Echinocactus – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Cactaceae

 

Genul Echinocactus reuneşte circa 15 specii cu tulpini sferice sau sferic–aplatizate, puternic costate, cu spini foarte ascuţiţi, originare din sud–vestul SUA şi Mexic. Dintre acestea, cea mai răspândită este specia Echinocactus grusonii Kew. , denumita popular si scaunul soacrei. Planta are tulpina, verde, sferic–aplatizată, cu înălţimea de circa 60 cm şi diametrul de 80 cm, puternic costată, cu 20–40 de coaste proeminente, ascuţite, prevăzute cu areole dense, înconjurate de spini puternici, numeroşi, mai mult sau mai puţin curbaţi, galben–aurii. Florile, în formă de pâlnie, au diametrul de 4–6 cm, sunt colorate în galben strălucitor şi înfloresc vara.     

Ingrijire

Îngrijirea cactuşilor este destul de uşoară, dacă se respectă exigenţele faţă de factorii de mediu în raport cu specia şi sezonul. Pe lângă lucrările de asigurare a condiţiilor de mediu favorabile se mai au în vedere transplantarea, fertilizarea şi prevenirea şi combaterea boilor şi dăunătorilor. Transplantarea se face la interval de 2–4 ani, după trecerea perioadei de înflorire, schimbând, la nevoie şi mărimea ghiveciului, în raport cu volumul vegetativ al plantei. Fertilizarea fazială se face doar pe parcursul sezonului cald, la interval de o lună, folosind îngrăşăminte minerale complexe.

Inmultire

Înmulţirea prin seminţe se practică atunci când se doreşte obţinerea unui număr mare de plante noi. În condiţii de apartament seminţele se obţin doar prin polenizare artificială. Semănatul se face în lădiţe sau ghivece nu prea înalte, dezinfectate în prealabil. Ca substrat pentru semănat se foloseşte un amestec uşor, bine drenat (de exemplu, turbă roşie, nisip grosier, sfărâmături de roci de 2–4 mm, în părţi egale), dezinfectat şi acesta în prealabil. După semănat se udă prin infiltraţie şi se asigură aceleaşi condiţii de mediu ca şi în cazul butăşirii sau altoirii. Germinaţia seminţelor şi răsărirea plantelor se produc în interval de 1–2 săptămâni până la 1–2 ani, în funcţie de specie. Creşterea plantelor este mai mult sau mai puţin lentă, astfel că repicatul răsadurilor este posibil de la 2–3 luni până la 1–1,5 ani de la răsărire. După alte 6–8 luni răsadurile pot fi plantate în ghivece mici, cu diametrul de 4–5 cm, urmând ca pe măsură ce plantele cresc să se facă transvasarea în ghivece mai mari.

Specia este dedicata colectionarului german Herman Jackues Gruson ce a trait intre anii 1821 – 1895, iar numele este o combinatie de doua nume grecesti – “ echinos” care inseamna arici, si “ cactus” cu referiment la forma sa globoasa, popular are mai multe denumiri, Scaunul soacrei, Fotoliul soacrei sau  Perna soacrei.

Daca o cultivati in balcon, sau pe terasa acoperita, in ghiveci, puteti sa va asteptati ca sa faca primele flori dupa circa 10 ani, dar exista cazuri cand se ajunge la maturitate si mai tarziu. Florile galbene  sunt aranjate intr-un cerc aproape de apex, sunt in forma de clopot de circa 4- 6 cm lungime si 3- 5 cm diametru , si ating aceasta dimensiunea in ultimele 3 zile , rareori sunt complet deschise. Dupa terminarea florilor apar fructele de culoare verzuie si lungime circa 1,5 – 2 cm, acoperite cu o usoara panza alba si contin multe seminte de culoare maro. Fata de alti cactusi fructele nu sunt comestibile cum intalnim la Cereus peruvianus spre exemplu. Cea mai simpla metoda de inmultire a echinocactusului este prin seminte, germineaza foarte repede , in circa o saptamana daca ii asigurati conditiile corespunzatoare.

Ce substrat de pamant putem folosi la un cactus?

Compostul potrivit pentru un echinocactus, dar nu numai pentru echinocactus, cat si pentru toate tipurile de cactus ar putea fi o combinatie de pamant de gradina + pamant de frunze + nisip + perlit + pietris zdrobit + cioburi de ghivece zdrobite + praf de nisip.

Pe timpul iernii asigurati-i o camera unde temperatura sa nu scada sub 12 grade celsius, dar ca o curiozitate va pot spune ca exemplarele adulte , in pamant uscat, pot rezista o noapte sau chiar doua pana la – 7 grade celsius. Este foarte sensibil la umiditatea in exces, lasati totdeauna sa se usuce bine substratul de pamant intre udari.   

Ca utilizare in micropeisajul de apartament sunt mai multe posibilitati, echinocactusul avand o valoare decorativa , mare care combinata cu usurinta in cultivarea de interior ar trebui sa fie nelipsita din colectia unui gradinar de apartament. Vara daca aveti un balcon cu orientare spre sud, cu lumina multa , amplasati-l in lumina directa, soare direct, iubeste soarele direct.

O idee ar putea fi realizarea unei minigradini de apartament tip “ desert” , amplasarea catorva exemplare de echinocactus , sa spunem 3, in diverse marimi, poate rezolva un colt de minigradina de interior cu specific de desert. Pe platforma unde amplasati echinocactusii puteti aseza nisip intre ghivece, liniate in forma de rauri energetice ( daca ar fi sa copiem gradinile Zen ) , contemplarea unei astfel de compozitii poate aduce un plus de liniste in mintea privitorului.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.02.2012

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://www.cactus-art.biz

 

Comments are closed.