Culorile anului 2012 în grădina ta ( III )

Indiferent ce plante dorim să alegem pentru compoziţiile din grădina noastră , albul nu trebuie să lipsească.Albul conferă grădinilor un aspect elegant şi impunător, luminând frumos zonele umbrite, şi în acelaşi timp dă o notă festivă oricărei grădini. Peste toate acestea se combină cu orice altă culoare, crează adevărate constraste indiferent ce culoare mai folosim în compoziţie.

La vederea florilor de un alb delicat şi strălucitor în mijlocul zonelor florale multicolore , ochiul se odihneşte şi se linişteşte. Acum există foarte multe soiuri cu flori albe ale unor plante care la origine înfloreau doar în nuanţe de albastru sau de roz.

La sfârşitul iernii , inimile grădinarilor sunt încântate de primele flori de ghiocei şi de spânz. Primăvara urmează florile delicate de Viola şi narcisele albe. În mai, apar lalele mândre şi căldăruşele – aquilegia. Căldăruşele , care în forma lor originală au flori de un albastru profund , se înmulţesc singure în grădină , prin seminţe , astfel încât plantele individuale fac flori în cele mai variate nuanţe. Tot în luna mai , cireşii prunii şi merii decorativi se împodobesc într-un mod irezistibil cu nenumărate flori albe. Pomii fructiferi arată foarte bine dacă plantaţi la baza lor plante bulboase sau tufe care fac flori albastre la începutul sezonului ( muscari sau zambilele moţate sunt binevenite). Vara, apar norii romantici de flori de floarea miresei –Gypsophilla, care sunt irezistibili în combinaţie cu trandafirii de diferite nuanţe. În plus, alături de florile splendide şi impozante ale crinilor şi ale bujorilor – Paeonia, le puteţi amplasa pe cele oarecum mai reţinute ale margaretelor şi ale nalbelor. La sfârşitul verii , splendoarea albă încheie glorios sezonul de grădinărit , graţie hortensiilor , trandafirilor care înfloresc de mai multe ori şi phlox-ului. Nu vă feriţi să folosiţi pentru anul 2012 trandafiri albi, sunt la modă , în special trandafirii pitici amplasaţi la marginea covoarelor de iarbă.

   Albul este foarte invariabil, el poate fi mat şi catifelat sau strălucitor şi orbitor precum zăpada. Aproape toate nuanţele se pot combina între ele. De asemenea, este posibil să amenajaţi toată grădina cu această culoare. Cel mai cunoscut exemplu este grădina de la Sissinghurst din Marea Britanie . Albul însă poate servi şi la luminarea zonelor umbrite din grădină. Plantaţi în aceste locuri umbrite astilbe, crini de toamnă – Hosta, sau hortensii albe- Hydrangea. Chiar şi frunzele tivite cu alb sau crem , cum sunt cele ale unor crini de toamnă sau ale rogozului japonez – Carex morrowii “Variegata”, luminează zonele întunecate.

Pulmonaria , care are frunze pătate cu argintiu , are exact acelaşi efect. Cum la plantele cu flori albe frunzele veştede, maro, sunt foarte deranjante , ele trebuie tăiate cu regularitate, pentru a păstra o imagine curată şi frumoasă.

Deasemeni, veţi obţine rezultate deosebite dacă veţi folosi în compoziţiile floricole din 2012 crini albi – Lilium candidum, foarte eleganţi, cu flori parfumate, să nu uitaţi că pentru crini aveţi nevoie de un pământ calcaros, bogat în substanţe nutritive. O soluţie ieftină pentru un covor frumos de flori ce se înmulţeşte singur este cel de margarete din soiul sălbatic. Sunt de o simplitate fermecătoare, sunt des folosite în grădinile rustice , iar specia sălbatică Leucanthemum vulgare se înmulţeşte singură extrem de puternic.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 10.12.2011

foto: sissinghurst.com

Comments are closed.