Cum ingrijim florile din casa din decembrie pana in luna martie | Ce trebuie sa stim despre ingrijirea plantelor iarna

Odata cu intrarea in iarna plantele din apartamentul nostru isi schimba cerintele. Nu mai au nevoie de apa atat de multa, apoi intensitatea luminoasa scade in aceasta perioada, nu in ultimul rand temperatura scade mult iar incalzirea in casele noastre sufera modificari importante.

Nu trebuie sa ne speriem, ci doar sa le acordam atentia necesara si sa procedam in asa fel incat sa le salvam si sa le scoatem din iarna asa cum trebuie. Unele plante au nevoie de acest repaus vegetativ, au nevoie de odihna, drept urmare, este bine sa le asiguram conditii prielnice pentru o odihna binemeritata.

Cele mai bune locuri din casa pentru a aseza florile de interior sunt pervazurile de la geam, ori suporturile special construite in apropierea geamurilor, in apropierea surselor de lumina. Poinsettia, cyclamen, cineraria, begonia, orhideele, azaleele, crizantemele nu iubesc locurile foarte luminoase, asa ca ar trebui sa profitam si sa le amplasam la ferestrele cu orientare spre est, nord sau vest, unde nu avem atat de multa lumina. Hibiscusul ori varietatile de Solanum prefera locurile orientate spre sud, cu cat mai multa lumina. Amplasarea gresita, ori in locuri foarte intunecate, in centrul unor camere in care nu intra lumina suficienta va aduce suferinta plantelor de interior.Udarea_pe_timpul_iernii_a_plantelor_de_interior

O mare atentie trebuie sa acordam surselor de caldura, astfel, amplasarea plantelor in apropierea caloriferelor va usca compostul de pamant din ghivece si astfel va trebui sa udam mai des, chiar daca este iarna. Caldura puternica va dauna si plantelor care infloresc in aceasta perioada, se vor decolora rapid, ori isi vor pierde si frunzisul de la baza ghiveciului.

Ca o regula de baza atunci cand dorim sa udam, intotdeauna verificam cu degetul substratul de pamant din ghiveci, daca este uscat in primul; centimetru adancime atunci este timpul sa udam, dar si atunci vom folosi o cantitate mica de apa, in nici un caz nu vom uda cu aceeasi cantitate de apa ca in timpul verii. O cantitate mare de apa poate sa aduca mucegai, ori sa putrezeasca radacinile, ori coletul plantei. Iarna, se mai practica si pulverizarea frunzelor, care de cele mai multe ori este suficienta, nu mai e nevoie de udare daca pulverizam frunzele, pentru ca ii asiguram o umiditate suficienta, mai ales la plantele de origine tropicala. O alta regula de baza este aplicarea ingrasamintelor, fertilizarile in timpul iernii sunt interzise total. Nu avem ce fertiliza in aceasta perioada. Ingrasamintele se folosesc doar din martie pana in luna septembrie, peste aceasta perioada este de prisos.

O alta regula de baza este cand udam?  Iarna se recomanda udarea sa fie facuta dimineata, dar niciodata seara. Atentie sporita trebuie sa acordam daunatorilor. In aceasta perioada putem gasi pe dosul frunzelor adevarate colonii de insecte ce sug seva din frunze. Indepartarea lor cu o carpa umeda, ori folosirea unor pesticide sunt recomandarile de care trebuie sa tineti seama pentru a distruge coloniile de insecte.

Daca tineti cont de acest minim de reguli de baza in ingrijirea plantelor de apartament cu siguranta veti avea satisfactii garantate. In primavara planta va avea energie suficienta ca sa porneasca in vegetatie cu mai multa forta, si va inflori cu siguranta daca iarna i-am asigurat acest minim de conditii.

Mult succes!

Publicat 01/ 12/ 2013

Comments are closed.