Cum construim un terariu
In primul rand trebuie sa ne decidem unde il amplasam, cata lumina avem la dispozitie, ce expozitie avem, cum ne dorim sa influentam si sa decoram camera propusa spre amenajare. In ultima vreme sunt multe voci in randul decoratorilor si a peisagistilor care spun ca plantele de interior ar putea reinvia prin revenirea la moda terariilor de sticla, la amenajarea minigradinilor in mediul protejat, sub sticla. Aceasta moda poate aduce un suflu proaspat in comertul de plante.
Unul din designerii care mizeaza pe aceasta revenire este dl. Ken Marten, scenograf de profesie ,licentiat in horticultura, si mai nou din 2012 proprietar al unei firme in Londra care se ocupa cu designul interior floral, amenajarile minigradinilor sub sticla, amenajari interioare pentru baruri si restaurante, firma Hermetica London. Ideea de a construi terarii a reaparut acum cativa ani in Statele Unite ale Americii si in Australia, sub forma chiar si a gradinilor interioare. Astfel au aparut artisti de renume precum Paula Hayes, specialist in terarii construite in vase de sticla, iar un alt exemplu poate fi compania americana Slug&Squirrel care produce terarii mici in vase de sticla.
Dl. Ken Marten a adus ceva nou in aceasta arta, a propus spre folosire diverse fosile, specimene de istorie naturala, obiecte de curiozitate , toate acestea pot fi folosite in amestec cu vegetatia din terarii si pot reabilita camera noastra.
Daca ne uitam in florarii putem observa ca oferta plantelor de interior este mereu in crestere, avem de unde alege o gama larga de plante, pana la orhidee si phalaenopsis. Initial , terariile erau folosite de catre iubitorii de plante ce transportau aceste plante pe distante mai mari. Astfel ele erau protejate de actiunea factorilor de mediu nocivi.
In ziua de astazi putem vorbi de idei noi de amenajare a terariilor, mai ales ca avem la dispozitie un ajutor substantial din partea electronicii. Se pot crea efecte extraordinare cu ajutorul ledurilor.
Cultivarea plantelor sub sticla sau intr-un terarium este un mod elegant de a decora una din camerele din casa , nemaivorbind de efectul plantelor asupra noastra, pentru ca intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, fiind posibila cultivarea mai multor specii, iar acea “lume” de sub sticla , o lume in miniatura ne poate schimba starea noastra de zi cu zi, poate contribui la ameliorarea stresului cotidian si la imbunatatirea tonusului nostru.
Ce vas putem folosi pentru amenajarea unui terariu
Frumusetea unui terariu depinde de tipul de vas pe care il folositi, de speciile de plante alese si de modul in care le aranjati. Orice vas de sticla poate deveni un terariu, atata timp cat sticla este transparenta. Puteti alege si un acvariu mai vechi, caruia vreti sa-I schimbati destinatia, dar mai inainte de toate trebuie dezinfectat. Mai exista si varianta constructiei unui vas de sticla dupa forma dorita, dar aici trebuie sa luati legatura cu un atelier de sticlarie pentru a va taia bucatile de sticla dupa forma dorita si pentru a le lipi cu silicon sau cu alt adeziv special pentru sticla. Se mai pot folosi si borcane diverse, vaze de sticla transparenta, etc.
