Cum protejam livada de pomi fructiferi de brumele tarzii de primavara

 

Scaderile de temperatura sub 0 grade C in perioada de primavara sunt foarte daunatoare pentru livezi deoarece in aceasta perioada pomii sunt mai sensibili la frig decat iarna.Mijloacele care se folosesc in combaterea brumelor si ingheturilor de primavara  au rolul de a mentine in livada temperatura deasupra punctului de inghet al organelor vegetative si de rod , adica peste – 0,5 grade C.In acest scop se folosesc : ventilarea aerului , fumigatia , norii artificiali , incalzirea cu razele infrarosii si ploaia artificiala.

Perdele de fum se realizeaza prin arderea in livada a unor materiale fumigene de natura chimica , a unor resturi organice sau a reziduurilor petroliere.

Resturile organice – paie umede , turba , gunoiul paios , crengi sau frunze precum si rumegusul de lemn umectat , se aseaza in diferite puncte din livada in gramezi , astfel ca dupa aprinderea lor sa se realizeze o perdea de fum de intensitate egala in toata livada.    

Gramezile trebuie sa aiba 1,5 m in diametru si 0,80 m inaltime.In interiorul lor se aseaza material mai uscat care intretine arderea , iar spre exterior material organic umectat , pentru a  asigura o ardere lenta si producerea unei cantitati cat mai mari de fum si vapori de apa.

La 1 ha de livada este necesar sa se instaleze 100-200 gramezi fumigene ; fumul rezultat din arderea lor asigura cresterea temperaturii cu 1- 1,5 grade C.

Perdelele de fum se realizeaza si prin arderea brichetelor speciale confectionate din clorura de amoniu , naftalina si alte substante fumigene; la 1 ha se ard in acest caz 8-10 brichete pentru a acoperi livada cu o perdea groasa de fum si a ridica temperatura aerului cu 1,9-2 grade C.

Ceata sau norii artificiali se produc prin lansarea din avion a unor amestecuri de substante chimice ca de ex: acidul clorhidric si amoniac ; acest amestec venind in contact cu vaporii de apa din atmosfera formeaza o ceata protectoare care asigura si o crestere a temperaturii cu 2-3 grade C.

Vantul artificial se realizeaza cu ajutorul unor instalatii de ventilare , care amesteca si inlocuiesc aerul rece de la suprafata solului cu aerul mai cald din straturile superioare.

Incalzirea aerului din livada se poate face cu ajutorul unor sobite speciale , confectionate din tabla de 2 mm grosime , in care se ard diferite produse petroliere ca : motorina , petrol , uleiuri minerale uzate etc.Aceste sobite consuma in medie cate 3-4 l de combustibil pe ora.Ele se instaleaza intre randurile de pomi , la distanta de 7 m una de alta incat la ha sunt necesare 150- 160 de astfel de sobe.Cu ajutorul sobitelor se pot combate scaderile de temperatura pana la – 5 , -6 grade C.

Ploaia artificiala este de asemenea o metoda practica si eficienta in combaterea brumelor.Metoda se bazeaza pe folosirea aspersiunii ; in noptile si diminetile cu temperaturi scazute se acopera ramurile , frunzele si florile cu o pelicula fina de apa cu ajutorul instalatiilor de aspersiune.particulele fine de apa , dispersate pe aceste organe , ingheata la temperatura de 0 grade C si degaja in atmosfera cate o calorie la fiecare gram de apa si grad centigrad.Prin aceasta metoda se pot preveni efectele negative ale temperaturilor pana la -6 , -7 si chiar de – 10 grade C.    

Reusita combaterii inghetului cu ajutorul aspersiunii este conditionata de : pulverizarea foarte fina a apei , uniformitatea distribuirii ei si continuitatea pulverizarii pe toata perioada inghetului.Instalatia de aspersiune se pune in functiune in  momentul cand temperatura aerului la inaltimea de 1,5 m deasupra solului a atins valoarea de 0 grade C cu tendinta de scadere.Stropirea se opreste atunci cand temperatura aerului s-a ridicat la 1 grad C si are tendinta de crestere si gheata s-a topit.

Pentru gradinile mici , particulare, unde sunt posibilitati mai multe , se pot apela la diferite metode de protejare a trunchiului ( foto 3 ), sau a intregului pom ( foto 2) , sunt foarte eficiente si veti avea rezultate maxime.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 18.02.2012

Foto : www.flori-cultura.ro

Share

Comments are closed.