De ce rosiile cultivate in agricultura ecologica sunt mai sanatoase
Recent au fost date publicitatii rezultatele unui nou studiu privind beneficiile consumului de rosii. Oameni de stiinta de la Soil Association au analizat calitatile tomatelor cultivate in regim intensiv, campuri unde s-au folosit pesticide si ingrasaminte chimice si a tomatelor cultivate in sistem ecologic. Sa spunem ecologic, in sensul ca nu s-au folosit ingrasaminte chimice si pesticide, sisteme ecologice pure nu exista inca.
Agricultura intensiva ajuta tomatele sa se dezvolte uniform, sa se matureze mai repede, in timp ce agricultura ecologica forteaza fructele de tomate sa se descurce singure, daca putem sa ne exprimam asa. De aceea, fructele cultivate in sistem ecologic prelevate de catre oamenii de stiinta brazilieni de la 30 de plante au fost cu 40 % mai mici decat cele prelevate din sistemul intensiv. Cu toate acestea, concentratia de vitamina C in fructele ecologice a fost cu 57 % mai mare decat cele cultivate in regim intensiv, fructele maturate de tomate contineau de doua ori mai mut cantitatea de compusi fenolici. Fenolii din tomate, spre exemplu flavonoidele sunt responsabile de proprietatile datatoare de sanatate, ele ajuta corpul uman sa lupte impotriva stresului oxidativ, o forma de afectiuni cronice cum ar fi bolile de inima, cancerul si dementa. Licopenul a fost demonstrat ca reduce riscul cancerului de prostata.
Rosiile cultivate de brazilieni in sistem ecologic care au participat la acest studiu au fost fertilizate cu gunoi de grajd si compost din iarna precedenta, dar nu au fost stropite cu pesticide. Plantele cultivate in sistem intensiv au fost ingrasate cu ingrasamant chimic si s-a folosit in tratamentul impotriva daunatorilor Fastac 100. Fermele care au participat la acest studiu au fost situate in acelasi mediu, la o distanta de 1,5 km una fata de cealalta, deci in medii naturale similare.
Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, rosiile sunt, fara indoiala, printre cele mai sanatoase alimente.Tomatele contin cantitati sporite de vitamina C, vitamina A si intreaga gama de substante minerale. Vitamina K din rosii ajuta la prevenirea hemoragiilor. Licopenul este unul dintre compusii cei mai importanti ai acestora, nefiind altceva decat un element antioxidant care lupta impotriva celulelor canceroase si altor tipuri de afectiuni. Intrucat licopenul nu este sintetizat in mod natural de organism el trebuie adus permanent in corp prin intermediul alimentelor, mai ales din necesitatea de a tine sub control radicalii liberi. Cercetătorii au descoperit că licopenul, pigmentul conţinut de roşii, previne cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, la plămani. Pe lîngă faptul că sînt un bun hidratant, datorită conţinutului mare de apă şi de vitamine, roşiile protejează pielea împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete şi previne apariţia melanomului malign. Oamenii de ştiinţă susţin că licopenul pe care roşiile îl conţin ar putea fi cheia prevenirii bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Consumul de roşii reduce efectele nocive ale tutunului asupra organismului care, în timp, pot fi cauza bolilor precum tromboflebita, cancer, impotenţa vasculară.
Opiniile sunt impartite privind tipul de cultura a tomatelor, oamenii de stiinta inca se contrazic cu privire la ce fructe sunt mai sanatoase, cele ecologice sau cele din regim intensiv. Unele studii de cercetare publicate anul trecut in Statele Unite, la care au luat parte cercetatori din toata lumea, releva ca intr-adevar, tomatele cultivate in regim ecologic sunt mult mai gustoase si mai aromate, insa nu au descoperit dovezi clare ca valoarea lor nutritionala este mai mare si ca sunt mai sanatoase.Oamenii de stiinta insista asupra faptului ca agricultura ecologica este eco-friendly fata de mediu si aduce mari beneficii sanatatii oamenilor.
Publicat 21/ 02/ 2013
Foto www.flori-cultura.ro