De ce trebuie sa aveti grija cand va amenajati gradina

Nu intotdeauna daca vrei sa faci un lucru bun iesi si bine. Cand vrei sa amenajezi o gradina, in Anglia ai nevoie de autorizatie de constructie. Doamna Bailey, a cumparat o proprietate in 2006 in localitatea Harriseahead, Staffordshire. La acea vreme casa nu avea imprejmuita gradina din jurul casei, si in zona in care acum este iazul amenajat, terenul era mlastinos si populat cu vegetatie salbatica. Din acel moment, doamna Bailey, a cheltuit circa 10.000 de lire pentru a amenaja gradina care se vede acum in imagine. Acum in gradina doamnei Bailey gasesti orice, de la pesti, broaste, tritoni, pasari, insecte pana la arbusti, flori si gazon. In memoria sotului ei, care a murit de cancer in 1994, doamna Bailey s-a straduit sa faca totul ca si cum a sotul ei, gradinar pasionat, ar fi facut-o.

Transformarea unui pustiu mlastinos in ceea ce se vede astazi, o gradina frumoasa, nu a fost simpla, dar a meritat spune doamna Bailey. Functionarii consiliului local nu sunt de aceeasi parere. Incepand de anul trecut i-au trimis mai multe somatii sa demoleze tot ce a construit si sa redea zonei aspectul de dinainte. Oficialii declara ca lucrarea a fost realizata fara autorizatie de constructie, erodeaza caracterul si calitatea zonei si trebuie sa readuceti vechea infatisare a peisajului spontan eliminand toate accesoriile de gradina. Mai mult decat atat, a fost avertizata ca daca nu respecta hotararea consiliului local, lucrarea va fi efectuata de muncitorii consiliului si i se va imputa intreaga suma.

Cand a cumparat casa respectiva, agentia imobiliara care i-a furnizat toate informatiile, nu au avertizat-o ca acest spatiu din spatele casei nu este proprietatea ei, si ca pentru aceasta zona functioneaza asa numita lege Greenbelt, lege care protejeaza fauna si flora salbatica impotriva marilor dezvoltari imobiliare.

Iazul pe care l-a construit doamna Bailey foloseste circa 3 metri pe lungimea intregii proprietati din terenul primariei locale, fapt pe care doamna Bailey spune ca nu l-a stiut in momentul cumpararii proprietatii.

Cu toate acestea, se pare ca nu va avea incotro si va trebui sa demoleze iazul amenajat si restul de gradina amenajat. Consilierul Eddie Boden, membru al cabinetului de planificare  de la Newcastle a declarat recent “ –Cerintele de planificare trebuie sa fie ascultate , iar doamna Bailey, daca nu va reda terenul florei si faunei salbatice se va trezi intr-o buna zi cu muncitorii primariei care vor executa aceste lucrari si ii vor lasa factura”.

Ultima declaratie a doamnei Bailey a fost ca mai bine prefera sa mearga la inchisoare decat sa piarda mandria si bucuria ei de gradina.

Publicat 09/03/ 2013

Foto dailymail.co.uk

Comments are closed.