Desfasurarea perioadelor de vegetatie si repaus in ciclul anual de dezvoltare

In cursul ciclului anual de dezvoltare , pomii trec printr-o serie de fenomene  periodice, care se repeta de la un an la altul , datorita succesiunii anotimpurilor. Tinand seama de faptul ca in acest  timp in planta  se petrec schimbari ca acelea privind gradul de rezistenta  la ger, P.G Sitt , imparte ciclul annual de crestere si de dezvoltare al pomilor in patru perioade : a) perioada repausului relativ , care incepe toamna dupa ce temperatura scade la  0 grade celsius si se prelungeste pana in primavara , cand temperatura urca la peste de 0 grade celsius (0-5 grade celsius) ; b) perioada de trecere  de la repaus la starea de vegetatie , care dureaza de la inceputul umflarii mugurilor si pana la dezmugurire; c) perioada de vegetatie , care este cuprinsa intre dezmugurire si caderea frunzelor; d) perioada de trecere de la starea de vegetatie la cea de repaus relativ, care tine de la inceputul  caderii frunzelor si pana la instalarea iernii. Durata acestor perioade depinde de conditiile climatice ,  specie si soi , varsta si starea pomilor , expozitie, natura  solului si sistemele de intretinere  si portaltoi.

In perioada repausului relativ , manifestarile privind activitatea vitala a pomilor nu sunt vizibile , cu toate acestea in planta au loc schimbari anatomice , procese biochimice si fiziologice , legate de rezistenta pomilor la temperaturi scazute si conditiile de iernare. Inflorirea la speciile pomicole din zona temperata se desfasoara normal , numai in cazul  cand acestea s-au gasit timp mai indelungat sub influenta  temperaturilor scazute ( -5 …-7 grade celsius ). Marul si parul au nevoie pentru acesta de 50-60 de zile ,  caisul de 25-30 de zile , iar capsunul de 4-50 de zile. Perioada de repaus relativ prezinta  un repaus adanc si obligatoriu , din  care pomii nu se trezesc la viata , chiar daca se ivesc intre timp conditii favorabile pentru vegetatie si un repaus facultativ, cand pomii sunt deja pregatiti sa intre in vegetatie , insa aceasta nu se realizeaza lipsind factorii favorabili. Caisul , piersicul si migdalul, care au repausul obligatoriu foarte scurt , pornesc in vegetatie devreme , iar ca urmare se inregistreaza pierderi de recolte, mai ales la cais ,  daca in momentul infloritului  revin zile cu temperaturi sub 0 grade celsius. Marul si parul , care au perioada de repaus obligatoriu mai  lunga ,  pornesc in vegetatie si infloresc mai tarziu , cand pericolul gerului de revenire este mai mic. In timpul perioadei de vegetatie , pomii parcurg o serie de faze care reflecta  pe de o parte etapele dezvoltarii anuale a speciei , potrivit insusirilor ereditare iar pe de alta parte , influenta , concreta a conditiilor de mediu in care creste planta.

Cunoasterea fenofazelor are importanta practica , deoarece eficacitatea masurilor agrotehnice este in strinsa corelatie cu acestea.

Publicat 05/02/2013

Comments are closed.