Crassula | Plante suculente pentru apartament | Familia Crassulaceae | Video

Plantele suculente cu frunze sunt foarte pretenţioase faţă de lumină, multe dintre ele suportând soarele direct chiar şi în timpul verii. Ca şi cactuşii, aceste plante manifestă pretenţii ridicate faţă de intensitatea luminoasă şi pe parcursul iernii, când plantele se trec printr-un repaus relativ, desigur nu atât de pronunţat ca în cazul cactuşilor. În raport cu temperatura plantele suculente cu frunze suportă temperaturi de până la 40–45 °C vara, optimul termic pentru această perioadă fiind de 30–35 °C. În timpul iernii temperatura optimă este de 12–15 °C ziua şi 10–14 °C noaptea, în funcţie de specie. Udatul se face rar şi cu moderaţie

Genul Crassula reuneşte circa 150 specii arbustive sau subarbustive, pitice sau înalte, originare din arealele secetoase din Africa şi Asia, cea mai răspândită în cultură fiind specia Crassula arborescens Willd. (syn. C. ovata Mill.). A fost descrisa in anul 1768 de catre botanistul Miller, si in anul 1798 a fost publicata de Wildenow sub denumirea Crassula arborescens. Planta are o creştere compactă, cu o tulpină cilindrică, foarte bine ramificată în jumătatea superioară; în zonele de origine înălţimea plantei poate atinge chiar şi 4 m însă în condiţii de apartament rareori planta ajunge la 80–100 cm înălţime. Frunzele sunt obovate, îngroşate, foarte cărnoase, suculente, verzi strălucitoare, lungi de 3,5–7,0 cm, dispuse opus. Florile sunt stelate, albe, cu diametrul de până la 1 cm, grupate în cime dense; apar doar la plantele mature şi înfloresc în partea a doua a verii şi toamna.

Temperatura optimă din timpul iernii este de 10–12 °C ziua şi 7–9 °C noaptea.

Alte specii de Crassula intalnite sunt Crassula alba, Crassula aquatica, Crassula arborescens, Crassula bakeri, Crassula clavata, Crassula colorata, Crassula decidua, Crassula deltoidea, Crassula elegans, Crassula falcata, Crassula multicava, Crassula obovata, Crassula orbicularis, Crassula perforata, Crassula radicans, Crassula tetragona, Crassula viridis.

Crassula arborescens ssp.. undulatifoli o TOELKEN.
C. arborescens este bine reprezentată în cultivarea de forma tipică de ssp.. arborescens, cu frunze groase orbicular care au câștigat denumirea comună de Dolarul de jad de argint.Subspecia  Undulatifolia  are mai alungite frunzele, care sunt mai puțin cărnoase și tind să nu să se odihnească într-un singur culoar, dând naștere la epitet subspecia. În cele din urmă crește  fie ca  un arbust ce poate sa ajunga la inaltimea de 2 m asemanatoare cu planta jad, C. ovata.

Înmulţirea plantelor suculente cu frunze se face cel mai frecvent pe cale vegetativă, prin butaşi de vârf de lăstari, butaşi de frunze întregi sau prin separarea drajonilor ce apar la baza plantelor care cresc sub formă de rozetă de frunze; mai rar, pentru unele specii şi pentru obţinerea unui număr mai mare de plante înmulţirea se poate realiza şi pe cale generativă, prin seminţe.

Îngrijirea plantelor suculente cu frunze este deosebit de uşoară, grija principală constând în asigurarea condiţiilor de mediu în funcţie de sezon, aşa cum s-a arătat mai sus. Asigurarea repausului relativ iarna (lumină multă, temperaturi moderate şi udat rar) constituie un element de bază în menţinerea valorii decorative a plantelor un timp îndelungat şi în obţinerea unei înfloriri de calitate.

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto www.meingartenshop.de

Comments are closed.