Cyclamen – familia Primulaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Genul Cyclamen include circa 16 specii cu tuberculi , originare din sudul Europei si Asia , dintre care cea mai cultivate este specia Cyclamen persicum Mill. – cyclamen.
Particularitati biologice. Planta formeaza subteran un tubercul rotund sau usor aplatizat , din care pornesc frunzele cordiforme sau reniforme si tijele florale subtiri care sustin fiecare cate o floare mai mare sau mai mica , alcatuita din 5 petale colorate in nuante diferite de roz , rosu , violet sau alb. Pentru inflori, ciclamenul are nevoie anual de o perioada de repaus de circa 3 luni petrecut in conditii de temperaturi ridicate ( 20 – 25 grade C ) si dirijat de obicei vara , astfel incat plantele sa infloreasca iarna – primavara. Repausul poate fi dirijat si in alte perioade din an pentru obtinerea infloririi si in alte sezoane decat cel consacrat.
Perioada de vegetatie dureaza 8 – 10 luni anual , inflorirea are loc dupa 12 – 14 luni de la semanat si 4 – 5 luni de la repunerea tuberculilor in vegetatie.
Exigente ecologice. Este o planta de sera temperate , temperature optima pentru crestere si inflorire fiind de 14 – 15 grade C. Temperaturile mai mari de 25 grade C determina instalarea repausului. Solicita multa lumina pentru a inflori , fara insa ca soarele de vara sa bata direct pe frunze. Are nevoie de udari moderate dar constante ale substratului;frunzele se pulverizeaza frecvent pentru mentinerea unei umiditati atmosferice ridicate , fara a atinge florile si bobocii florali. Solicita substraturi cu pH acid ( 5,5 – 6,3 ) , cu multa turba sau pamant de frunze. Spatiile de cultura trebuie aerisite frecvent , plantele fiind sensibile la atacul bolilor favorizate de atmosfera calda si umeda.
Producerea plantelor. Ciclamenul se inmulteste cel mai frecvent prin seminte , semanate de la sfarsitul verii pana in decembrie , in sere , in ladite sau placi alveolare , intr-un substrat usor. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de 18 – 20 grade C , plantele rasar dupa circa 4 saptamani de la semanat. Dupa rasarire , rasadurile se repica de 1 – 2 ori in ladite sau placi alveolare , avand grija ca tuberculul in formare sa se acopere integral cu pamant. Dupa 10 – 14 saptamani de la ultima repicare , cand rasadurile au 4 – 5 frunze , se face plantarea in ghivece cu diametrul de 6 – 8 cm , iar dupa alte 5 – 6 saptamani plantele se transplanteaza in ghivece cu diametrul de 10 – 12 cm , ghivece in care raman toata vara. Pe tot parcursul verii , plantele se mentin in locuri racoroase , luminoase , dar ferite de soarele direct. Saptamanal se fac fertilizari faziale cu ingrasaminte minerale complexe in concentratie de 0,05 – 0,06 %.
La sfarsitul verii , plantele se transplanteaza in ghivece cu diametrul de 14 – 15 cm si se transfera in sere , unde se incepe procesul de fortare in vederea infloririi.
La aceasta ultima plantare , tuberculul se acopera cu pamant doar pe 2/3 din volum , astfel incat treimea superioara pe care se vor forma mugurii florali sa ramana la suprafata substratului. Plantarea mai adanca sporeste riscul de putrezire a plantelor intrucat din momentul aparitiei bobocilor florali apa folosita la udare nu trebuie sa ajunga in treimea superioara a tuberculului.

Ingrijirea plantelor. Dupa introducerea in sere temperatura poate fi condusa diferit , in functie de momentul cand se doreste inflorirea plantelor. Astfel , daca se doreste grabirea infloririi , temperatura din sera se creste la 18 – 20 grade C , iar daca se doreste intarzierea infloririi , temperatura se mentine la 8 – 10 grade C. Din momentul debutului infloririi , temperatura se scade la 14 – 15 grade C. Udarile se fac moderat , iar aerisirea se face frecvent. Fertilizarile faziale se fac saptamanal , cu solutii de ingrasaminte minerale complexe in concentratie de 0,1 %.
Dupa incheierea infloririi , udarile se raresc pentru a favoriza intrarea plantelor in repaus urmand ca la finalul repausului tuberculul sa se replanteze in amestec de pamant proaspat , cu treimea superioara purtatoare de muguri , la suprafata.

Autor Constantin Claudiu
Publicat 04.11.2011
Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Comments are closed.