Declinul populatiilor de albine – un factor mai important decat schimbarile climatice

Noi studii aparute recent demonstreaza ca scaderea populatiilor de albine la nivel mondial este o problema mai importanta decat schimbarile climatice. Expansiunea urbana, scaderea florei spontane datorita in primul rand dezvoltarii fara precedent a agriculturii intensive, cumulate cu folosirea pesticidelor in exces au dus la o scadere drastica a populatiilor de albine fapt ce afecteaza viata insasi.

Marea Britanie, una din tarile europene care monitorizeaza de foarte multa vreme date importante despre evolutia factorilor climatici, poate chiar mai mult decat orice alta tara europeana, aduce in dezbatere cifre ametitoare privind flora spontana si pasunile clasice. Din 1930 si pana astazi s-au pierdut peste 97 % din flora spontana asociata pasunilor libere, pasuni ce acum 100 de ani se gaseau in toata insula. Dezvoltarea agriculturii intensive datorita cererii crescande pentru cereale pe piata mondiala au redus foarte mult suprafetele destinate pasunilor, odata cu disparitia pasunilor au disparut si acele plante din flora spontana ce erau un habitat propice pentru dezvoltarea si inmultirea albinelor, fapt ce a dus la un efect indirect asupra altor insecte si animale din lantul alimentar.

Populatiile_de_albine

Dr. Jeroen Scheper de la Universitatea Wageningen din Olanda au declarat recent ca “ – ingrijorarea crescanda prinvind scaderea accentuata a populatiilor de albine si pierderea asociata polenizarii scazute din flora spontana, a crescut urgenta de a identifica cauzele care stau la baza acestui fenomen.”

“ Pana in prezent identificarea motoarelor principale ce stau la baza declinului populatiilor de albine au fost in mare masura bazata pe speculatii. In Olanda am evaluat importanta gamei de factori responsabili pentru declinul albinelor salbatice si cel mai important factor ar fi pierderea speciilor de plante gazda pentru populatiile de albine salbatice.”

In Marea Britanie modificarea tehnicilor agricole a dus la disparitia unor plante din flora spontana, plante habitus pentru populatiile de albine. Tehnologiile moderne si cresterea productiei de cereale in detrimentul agriculturii traditionale au redus abundenta de flori salbatice cauzand disparitia populatiilor de albine salbatice.

Doua specii inregistrate in Mare Britanie, Bombus cullumanus, Bondarul Cullem inregistrat in anul 1941, si Bombus subterraneus, Bondarul cu parul scurt inregistrat in 1988, au disparut din Marea Britanie. Ambele specii sunt inca gasite in Europa dar nu se stie pentru cata vreme.

Statele Unite ale Americii se confrunta cu cel mai mare dezechilibru in acest sens in special datorita dezvoltarii agriculturii intensive. Din 1961, productia agricola, care depinde de activitatea albinelor, a crescut de patru ori, in timp ce numarul coloniilor de albine s-a injumatatit. Mai mult, numarul de albine per hectar a scazut cu aproximativ 90%.

Un alt factor studiat a fost dimensiunea corpului albinelor. Cele cu dimensiunea corpului mai mare au fost mai vulnerabile fata de cele cu un corp mai subtire, probabil datorita cerintelor mari de polen si a scaderii resurselor florale.

Alte cauze enumerate de catre specialistii de la Universitatea Wageningen din Olanda au fost folosirea pesticidelor in agricultura intensiva, pierderea habitatului datorita scaderii suprafetelor destinate pasunilor si schimbarile climatice.

Cercetatorii spun ca orice strategie de atenuare a pierderii popualtiilor de albine salbatice vor fi eficientre numai daca vizeaza plantele gazda specifice fiecarei specii de albine in parte.

Specialistii avertizeaza ca daca declinul populatiei de bondari si albine salbatice cat si altor insecte polenizatoare continua, costul extrem de ridicat de polenizare a plantelor din culturile comerciale ( tomate, mazare, mere, capsuni, etc) prin alte mijloace ar putea creste in mod semnificativ pretul la raft al legumelor si al fructelor.

Comments are closed.