Cum alegeţi o seră de flori pentru curte? – Sfaturi utile în alegerea celei mai bune variante.

Foarte mulţi proprietari de terenuri de pe lângă centrele urbane îşi doresc să se mute la curte. Mai devreme sau mai târziu , după posibilităţile fiecăruia, se va muta la curte pentru că avantajele sunt uluitoare în raport cu viaţa la apartament. După ce ai prins gustul vieţii la ţară vei observa că ai nevoie de o seră ce va permite plantelor să treacă mai uşor peste iarnă, vei putea prelungi sezonul legumelor dacă le cultivi în seră şi te vei bucura de mai multe flori dacă sunt cultivate în seră.

Înainte de a investi timp şi bani în construcţia unei sere pe lângă casă citiţi  acest articol pentru a vă lumina mai bine asupra deciziei care o veţi lua, pentru că dacă nu alegeţi soluţia optimă nu veţi obţine rezultate spectaculoase.

  1. Locaţie

Alegeţi un loc în curte ferit de vânt puternic dar care primeşte multă lumină, este de evitat locurile cu umbră, la adăpostul unor arbori mai mari care vor genera mizerie şi vor murdări sticla , plasticul, sau policarbonatul ce îl veţi folosi la construcţia serei. Dacă intenţionaţi să o încălziţi electric ori de la instalaţia centrală a casei atunci trebuie să amplasaţi sera cât mai aproape de casa de locuit, poate chiar lipită  de un perete al casei. Această soluţie nu este cea mai bună dar vă va permite să câştigaţi căldură pe timpul iernii având în vedere că un perete este al casei şi va primi mereu căldură de la locuinţa dvs.

  1. Cu încălzire sau fără încălzire ?

Dacă doriţi să produceţi puieţi la începutul anului , ori să produceţi flori de primăvară pentru curtea dvs atunci aveţi nevoie de încălzire, chiar dacă veţi începe cu producţia din luna februarie , ori sfârşitul lunii ianuarie. Un încălzitor electric, tip ventilator de aer cald este o soluţie bună şi curată în acelaşi timp, dar trebuie să aveţi în vedere costurile ei. În general ventilatoarele de aer cald cu termostat consumă circa 2, 3 kw pe oră la treapta maximă de putere, deci veţi avea un consum de circa 55 kw în 24 de ore iar la preţurile actuale nu este convenabil pentru nimeni. Chiar dacă în timpul zilei câteva ore mai puteţi opri ventilatorul pentru aerisirea serei , tot veţi ajunge la costuri mari. O altă variantă simplă de încălzire este să adăugaţi la instalaţia de încălzire a casei 2 calorifere care le veţi monta în sera dvs. Odată cu încălzirea casei veţi încălzi şi sera iar costurile vor fi suportate mai uşor. Mai trebuie să aveţi în vedere că odată pornită încălzirea nu mai puteţi opri, trebuie susţinută până la sosirea primăverii. De aceea, este bine să vă hotărâţi dacă veţi proceda la încălzirea serei sau nu, pentru că sunt şi neajunsuri cu această încălzire.

  1. Materiale folosite

Aici sunt mai multe păreri. Pentru cei ce doresc să facă o construcţie decorativă cea mai bună soluţie este aluminiul sau pvc-ul cu sticlă, este cea mai rezistentă metodă, arată foarte bine, nu necesită întreţinere suplimentară şi chiar dacă la început vi se pare scump mai târziu toate costurile vor fi extrem de mici. Cealaltă soluţie cu policarbonat este bună, ceva mai ieftină, dar nu pătrunde lumina foarte eficient în seră, specialiştii spun că policarbonatul opreşte lumina mai mult decât folia de plastic , de aceea e mai puţin de dorit sa folosiţi policarbonat. Cu toate că spre exemplu sunt foarte mulţi care au seră cu policarbonat şi nu se plâng de probleme. Ultima soluţie de construcţie este cu folie de plastic transparentă, însă este foarte slab decorativă, folia este folosită pentru serele de producţie, unde este convenabilă sub aspect calitate/preţ, însă în curte nu arată bine ca seră din folie de plastic decât dacă sunteţi producători şi vă întreţineţi din această afacere.

  1. Dimensiuni şi cadru

Un efect de seră eficace se obţine la o dimensiune de minim 3x 2 metri. Cea mai bună variantă de ramă sau cadru este cea de aluminiu,în timp nu aveţi nici o întreţinere, odată construită va arăta bine în fiecare an. Variantele din lemn sunt mai atrăgătoare, dar există pericolul putrezirii în timp, ori de desfoliere a lacului sub acţiunea soarelui arzător de vară ori pe interior sub acţiunea umidităţii ridicate.

  1. Ventilarea

La acest capitol va trebui să fiţi atenţi la proiectarea serei , pentru că ventilarea serei este foarte importantă, sera trebuie să aibă posibilitatea ca minim o treime din suprafaţa podelei să fie deschisă pentru ventilare. Deci, dacă aveţi o seră cu amprenta la sol de 2x 3 metri, geamurile folosite la ventilaţie vor trebui să aibă o suprafaţă de minim 2 metri pătraţi, sau 1 metru pătrat pe o parte şi un metru pătrat pe direcţia opusă, pentru o ventilare eficientă.

  1. Forma acoperişului şi streaşina

Cea mai bună formă este cea în două ape, sau în 4 ape, funcţie de amplasamentul serei. Forma înclinată tradiţională este cea mai simplă şi permite şi montarea de jgheaburi pentru dirijarea apei pluviale.Pentru un bun efect de seră , trebuie să proiectaţi sera cu înălţime mare, spre exemplu la o seră de 2×3 metri înălţimea până la streaşină va fi de minim 2, 5 metri iar pe mijlocul serei chiar 3 metri.Acea pernă de aer va permite o bună circulaţie a aerului, o bună aerisire, deci implicit plante mai sănătoase.

Nu uitaţi că o seră nu înseamnă că odată duse plantele acolo problemele s-au rezolvat! Dimpotrivă! Serele sunt pentru cei pasionaţi de legume sau flori, care au timp suficient pentru a le urmări, pentru a urmări vremea de afară şi pentru a urmări cu atenţie evoluţia celor doi factori importanţi – temperatura si umiditate, care mereu se modifică. Temperatura ideală într-o seră ar trebui să se situeze între 18 şi 25 de grade celsius.Bineînţeles că iarna dacă coboară temperatura la circa 10 – 14 grade nu ar fi o mare problemă, sau vara dacă creşte temperatura undeva la 30 de grade ar fi la limită. De aceea după ce a-ţi construit o seră decorativă primul an până învăţaţi multe din particularităţile culturii în seră va trebui să petreceţi un pic de timp în fiecare zi alături de plantele dvs. dragi.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 18.10.2011

foto : telegraph.co.uk

Comments are closed.