Cyperus esculentus L. | Ierburi decorative

Sunt plante erbacee perene iubitoare de caldura, cu nodozitati in forma de tuberculi, comestibili, care se formeaza pe stoloni ca la cartof. Este originar din America de Nord.  Nodozitatile contin circa 32 % grasimi si 28 % zahar. Ele pot fi folosite ca surogat de cafea si cacao. Lastarii de cyperus incheindu-se formeaza un covor verde. Cyperus esculentus se inmulteste prin tuberculi sau seminte. Pe o singura tufa se formeaza pana la 400 de tuberculi. Denumirea populara este Rogoz.

Cyperus esculentus se cultiva prin rasad, precum si prin plantare directa in teren, in luna iunie a tuberculilor. Este recomandat ca inainte de plantare tuberculii sa fie tinuti in apa circa 4 zile, la temperatura camerei, iar apa sa nu-I acopere intru-totul.  In asemenea conditii tuberculii pornesc in crestere dupa circa 5- 6 zile. Perioada de inflorire este la sfarsitul verii si inceputul toamnei., polenizarea se face de catre vant. Cyperus esculentus este o planta iubitoare de apa si de lumina. Daca este cultivat in asociere cu alte plante trebuie pastrata o distanta considerabila fata de alte plante pentru ca Cyperus poate inhiba cresterea altor plante, prin saracirea solului in azot.

Toamna se pot recola tuberculii si pastra pana in anul urmator, dar atentie ca temperatura de pastrare sa nu scada sub 0 grade celsius. Tuberculii rezista la pastrare si 3-4 ani, iar semintele de Cyperus daca sunt depozitate corespunzator pot germina si dupa 20 de ani, procentul de germinatie dupa 20 de ani a fost de 17 % ( conform Mulligan si Junkins, 1946 si 1976 ).

Publicat 12/ 02/ 2013

Foto www.arthurleej.com

www.phytoma.com

 

Comments are closed.