Ce materiale trebuie sa ne procuram pentru amenajarea unui terariu
Majoritatea materialelor de care avem nevoie le gasim la centrele de gradina, sau la Hypermarket-urile clasice ( Bricostore, Bauhaus, Dedeman, Leroy Merlin ).Nu avem nevoie de cantitati mari, chiar mai putin decat credeti. Pietris fin sau nisip cu graunte mai mari, bucati de carbune, un material sintetic (nylon) sau doua bucati de tifon, sau un material asemanator pentru a indeplini rolul de separator intre straturile de pamant, si nu in ultimul rand un amestec de pamant in care sa se aseze plantele, amestec ce se poate cumpara la saci de 5 litri, sau 10 litri. Puteti alege substrat de pamant pentru bonsai, sau substrat de pamant neutru, cu PH 6. Daca vreti sa dati o nota mai decorativa, puteti acoperi stratul de pamant cu pietris colorat, scoarta de copac sau plante care creeaza un covor verde. Se mai pot folosi diverse fosile, bucati de lemn decorativ, diverse sculpturi, aici va puteti inspira din modelele domnului Ken Marten, care creaza adevarate capodopere. Mai avem nevoie de foarfeca, cateva betisoare, doua pensete pentru a aseza materialele in interior, si desigur plante, aici avem o gama larga de posibilitati. In general aproape toate plantele de interior produse in Olanda le putem folosi. Amintim cateva specii ce pot fi folosite pentru acoperirea substratului, muschi si licheni : Cladonia si Sphagnum. Pentru a forma un covor verde putem folosi Gaultheria, hedera, Selaginella. Plantele care decoreaza prin frunze avem : Aglaonema, aucuba, chamaedorea, dracaena, pilea, sansevieria, syngonium, scindapsus, caladium, evonymous, spathiphyllum, calathea. Pentru plante care decoreaza prin flori putem alege Begonia, cactusi, suculente, iresine, saintpaullia, streptocarpus, anthurium, gesneria, episcia, dionaea. Daca dorim sa folosim ferigi atunci avem de unde alege din speciile Asplenium si Polypodium.De retinut faptul ca nu sunt recomandate culegerea plantelor din mediul natural si plantarea lor in terariu, ele nu se vor adapta noilor conditii de viata.
Cum pregatim plantarea si amenajarea unui terariu
Pentru a crea un strat de drenaj foarte bun prima data , pe fundul vasului nostru trebuie sa asezam pietrisul, sau nisipul grosier. Aici putem adauga si cateva bucatele de carbune pentru a absorbi mirosul neplacut. Pietrisul si stratul de carbune se acopera apoi cu un strat de material sintetic (nylon) sau tifon, sau alt material asemanator, dar in asa mod incat marginile acestuia sa nu atinga peretii vasului de sticla. Astfel apa va putea sa se scurga, iar pamantul nu se va amesteca cu pietrisul. Adaugati apoi pamant cat banuiti ca e nevoie pentru a putea planta florile. Desigur, trebuie sa folositi un amestec de pamant potrivit: plantele de desert, de exemplu, prefera pamantul mai nisipos,mai pietros, pe cand la cele tropicale trebuie sa mai adaugati turba. Aici trebuie sa fiti atenti cand cumparati substratul de pamant din magazin pentru ce fel de plante este recomandat. Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respectati. Materialele de la baza fiecarui terariu (nisipul, carbunele si pamantul) trebuie, ideal, sa fie cam o treime din inaltimea vasului. Spatiul ramas trebuie dedicat exclusiv plantelor.Dupa ce a-ti adaugat pamant cat credeti ca este suficient este timpul sa plantati plantele alese, avand grija ca frunzele sa nu atinga peretii de sticla, pentru a avea spatiu sa se dezvolte. Dupa plantarea propriu-zisa se poate folosi pietris decorativ ce se poate aseza peste substratul de pamant sau alte elemente decorative. Dupa care se poate uda cu atentie si foarte putin, astfel incat sa nu balteasca apa.
In primul rand terariul trebuie pastrat curat in permanenta. Orice frunza care se usuca sau da semne de moarte trebuie indepartata. Nu trebuie sa lasati sa apara bolile fungice si pentru asta aveti nevoie de o ingrijire si curatare periodica. Udarile trebuie sa fie foarte rare, mai ales daca vasul nostru de sticla este inchis ermetic, cantitatea de apa consumata va fi foarte mica pentru ca ea isi va face circuitul in mod natural. De asemenea, plantele care formeaza un covor verde trebuie taiate pentru ca pot deveni chiar invazive, aveti grija unde amplasati terariul in camera. Acesta nu trebuie asezat in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor.Daca este nevoie sa facem fertilizare atunci putem folosi fertilizanti diluati in apa de udare si nu uitati ca trebuie fertilizat doar in perioada de vegetatie, din aprilie pana in septembrie, si foarte rar. Este recomandat sa folositi pentru udare apa distilata sau filtrata daca aveti inauntru plante carnivore, muschi sau licheni, pentru ca sunt sensibile la poluare.
Mult succes!
Publicat 28/01/2013
In imagine Dl. Ken Marten specialist in terarii si gradini miniaturale. ( foto: hermeticalondon.co.uk)