Cum plantam pomii fructiferi cu radacina nuda

Primavara se apropie si momentul optim de plantare al pomilor este la cota cea mai mare. Pentru conditiile din tara noastra epoca de plantare a pomilor este toamna si se poate continua pana tarziu daca solul are temperatura mai mare de 7 grade celsius si este destul de reavan. Daca toamna este secetoasa sau ploioasa, cat si in zonele cu geruri timpurii si ierni aspre, plantarea pomilor trebuie efectuata primavara. Dupa ce pomii au fost pregatiti ( scurtarea radacinilor, etc) se repartizeaza la gropi, pe soiuri tinand seama de schema de plantare a soiurilor de baza si polenizatorilor. Dupa ce a-ti pregatit pomii , intr-o galeata va puteti prepara o solutie formata din 1/ 3 pamant argilos, 1/ 3 balega de vaca proaspata si 1/ 3 apa. Se amesteca bine cu o coada de lemn toata aceasta solutie pentru a se omogeniza bine. In aceasta galeata vom face mocirlirea inainte de plantare, adica vom introduce radacinile in galeata, dupa care le scoatem si punem pomul la locul definitiv.

Plantarea propriu-zisa cuprinde mai multe operatii a caror succesiune este urmatoarea:

–         Maruntirea si amestecarea pamantului neintrodus in groapa cu o lopata – doua de gunoi de grajd bine putrezit si daca doriti si aveti de unde procura puteti pune si circa 100 de grame de azotat de amoniu.

–         Executarea in jurul tutorelui a unui mamelon de 20 – 30 cm latime pe care se vor aseza radacinile cat mai rasfirat. Cu ajutorul scandurii de plantat se face controlul adancimii de plantare a pomului si asezarea pomului in partea de nord, nord-vest sau vest a tutorelui, cu cepul in partea opusa tutorelui. In cazul plantarii pe versanti , unde se produce eroziunea solului , pomii trebuie plantati mai adanc cu 2-3 cm fata de nivelul solului. Pomii altoiti pe portaltoi vegetativi se pot planta cu 3- 5 cm mai adanc pentru ca emit usor radacini noi. Punctul de altoit trebuie sa fie afara insa, la piciorul pantei si pe terenurile cu exces de umiditate in anumite perioade ale anului , pomii trebuie plantati cu 5 – 10 cm mai sus decat nivelul solului.Odata fixat pomul in pozitia pe care trebuie sa o ocupe dupa plantare, el este tinut strans de tutore de catre un muncitor, sau de un ajutor care il luati sa va ajute la plantare, iar cel de-al doilea trage pamantul reavan si marunt in groapa si-l indeasa cu mana printre radacini. Dupa ce radacinile au fost bine acoperite cu pamant , acesta se calca usor cu piciorul de-a lungul radacinilor, de la periferia gropilor catre centru. Se face apoi in jurul pomului o copca si se toarna 2- 3 galeti de apa. Dupa ce apa s-a infiltrat in sol se strange pamant in jurul pomului sub forma de musuroi de 40 – 50 cm inaltime , baza musuroiului trebuie sa depaseasca cu circa 10 cm marginile gropii. Dupa plantare pomii se leaga provizoriu de tutore, facand o legatura larga care sa permita lasarea pomului in jos o data cu asezarea pamantului in groapa.

La 3- 4 saptamani de la plantare, cand pamantul s-a asezat , se face legatul definitiv al pomilor si scurtarea tutorelui. Inaltimea la care se scurteaza tutorele trebuie sa fie cu 8- 10 cm sub locul de insertie al primei ramuri din coroana. Dupa scurtare varful tutorelui se rotunjeste cu briceagul pentru a nu produce rani in punctele de atingere cu pomul. Pentru legatul pomilor de tutore se folosesc diferite materiale : rachita, benzi din material plastic, fasii de cauciuc, sfoara. La un pom se fac 1- 2 legaturi functie de inaltimea trunchiului. Cel mai bun sistem de legatura este in forma de 8 culcat. Lucrarea cu care se incheie plantarea in cazul in care se face toamna , este invelirea trunchiului impotriva rozatoarelor. In acest scop se pot folosi diferite materiale: trestia, papura, tulpini de floarea soarelui, plasa de sarma, sipci de lemn, sau suporti de plastic gata confectionati ce ii puteti gasi de cumparat la centrele de gradinarit.

Mult succes!

Publicat 14/ 02/ 2013

Foto  http://www.weekendgardener.net

 

Comments are closed.