresterea se intensifica la temperature mai mari , durata in zile necesara rasaririi micsorandu-se pe masura cresterii temperaturii in sol.

Suma temperaturilor efective necesare rasaririi se schimba foarte putin in functie de timpul de semanat si conditiile de germinare , astfel incat aceasta valoare poate constitui un bun indice pentru caracterizarea cerintelor florii-soarelui fata de temperatura.In conditii normale de aprovizionare cu apa a solului , inceputul rasaririi (10%) are loc cand , la adancimea de insamantare , se realizeaza suma temperaturilor medii zilnice de 90-100 grade C , iar rasarirea in masa (75%) la 110-125 grade C.

In faza de formare a primelor 4-5 frunze adevarate , floarea soarelui suporta ingheturi de scurta durata , de 6-8 grade C.Ingheturile de primavera de lunga durata vatama varfurile de crestere ale plantelor , provocand diferite anomalii de crestere , printre care ramificarea tulpinilor.

Floarea soarelui se adapteaza la oscilatii insemnate de temperatura , dezvoltandu-se normal atat la temperaturi ridicate de 25-30 grade C , cat si la temperaturi mai joase , de 13-17 grade C. Aceasta explica arealul mare de raspandire si posibilitatea cultivarii ei in diferite conditii climatice.

Cantitatea de caldura , exprimata prin suma temperaturilor active , adica a temperaturilor medii peste 5 grade C , necesara cresterii si dezvoltarii florii-soarelui variaza , in functie de lungimea perioadei de vegetatie , intre 1600 si 2800 grade C. Insuficienta caldurii in timpul vegetatiei intarzie sau chiar impiedica ajungerea la maturitate.Este vorba in special de temperaturile din faza de crestere activa si inflorire , care sunt hotaratoare in formarea unei bune recolte.

Temperaturile excesive in perioada formarii semintelor sunt foarte daunatoare  , devenind un factor limitativ al culturii. Chiar si in conditii de umiditate normal a solului , temperaturile ridicate determina formarea unui numar mare de seminte seci si reducerea continutului de ulei din seminte.

In conditii de umiditate si crestere normala , productiile cele mai mari de seminte si de  ulei se obtin in anii cand temperaturile medii zilnice in faza de formare si umplere a semintelor sunt cuprinse intre 18-22 grade C. Daca in aceasta faza , temperaturile medii depasesc 25-26 grade C si umiditatea atmosferica este scazuta , se inrautatesc considerabil formarea si umplerea semintelor si acumularea uleiului.

Temperaturile ridicate din faza de formare a semintelor afecteaza atat continutul de ulei , cat si calitatea acestuia. In miezul semintelor obtinute in zona tropicala  continutul de ulei este de 47 % , iar in miezul semintelor aceluiasi soi cultivat intr-o clima temperate este de 57 %.Compozitia acizilor grasi este de asemenea diferita , remarcandu-se scaderea considerabila a continutului de acid linoleic in conditii de temperaturi ridicate.

Lumina. Ca si temperatura , lumina constituie un factor de vegetatie deosebit de important pentru cresterea si dezvoltarea florii-soarelui.

Influenta lungimii zilei se schimba in decursul dezvoltarii plantei ; la inceputul dezvoltarii , in faza de formare a frunzelor , lungimea zilei actioneaza ca factor fotoperiodic , grabind sau incetinind ritmul dezvoltarii ; dupa inceperea diferentierii receptaculului , lungimea zilei inceteaza sa actioneze ca factor fotoperiodic , avand mare importanta intensitatea si cantitatea de lumina primita zilnic de la plante ; in perioada de crestere activa , lumina capata o importanta deosebita ca factor de fotosinteza.

Diferentele in privinta datei infloririi sau a lungimii anumitor faze de crestere si dezvoltare sunt adeseori atribuite fotoperiodismului , dar uneori sunt afectate mai mult de temperatura decat de fotoperiodism.

Dupa comportarea fotoperiodica , soiurile de floarea soarelui se impart in 3 categorii :

–      Soiuri alcatuite numai din forme de zi lunga ;

–      Soiuri alcatuite din forme timpurii de zi scurta si din forme mai tardive de zi lunga ;

–      Soiuri alcatuite din forme timpurii de zi lunga si din forme de zi scurta

Floarea soarelui este o planta iubitoare de lumina. Umbrirea plantelor tinere provoaca alungirea tulpinilor si micsorarea suprafetei foliare. Continutul de ulei din miez nu depinde de reactia fotoperiodica a biotipurilor , dar este sensibil influentat de intensitatea si calitatea luminii.

Floarea-soarelui manifesta o sensibilitate deosebita la intensitatea luminii in perioada de la initierea primordiilor capitulului pana la formarea tetradelor polenului , precum si dupa formarea capitulului. Umbrirea temporara a plantelor in aceste perioade determina reducerea substantiala a productiei de seminte si de ulei.

Calitatea spectrului de lumina poate influenta dezvoltarea ontogenetica. Pentru grabirea dezvoltarii plantelor de zi scurta , cel mai eficient s-a dovedit tratamentul cu undele scurte ale spectrului de lumina , in faza de diferentiere a primordiilor receptaculului. Cand sunt expuse la actiunea undelor lungi de lumina , plantele se dezvolta mai incet. Actiunea luminii ca factor de fotosinteza este corelata cu temperatura si gradul de aprovizionare cu apa al plantelor.Fotosinteza neta din frunze este diminuata de deficitul mare de apa si de temperaturile inalte.

Aparatul foliar joaca un rol hotarator in formarea productiei de seminte . Un rol principal il au frunzele etajului de mijloc ; frunzele de la baza si cele de la varful plantelor sunt mai putin active , deoarece primele imbatranesc repede , iar celelalte utilizeaza , ca si semintele , substantele nutritive elaborate de frunzele etajului de mijloc.

Densitatea plantelor influenteaza formarea si productivitatea aparatului fotosintetic. La densitati mari se intarzie formarea frunzelor din etajele superioare si scade participarea lor la activitatea fotosintetica generala , mai ales in ultimele faze de vegetatie.

Publicat 11/02/2013

Foto www.iseoverde.ro

Comments are closed.